
Στα ίδια λεφτά με ένα μικρομεσαίο αγοράζεις το Peugeot 508. Όσο και να θες το μικρομεσαίο, δε μπορεί να μην το δεις διαφορετικά όταν ξέρεις για το Peugeot.
Εσείς πώς συγκρίνετε; Με τα ίδια λεφτά ή στην ίδια κατηγορία;
7.055 Επισκέψεις στο άρθρο (24/5/2013)
Πόσες φορές έχετε πει «στα ίδια λεφτά παίρνεις κάτι άλλο», και αυτό το άλλο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κοιτάτε; Είτε είναι αυτοκίνητο είτε όχι. Όταν όμως τα λεφτά είναι πολλά, εσείς μήπως συγκρίνετε και αυτοκίνητα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Με τα λεφτά ενός Audi A3 1,4 TFSI Ambition αγοράζεις το Peugeot 508 1,6 (156PS) Active. «Παίρνεις και ρέστα τρία κατοστάρικα». Βγαίνει όμως να αγοράσει κανείς αυτοκίνητο με αυτόν τον τρόπο; Γιατί όχι;
Μήπως σήμερα που τα χρήματα είναι λίγο πιο δυσεύρετα από ποτέ, πρέπει κανείς να ξεκινάει την έρευνα αγοράς του με την ερώτηση «τι παίρνω με αυτά τα χρήματα», περιλαμβάνοντας τα πάντα;
Για παράδειγμα, στην ερώτηση «τι παίρνω με 24.000 ευρώ», απαντούν και το A3 και το 508. To Peugeot απαντά στην ερώτηση: «ποιο είναι το πιο μεγάλο αυτοκίνητο, που μπορώ να πάρω με αυτά τα χρήματα» ενώ το Audi απαντά στο «υπάρχει premium μοντέλο σε αυτά τα λεφτά».
Κατά αυτόν τον τρόπο, το ζήτημα συνεχίζει. Ποιο είναι το πιο μεγάλο SUV στα λεφτά που διαθέτω, το πιο γρήγορο σπορ, το πιο γρήγορο μικρομεσαίο, το πιο οικονομικό ντίζελ, το πιο άνετο 7θέσιο, το πιο προχωρημένο υβριδικό, ή το πιο δυνατό πισωκίνητο και τέλος, το πιο πλήρες premium;
Ακούγεται πολύ περίεργο, όμως μια τέτοια αναζήτηση θα δώσει μια σειρά μοντέλων, τόσο ανόμοιων μεταξύ τους, που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ανώφελη. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως μπορεί κανείς να δει πόσα πολλά αυτοκίνητα, τόσο διαφορετικά από κάθε άποψη και μοντέλα, που δεν είχε διανοηθεί ποτέ να κοιτάξει, βρίσκονται στο πιάτο του έτοιμα προς κατανάλωση.
Μπορεί οι περισσότεροι να ξεκινάμε να αγοράσουμε αυτοκίνητο λέγοντας «θέλω ένα μικρό για την πόλη», ή πιο γενικά, όπως «κάτι μεγαλύτερο να χωράμε και οι τέσσερις». Μπορεί με τέτοια κριτήρια μια γενική αναζήτηση να μην είναι χρήσιμη, αφού στην πρώτη περίπτωση, ακόμη και στα ίδια λεφτά αγοράζεις ένα Mitsubishi ASX, μάλλον δεν σε ενδιαφέρει.
Ή όχι; Μήπως ξαφνικά αλλάζει το τοπίο; Μήπως βλέπεις έτσι καλύτερα ποια είναι η πραγματική αξία του αυτοκινήτου, που ξεκίνησες να κοιτάς πιο προσεκτικά; Δεν αλλάζει λίγο η αντίληψή σου, όταν στα ίδια λεφτά αγοράζεις κάτι πολύ διαφορετικό μεν, αλλά αποκαλυπτικά καλύτερο;
Εσείς λοιπόν πως ξεκινάτε να ψάχνετε αυτοκίνητο;
Πάψτε επιτέλους να αγοράζετε γερμανικά αυτοκίνητα...σκεφτείτε λιγάκι...δόξα τον (μηχανοκίνητο) θεό υπάρχουν και ευρωπαϊκές και απω-ανατολίτικες λύσεις και σαφώς οικονομικότερες. Όνειρό μου να καταφέρουμε σε ένα έτος (έστω το 2014) ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων....
Ξεκινάμε πρωτίστως με το τι ανάγκες ουσιαστικές έχουμε,σε ποιά κατηγορία είναι οι όποιες ανάγκες μας,τι χρήματα διαθέτουμε,την μακροχρόνια συντήρηση της όποιας επιλογής μας.Τα του γούστου είναι υποκειμενικά.
Μπορεί ένα avensis για παράδειγμα να έχει χώρους,να είναι 4πορτο,να,να,να,αλλά εγώ προσωπικά να θέλω να αγοράσω mini coupe,επειδή δεν έχω ανάγκη το 4πορτο,δεν έχω ανάγκη για χώρους,δεν,δεν,δεν.Οπότε δεν υπάρχει καλό και κακό.Στην ίδια κατηγορία μόνον μπορείς να μελετήσεις τα θετικά και τα αρνητικά του ίδιου οχήματος,όχι σε διαφορετικές κατηγορίες,γιατί έτσι μπερδεύεσαι πιο πολύ.
Η πραγματική αξία ΟΛΩΝ των οχημάτων είναι η εξής,αγοράστε όποιο όχημα θέλετε και βγάλτε το την επόμενη μέρα για πώληση,να δείτε το πόσο κοστίζει και το τι επένδυση κάνατε όλοι σας,και εγώ εννοείται.Εξαιρούνται οχήματα συλλεκτικά,και πώληση προς συλλέκτες,λέμε για τους περισσοτέρους ανθρώπους.
Στα του αποκαλυπτικά καλύτερο ή χειρότερο είναι και πάλι υποκειμενικό.Μελέτη βάση των όσων είπα στην αρχή.Οπότε δεν υπάρχουν αξιώματα,και άλλα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι για παράδειγμα αν ένας άνθρωπος διαθέτει 40000 ευρώ,για να αγοράσει για παράδειγμα μία 316i coupe,αλλά ξαφνικά ανακαλύπτει ότι με τα ίδια χρήματα μπορεί να αγοράσει κάτι άλλο,για παράδειγμα ένα golf gti,και άλλα,και ταλαντεύεται στην άποψη του,είναι μπερδεμένος και μάλλον σε όλα του,δεν θα έχει την απαραίτητα πυγμή στην σταθερότητα της προσωπικής του άποψης.Έστω και να κάνει λάθος να την ακολουθήσει και να την υποστηρίξη γιατί την ακολούθησε για τον εαυτό του και μόνον.Επίσης για εμένα δεν είναι και ότι καλύτερο να αλλάζεις συνεχώς απόψεις για ένα θέμα που είναι προσωπικό βάση αναγκών και τα λοιπά,επειδή βλέπεις,ακούς,σου λένε,και άλλα,οι υπόλοιποι,κοινώς είσαι αναποφάσιστος.Μελετάς τα πάντα,τους ακούς όλους,αλλά βλέπεις το τι είναι καλύτερο για εσένα προσωπικά και μόνον.Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια και τζάμπα λόγια.
Αυτό είναι υποκειμενικό και προσωπικό για τον καθένα. Ο καθένας έχεις τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, αλλά και τα δικά του γούστα. Έτσι, θέτει τα δικά του κριτήρια για αυτό. Προσωπικά, αυτό το δίλημμα το έχω σκεπτεί. Εγώ συγκρίνω πρώτα στην ίδια κατηγορία και μετά, ευρύτερα, στα ίδια λεφτά. Ξεκινώ να ψάχνω αυτοκίνητο πρώτα βάσει αναγκών και γούστου, έπειτα βάσιε κατηγορίας και, τέλος, βάσει χρημάτων, σε συνάρτηση πάντα με τα ίδια τα υποψήφια αυτοκίνητα και το τι προσφέρει το καθένα.
Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.Το αυτοκίνητο δεν είναι...πίτσα με το μέτρο.Το θέμα είναι τι θέλουμε: SUV,κατηγορία C,D, μίνι,διθέσιο, πολυμορφικό κτλ. Όταν αποφασίσουμε τι ταιριάζει στις ανάγκες και στα γούστα μας,βλέπουμε πόσα χρήματα διαθέτουμε.Συγκρίνουμε λοιπόν μοντέλα της κατηγορίας που μας ενδιαφέρει και αποφασίζουμε.Απλά πράγματα...
Σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξω το πιο οικονομικό και πιο όμορφο αυτοκίνητο...
Πριν την οποιαδήποτε σύγκριση πρέπει να εξετάζονται τα πάντα.
Ακόμη και αν αφορούν σε αυτοκίνητα διαφορετικής κατηγορίας ή τιμής.
Κοινώς, συνδυασμός του τι ψάχνουμε και τι μας συμφέρει στο τέλος της ημέρας.
Αναμφισβήτητα, δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, (εν προκειμένω αυτοκίντα διαφορετικών κατηγοριών) ή να βάζεις στο "ίδιο τσουβάλι" όλα τα δεδομένα, με μόνο κριτήριο την τιμή. Όμως λόγω της παρούσας οικονομικοκοινωνικής κατάστασης, δυστυχώς η τιμή παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο, το οποίο και δεν αφήνει περιθώρια καθαρών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί και σε αδιέξοδα συμπεράσματα.
Όταν αγοράζεις "περισσότερα" με τα ίδια λεφτά, σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Αν στα ίδια λεφτά μπορείς να αγοράσεις μεσαίο αυτοκίνητο αντί για μικρομεσαίο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιλέξεις ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο.