Κάνεις στην άκρη να περάσει το SUV;

9.204 Επισκέψεις στο άρθρο (13/2/2020)

Αλήθεια τώρα, σε τρομάζουν τα SUV λόγω μεγέθους; Τα βλέπεις και κάνεις στην άκρη; Υπάρχει λόγος; Ή μήπως υπερβάλουμε;


Φυσικό είναι ο όγκος να τρομάζει. Ένα αυτοκίνητο μεγάλο δίπλα σου, αν σε χτυπήσει, θα σου κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ`ότι ένα μικρό. Για πολλούς αγοραστές SUV, το μέγεθος είναι και ο λόγος που τα προτιμούν. Τους δημιουργεί συναίσθημα ασφάλειας. Και φαίνεται πως δεν έχουν άδικο.
 
Ιστορικές μελέτες δείχνουν πως η σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο, αν αυτό είναι SUV έχει 28% μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει θάνατο. Όχι στο SUV, στο άλλο αυτοκίνητο. Οι μετρήσεις αφορούν στην περίοδο 1992 ως το 2016 και περιλαμβάνει την εποχή της μεταμόρφωσης των SUV από “εκτός δρόμου” σκληροτράχηλα αυτοκίνητα σε υψηλότερες εκδόσεις των συμβατικών μοντέλων.
 
Και έτσι όμως τα SUV, λόγω μεγέθους, δημιουργούν κίνδυνο για τα άλλα αυτοκίνητα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα ίδια είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά, απλά ότι είναι πιο επικίνδυνα για τα άλλα. Γιατί η μελέτη δεν εξετάζει μόνο συγκρούσεις μεταξύ συμβατικών και SUV, αλλά και μεταξύ SUV. Και όπως ειπώθηκε παραπάνω, όταν τουλάχιστον το ένα από τα δύο είναι SUV, τότε είναι 28% πιθανότερο να υπάρχει θάνατος στο άλλο. Συμβατικό ή SUV.
 
Και αν το 28% ακούγεται πολύ, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι γιατί είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό που είχε προκύψει στην ίδια μέτρηση από το 1989 ως το 1992. Σε αυτή την περίοδο, η σύγκρουση με SUV σήμαινε πως η πιθανότητα θανάτου στο άλλο αυτοκίνητο ήταν 132% υψηλότερη από ότι με άλλο συμβατικό. Τραγικά νούμερα, που ευτυχώς μειώθηκαν σημαντικά.
 
Από τη μία τα SUV έγιναν πιο “ανθρώπινα” αφού δεν κινούνται τόσο στα βουνά αλλά στους δρόμους, και πρέπει να προσέχουν και τους άλλους. Να μην είναι σαν τανκς και να διαλύουν ότι βρεθεί μπροστά τους, αλλά να παραμορφώνονται και να απορροφούν τις δυνάμεις της σύγκρουσης. Και από την άλλη η παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων έχει βελτιωθεί κατακόρυφα, όπως μαρτυρούν και οι δοκιμές EuroNCAP.
 
Οπότε τι λέτε; Τα φοβάστε τα SUV; Είναι αυτά τα νούμερα ικανά να σας κάνουν πιο προσεκτικούς απέναντί τους; Και από την άλλη, μήπως αυτά τα νούμερα μπορεί να κάνουν πιο “απαιτητικούς” τους οδηγούς SUV στο δρόμο; Τι λέτε; Πως αντιμετωπίζεται τα SUV όταν διασταυρώνεστε μαζί τους;

NEO TRAFIC
skoda