Λάθος πίεση στα ελαστικά; Μείον 400 ευρώ από την τσέπη

Λάθος πίεση στα ελαστικά; Μείον 400 ευρώ από την τσέπη

13.558 Επισκέψεις στο άρθρο (3/2/2023)

Επειδή δεν είναι εποχή να «πετάς» λεφτά χωρίς λόγο, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς ένα βενζινάδικο τσέκαρε την πίεση των ελαστικών σου! Κρίμα είναι να χάνεις σε χρήματα σχεδόν μια τετράδα λάστιχα το χρόνο για μια υπόθεση 2 λεπτών.

Η λάθος πίεση στα ελαστικά θα σας κάνει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη

Σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά και στην ενεργητική ασφάλεια παίζουν και τα ελαστικά, αφού είναι το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο. Αυτοί είναι οι 2 βασικοί λόγοι που πρέπει να τα έχουμε σε άριστη κατάσταση, τόσο όσο αφορά το βάθος του πέλματος, όσο και την πίεση του αέρα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η λάθος πίεση μπορεί να σας κοστίσει αρκετά λεφτά στον ετήσιο προϋπολογισμό σας και ταυτόχρονα να μειώσει κατά πολύ την ζωή των ελαστικών.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τα ελαστικά χάνουν αέρα λόγω Φυσικής

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα ελαστικά χάνουν αέρα στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα (χαλασμένη βαλβίδα, τρύπα κ.λπ.), αλλά λόγω θερμοκρασίας και ώσμωσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη διαστολή-συστολή, με την πίεση να μεταβάλλεται κατά 2% όταν η θερμοκρασία αλλάζει κατά 5,5 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι τυχαίο που προτείνεται να συμπληρώνουμε αέρα όταν τα ελαστικά είναι «κρύα». Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα μόρια του αέρα που έχουν τη δυνατότητα να περνάνε μέσα από τα τοιχώματα του ελαστικού με αργούς ρυθμούς. Τα δυο παραπάνω φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξεως του 1-3 PSI, που, αν και φαίνεται μικρή, σε βάθος χρόνου ίσως δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Έως 400 ευρώ μπορεί να σου κοστίσει η λάθος πίεση ελαστικού

Αν αφήσουμε στην τύχη τους τα ελαστικά αυτοκινήτου κι η πίεση πέσει κατά 0,5 bar (7,2 PSI), ένα νούμερο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, τότε η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί έως κι 1,6 λτ./100 χλμ.. Δηλαδή μιλάμε για σχεδόν 3,2 ευρώ επιπλέον κόστος ανά 100 χλμ. κι αν το βάλουμε σε συνάρτηση ενός χρόνου (μ. ο. 12.000 χλμ.) θα ανακαλύψετε ότι τα ξεφούσκωτα λάστιχα σας στοιχίζουν σχεδόν 200 λίτρα ή περίπου 400 ευρώ το χρόνο. Λεφτά που θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει αν κάθε 15 μέρες, «σπαταλούσατε» 5 λεπτά από το χρόνο σας, ελέγχοντας την πίεση των ελαστικών σας.

Η ζωή των ελαστικών μπορεί να μειωθεί έως 8.000 χλμ λόγω λανθασμένης πίεσης

Ταυτόχρονα εκτός από την μεγαλύτερη κατανάλωση, η λάθος πίεση επηρεάζει αρνητικά και τη φθορά του ελαστικού. Συγκεκριμένα μια διαφορά της τάξεως του 0,5 bar μπορεί να στερήσει από τα λάστιχα έως και 8.000 χιλιόμετρα ζωής, στέλνοντας τον οδηγό πιο γρήγορα στο βουλκανιζατέρ. Μάλιστα, ανάλογα αν υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη πίεση, η φθορά αυξάνεται στις άκρες ή στο κέντρο αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα έχει επίπτωση και στην άνεση αφού περνάνε περισσότεροι κραδασμοί στην καμπίνα.

Μικρότερη πίεση ίσον 3 μέτρα παραπάνω στο φρενάρισμα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρότερη από την προτεινόμενη πίεση «χαλάει» συνολικά την οδική συμπεριφορά του οχήματος. Αρχικά αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος, με τις δοκιμές μας να έχουν δείξει ότι με 0,5 bar λιγότερο αέρα στα ελαστικά, το αυτοκίνητο χρειάζεται 3 μέτρα παραπάνω για να ακινητοποιηθεί  από τα 100 χλμ./ώρα. Επιπλέον σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου επηρεάζεται η ευθυβολία κι η ευστάθεια, ενώ το σύστημα διεύθυνσης είναι λιγότερο ακριβές και πιο χαλαρό, αφού τα ελαστικά «μαγουλιάζουν» πιο εύκολα.

Επίσης καλό είναι να να μην ακούτε παλιά «γιατροσόφια» και συμβουλές του τύπου «Βάλε 35 μπροστά και 42 πίσω για να κρατήσουν τα λάστιχα για δέκα χρόνια». Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι έχετε τη σωστή πίεση στα ελαστικά σας είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, με τις τιμές να αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης και σε ειδικά ταμπελάκια που υπάρχουν είτε στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα της βενζίνης.
 
Μη χάνεις λεφτά για 2 λεπτά υπόθεση!
- Λάθος πίεση στα ελαστικά= βαθιά το χέρι στην τσέπη
- Μείωση της ζωής του ελαστικού έως 8.000 χλμ από λάθος πίεση
- Κίνδυνος! Φρενάρεις 3 μέτρα μακρύτερα!
Προσέχεις την πίεση στα λάστιχα του αυτοκινήτου σου ή για λίγο χρόνο, χάνεις πολύ χρήμα;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
15.3 test electric
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel