Μειωμένοι είναι οι θάνατοι που προέρχονται από εκπομπές ρύπων οχημάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που αφορά τις ΗΠΑ.
autotriti team
Από 27.700 το 2008 σε 19.800 το 2017
Μία νέα εργασία αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα για όλον το κόσμο αφού συσχετίζεται με τις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από τα οχήματα, δημοσίευσε το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή οι θάνατοι λόγω τω εκπομπών ρύπων από οχήματα μειώθηκαν από 27.700 το 2008 σε 19.800 το 2017.
Θα ήταν 2,4 φορές περισσότεροι αν δεν μειώνονταν οι ρύποι
Η μελέτη αυτή τιτλοφορείται ως «Οφέλη για την υγεία από τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων στις οδικές μεταφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 έως το 2017» και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences των ΗΠΑ. Μάλιστα η μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο οι θάνατοι μειώθηκαν κατά σχεδόν 8.000 σε διάστημα εννέα ετών, αλλά θα ήταν 2,4 φορές υψηλότεροι το 2017 εάν τα οχήματα εξακολουθούσαν να είχαν το ίδιο επίπεδο ρύπων με το 2008 κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, αριθμός που θα ανέρχονταν σε 47.520 θανάτους.
Αυξήθηκαν και τα οικονομικά οφέλη
Όπως υπογραμμίζεται από τους υπεύθυνους, η μελέτη χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και ευρήματα από άλλες μελέτες αναφορικά με τους ρύπους για να καταλήξει στις εκτιμήσεις της. Διαπίστωσε επίσης ότι, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιπτώσεων στην υγεία, οι ΗΠΑ είδαν οικονομικά οφέλη 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συνέχεια του άρθρου >>>
Δεν υπήρξαν περιβαλλοντικά οφέλη παρά τη μείωση!
Ωστόσο μία από τις παρατηρήσεις που υπάρχουν στην έρευνα, είναι πως τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη βελτίωση στις εκπομπές ρύπων των οχημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο τα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συνέβη καθώς οι προσεγγίσεις για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και όχι στην κλιματική αλλαγή.
Μελέτη στις ΗΠΑ αναφέρει πως
-Οι θάνατοι από ρύπους οχημάτων από 27.700 το 2008 μειώθηκαν σε 19.800 το 2017.
-Θα ήταν 2,4 φορές περισσότεροι αν δεν μειώνονταν οι ρύποι.
-Αυξήθηκαν και τα οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγείας αφού λιγότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν φροντίδα.
-Δεν υπήρξαν ωστόσο περιβαλλοντικά κέρδη!
Μήπως τελικά η μείωση των ρύπων γίνεται για να φουσκώσουν πρωτίστως τα ταμεία των κρατών και όχι για χάρη του περιβάλλοντος;