" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Όταν βρεθείτε σε συνθήκες πυκνής ομίχλης ανάψτε τους προβολείς ομίχλης τόσο εμπρός, όσο και πίσω.

Οδήγηση στην ομίχλη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/3/2016

Η ομίχλη είναι καιρικό φαινόμενο, που μπορεί να το συναντήσουμε μπροστά μας όλες τις εποχές του χρόνου και πρέπει να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για να την αντιμετωπίσουμε

 
Η ομίχλη είναι καιρικό φαινόμενο, που μπορεί να το συναντήσουμε μπροστά μας όλες τις εποχές του χρόνου. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, για να απολαύσουμε τις αποδράσεις μας χωρίς απρόοπτα. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς.

Aνάψτε προβολείς ομίχλης και αφήστε τα φώτα διασταύρωσης
Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε σε συνθήκες πυκνής ομίχλης, είναι φυσικά να ανάψουμε τους προβολείς ομίχλης τόσο εμπρός, όσο και πίσω εάν διαθέτει το αυτοκίνητό μας. Είναι όμως σημαντικό να σβήσουμε τα φώτα πορείας και να διατηρήσουμε μόνο τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα), καθώς τα μεγάλα φώτα θα αντανακλούν στην ομίχλη, παρεμποδίζοντας την όρασή μας.

Αποφύγετε τη δεξιά μεριά του δρόμου
Πολλοί οδηγοί επιλέγουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν βρίσκονται σε ομίχλη. Αν εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε, οφείλουμε να αποφύγουμε τη δεξιά μεριά του δρόμου -ειδικά αν βρισκόμαστε στην εθνική οδό. Είναι πιθανό να υπάρχουν άλλα οχήματα εκεί σταθμευμένα και ενδέχεται να μην τα αντιληφθούμε έγκαιρα, λόγω χαμηλής ορατότητας.

Mε τους υαλοκαθαριστήρες
Τα μικροσωματίδια της υγρασίας στον αέρα που συνθέτουν την ομίχλη, «κάθονται» στο παρμπίζ του αυτοκινήτου. 
Γι αυτό πρέπει οι υαλοκαθαριστήρες να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, ενώ και το υγρό από τα πιτσιλιστήρια θα φανεί πολύ χρήσιμο και σε αυτή την περίπτωση. 

Σταματήστε δεξιά με αλάρμ και φορέστε γιλέκο
Eφ όσον, βέβαια, κρίνετε ότι η ορατότητα που έχετε είναι υπερβολικά περιορισμένη, είναι καλύτερα να ακινητοποιήσετε και εσείς το όχημά σας σε σημείο που να μη δημιουργεί όσο το δυνατόν κινδύνους για τους άλλους. Ανάψτε τα αλάρμ του αυτοκινήτου, τοποθετήστε το τρίγωνο στο δρόμο σε αρκετή απόσταση, φορέσετε το φωσφορίζον γιλέκο, που πρέπει να έχετε στο χώρο αποσκευών και απομακρυνθείτε από το όχημα. Έτσι, αν κάποιος άλλος οδηγός πέσει επάνω στο δικό σας όχημα, δε θα τραυματιστείτε, ενώ αν χρειαστεί να κινηθείτε πεζός, θα φαίνεστε χάρη στο γιλέκο.

 
  • Φάνης

    Μην ξεχνάμε ότι προσαρμόζουμε τη ταχύτητα στην ορατότητα που έχουμε. Θεωρείται δεδομένο, αλλά πολλοί δεν το σκέφτονται καν. Αν έχουμε αυτοκίνητο με xenon, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι καλύτερο να έχουμε αναμένα μόνο τα φώτα ομίχλης σε συνδυασμό με τα μικρά, λόγω της με μεγαλύτερης αντανάκλασης του φωτός από αυτού του είδους τα φώτα. Τέλος, προς όλους τους κάγκουρες, αποφεύγουμε να ανάβουμε τα φώτα ομίχλης τη μέρα, ή τη νύχτα όταν δεν υπάρχει ομίχλη, για να μην είναι καμένες οι λάμπες όταν τις χρειαστούμε πραγματικά.

      4
  • iordanis

    αν εχουμε φωτα led ή xenon μπορουμε απλα να διατηρησουμε τα φωτα αναμενα καθως το λευκο τους φως διαπερνα ευκολα την ομιχλη κ την υγρασια.ενδυκνυται αυτα τα φωτα για τετοιες περιπτωσεις και πολυ μαλιστα.και απλα να εχουμε και τα ομιχλης αναμενα για περισσοτερη ορατοτητα δεξια κ αριστερα.τα φωτα