ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις κρίνουν τις αλλαγές στα τεκμήρια

2.058 Επισκέψεις στο άρθρο (13/6/2024)
Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις κρίνουν τις αλλαγές στα τεκμήρια

- Καμία περίπτωση άμεσων αλλαγών στα τεκμήρια.
- Από το 2023 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση 30% με ορίζοντα 4ετίας.
- Μετά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι οριστικές αποφάσεις.
- Τι ισχύει τώρα στα τεκμήρια των ΙΧ.

Καμία περίπτωση άμεσων αλλαγών στα τεκμήρια

Ανατροπή αναμένεται να υπάρξει στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για άμεσες αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, την ώρα που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μείωση κατά περίπου 30%, μία απόφαση που θα αφορά και τα τεκμήρια στα αυτοκίνητα.

Η απόφαση των ελεύθερων επαγγελματιών να προσφύγουν στις 17 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα διοικητικά δικαστήρια αλλά και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, στοχεύοντας στην ακύρωση του νέου συστήματος που καθορίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, βάζει φρένο στην πιθανότητα να συμβούν άμεσες αλλαγές.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μείωση από το 2023

Θυμίζουμε πως στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2023, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μείωση των τεκμηρίων κατά 30% μέσα στην τετραετία, πιθανότατα από το 2025. Επίσης, το τοπίο για το ποιους θα αφορούσε η μείωση δεν είχε ξεκαθαρίσει πλήρως, αλλά τα ΙΧ αυτοκίνητα ήταν ένας από τους τομείς που θα ωφελούνταν. Μάλιστα, τότε ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), είχε χαιρετήσει την απόφαση αυτή, ζητώντας παράλληλα και την πλήρη εξάλειψη του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.  

Οι αλλαγές θα αφορούν τα εισοδήματα του 2025 (δηλώσεις 2026)

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στα τεκμήρια δε φαίνεται να έρχονται άμεσα. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής». Ο παράγοντας, το όνομα του  οποίου δεν αναφέρεται, είπε στο ελληνικό Μέσο: «Περιμένουμε να τελειώσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να δούμε πόσα τεκμήρια έχουν «πεθάνει» από τον νέο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, σε πόσους παραμένουν, σε ποιες επαγγελματικές ομάδες και αμέσως μετά θα υπάρξει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για πότε και τι θα αλλάξει».  

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αλλαγή θα αφορά τα εισοδήματα του 2025 και μετά, άρα θα αποφέρει καρπούς κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2026. 

Τι ισχύει τώρα στα τεκμήρια των ΙΧ

Θυμίζουμε πως με τα σημερινά δεδομένα τα τεκμήρια διαμορφώνονται με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 €.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 € ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 € ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 € ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Mercedes
Citroen