Πώς δουλεύει το ηλεκτρικό παράθυρο και τι κάνω όταν χαλάσει; (+video)
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πώς δουλεύει το ηλεκτρικό παράθυρο και τι κάνω όταν χαλάσει; (+video)

21.004 Επισκέψεις στο άρθρο

- Δουλεύουν όπως τα χειροκίνητα, με ηλεκτρικό μοτέρ στη θέση της μανιβέλας
- Αν δε δουλεύει μπορεί να φταίει, το μοτέρ, ο γρύλος, ο διακόπτης ή μια ασφάλεια
- Το 1940 το πρώτο αμάξι με ηλεκτρικά παράθυρα
- Τα ηλεκτρικά παράθυρα δουλεύουν στα 12 volt

Packard 180, το 1ο αυτοκίνητο με ηλεκτρικά παράθυρα

Στις μέρες μας είναι στοιχείο εξοπλισμού των σύγχρονων αυτοκινήτων. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί ένα απλό πάτημα κουμπιού, σε άλλες πιο παρατεταμένο. Αναφερόμαστε στα ηλεκτρικά παράθυρα (εμπρός και πίσω), μία βασική ευκολία που αναζητά κάθε αγοραστής. Ποιος, αλλωστε, δεν έχει μπει σε αυτοκίνητο με κλασική μανιβέλα; Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως το πρώτο αυτοκίνητο με ηλεκτρικά παράθυρα εμφανίστηκε το 1940. Τότε, στο Packard 180, εμφανίστηκε η πρώτη αυτόματη έκδοση παραθύρων με μηχανισμό που βασιζόταν στην ηλεκτροϋδραυλική. Πόσο έχει εξελιχθεί εκείνη η τεχνολογία για να φτάσουμε στα ηλεκτρικά παράθυρα του σήμερα;

Ένας διακόπτης-κουμπί διπλής κατεύθυνσης, το ηλεκτρομοτεράκι & ο μηχανισμός ανύψωσης

Κατά βάση, τα ηλεκτρικά παράθυρα είναι ίδια με τα χειροκίνητης λειτουργίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην θέση της κλασικής μηχανικής μανιβέλας υπάρχει ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό σύστημα αποτελείται από ένα διακόπτη ελέγχου δύο κατευθύνσεων. Το κλασικό κουμπί, δηλαδή, το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Αυτός ο διακόπτης συνδέεται με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ, ένα σε κάθε πόρτα μέσω κυκλώματος. Αυτός ο ηλεκτροκινητήρας είναι προσαρτημένος σε ένα γρανάζι ατέρμονα και σε άλλα διαφορετικά γρανάζια.
 
Ποια η δουλειά του διακόπτη; Πιέζοντας το κουμπί προς τα κάτω «ενημερώνεται» το ηλεκτρικό μοτέρ, ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό σήμα και δίνεται εντολή να κατέβει το παράθυρο προς τα κάτω. Αντίστοιχα, τραβώντας το διακόπτη προς τα πάνω, το σύστημα πρέπει να κλείσει το παράθυρο. Αυτές οι εντολές ολοκληρώνονται με τη βοήθεια ενός μηχανισμού ανύψωσης (γρύλου). Η τριβή του όλου μηχανισμού δημιουργεί αρκετή ροπή που σηκώνει ή κατεβάζει το παράθυρο. Μάλιστα, εκτός από το να κινεί το τζάμι, ο μηχανισμός μπορεί και κρατά το γυαλί σταθερό σε μία θέση.


Το Packard 180 (1940) είναι το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε αυτόματο άνοιγμα παραθύρων, βασιζόμενο σε μηχανισμό ηλεκτροϋδραυλικής.
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το Packard 180 (1940) είναι το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε αυτόματο άνοιγμα παραθύρων, βασιζόμενο σε μηχανισμό ηλεκτροϋδραυλικής.

Σελίδα 2Πότε χαλάει, τι «παίζει» με τις ασφάλειες & video λειτουργίας
DEH PASXA
KIA