Mega Test Φώτων
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Mega Test Φώτων

12.818 Επισκέψεις στο άρθρο (2/7/2021)

Το να βλέπεις καλά, μακριά και καθαρά, αλλά και το να σε βλέπουν οι άλλοι χωρίς να τους τυφλώνεις είναι το Α και το Ω όταν οδηγείς τη νύχτα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να αξιολογήσουμε πόσο καλά φωτίζει κάθε μοντέλο το Test Center του AutoΤρίτη καθιέρωσε το Mega Test Φώτων που αξιολογεί για κάθε μοντέλο:
  • Πόσο μακριά φέγγουν τα φώτα 
  • Την ένταση και την κατεύθυνση που είχε το παραγόμενο φως
  • Το εύρος αριστερά και δεξιά της φωτεινής δέσμης 
  • Τον χρωματισμό της δέσμης
  • Πόσο καλά φαίνεται κάθε μοντέλο από ακόλουθα οχήματα, καθώς επίσης και τον εσωτερικό φωτισμό.

  • Το Test Center μας καθιέρωσε το Mega Test Φώτων που αξιολογεί για κάθε μοντέλο πόσο καλά και μακριά φέγγουν τα φώτα, αλλά και διάφορα ακόμη ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου φωτός.

    Το Test Center μας καθιέρωσε το Mega Test Φώτων που αξιολογεί για κάθε μοντέλο πόσο καλά και μακριά φέγγουν τα φώτα, αλλά και διάφορα ακόμη ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου φωτός.

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
    Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Η δοκιμή μας βασίζεται σε δύο διαφορετικά δεδομένα. Το πρώτο είναι η μέτρηση της έντασης του παραγόμενου φωτός από ειδικό φωτόμετρο και το δεύτερο ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα καθώς μπορεί να αναλύσει ποιοτικά δεδομένα, όπως το πόσο ξεκούραστη είναι η δέσμη, αλλά και να αντιληφτεί καλύτερα τη γενική εικόνα, ενώ το φωτόμετρο μπορεί να μας δώσει αριθμητικές μετρήσεις από συγκεκριμένα σημεία. 

Πώς γίνεται η δοκιμή
Αρχικά επιλέγουμε ένα μέρος με πλήρες σκοτάδι και αφού καθαρίσουμε καλά φώτα και παρμπρίζ τοποθετούμε κάθε μοντέλο σε συγκεκριμένο σημείο και ρυθμίζουμε τη σκάλα των προβολέων στο ψηλότερο σημείο.

Για να αξιολογήσουμε την ορατότητα μπροστά τοποθετούμε μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας από τα 15 έως τα 30 μέτρα διαγωνίως 6 κορίνες ανά τρία μέτρα. Για την αξιολόγηση λοιπόν εκεί χρησιμοποιούμε το φωτόμετρο, το οποίο τοποθετείται σε ύψος ακριβώς ενός μέτρου. Έτσι παίρνουμε την πρώτη μέτρηση της έντασης σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με τα lumen που καταγράφει το φωτόμετρο.

Για να αξιολογήσουμε την ορατότητα στα δεξιά, στα 35 μέτρα τοποθετούμε μια πινακίδα «STOP» σε ύψος 2,20 μέτρα, όσο δηλαδή είναι και σε δρόμο εντός πόλης, ένα προειδοποιητικό τρίγωνο με ανακλαστήρες στα 55 μέτρα και μια κορίνα στα 70 μ.. Αντίστοιχα στην αριστερή πλευρά βάζουμε ένα παιδικό καρότσι στα 30 μέτρα και μια κορίνα χωρίς ανακλαστικά μέρη στα 60 μέτρα.

Τέλος, δύο δοκιμαστές από τη θέση του οδηγού και του συνοδηγού, αλλά και εξωτερικοί παρατηρητές καταγράφουν πόσο καλά βλέπουν τα εμπόδια, καθώς και τις λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη δέσμη και τη φωτεινότητα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

PEIRAIOS LEASING
OPEL