Πώς να γλιτώσεις το... «τίναγμα» όταν αγγίζεις το αυτοκίνητό σου;

2.796 Επισκέψεις στο άρθρο (28/4/2024)
Πώς να γλιτώσεις το... «τίναγμα» όταν αγγίζεις το αυτοκίνητό σου;

- Συμβαίνει σε πολλούς από εμάς και οφείλεται στον στατικό ηλεκτρισμό
- Στατικός ηλεκτρισμός που προέρχεται από εμάς και όχι το αυτοκίνητο
- Ο απλός τρόπος να μη σου συμβαίνει
- Το vintage αξεσουάρ που κάποτε είχαμε όλοι στο αυτοκίνητο

Συμβαίνει σε πολλούς από εμάς και οφείλεται στον στατικό ηλεκτρισμό

Σε αρκετούς από εμάς συμβαίνει συχνά όταν πάμε να μπούμε ή να βγούμε από το αυτοκίνητο και αγγίζουμε κάποιο μέρος του, να μας «τινάζει» στιγμιαία στην επαφή. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε πρόκειται για στατικό ηλεκτρισμό. Πως όμως δημιουργείται αυτός ο στατικός ηλεκτρισμός; Φταίει το αυτοκίνητο;

Στατικός ηλεκτρισμός που προέρχεται από εμάς και όχι το αυτοκίνητο

Ο στατικός ηλεκτρισμός προκαλείται συνήθως λόγω τριβής. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου, αυτός οφείλεται αφενός στα καλύμματα του αυτοκινήτου και αφετέρου στα ρούχα μας. Η τριβή που αναπτύσσεται με την επαφή των επιβατών με τα καλύμματα και τις πλαστικές επιφάνειες της καμπίνας είναι το πρόβλημα. Για την ακρίβεια το «πρόβλημα» είναι στην αποφόρτιση του επιβάτη την ώρα της αποβίβασης από το αυτοκίνητο.

Ο απλός τρόπος να μη σου συμβαίνει

Για να αποφύγεις αυτή τη για πολλούς ενοχλητική κατάσταση, μπορείς απλά να πιαστείς με το ένα χέρι από κάποιο μεταλλικό μέρος του αμαξώματος πριν αποβιβαστείς και μην αφήσεις το σημείο μέχρι να πατήσουν και τα δύο σου πόδια στο έδαφος.

Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να μη συμβαίνει μια και καλή είναι να αποφύγεις τα συνθετικά και μάλλινα ρούχα αλλά και τα συνθετικά καλύμματα στο αυτοκίνητο, γιατί μεταδίδουν ευκολότερα το ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, τα αθλητικά παπούτσια είναι πρόβλημα αφού δεν μπορούν να αποφορτιστούν καθόλου.

Το vintage αξεσουάρ που κάποτε είχαμε όλοι στο αυτοκίνητο

Τέλος, να αναφέρουμε πως το λάστιχο που είχαμε παλιά όλοι στο πίσω κάτω μέρος του αυτοκινήτου (γείωση) είναι περισσότερο… διακοσμητικό, αφού η αποφόρτιση πραγματοποιείται στο αμάξωμα και όχι στον επιβάτη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να δέχεται πάλι το «τίναγμα» του στατικού ηλεκτρισμού.

Mercedes
KIA