Τα 5 αυτογκόλ του Suzuki Vitara
3 Φωτογραφίες »

Τα 5 αυτογκόλ του Suzuki Vitara

112.368 Επισκέψεις στο άρθρο (22/1/2024)

- Έχει «φτωχή» καμπίνα σε ποιότητα: Λίγο πάνω από τη βάση (58%) στη βαθμολογία του AutoΤρίτη
- Καμία σχέση με το Vitara που ξέραμε εκτός δρόμου. Το Duster π.χ. είναι καλύτερο
- To υβριδικό Vitara έχει το μικρότερο πορτ-μπαγκαζ της κατηγορίας (το μισό του Ford Puma) και δεν σε χωράει πίσω αν είσαι πάνω από 1,80 μ.
- Είναι το χειρότερο μικρό υβριδικό SUV σε κατανάλωση και προσπέραση, καίει 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο από το καλύτερο Juke

Έχει «φτωχή» καμπίνα σε ποιότητα: Λίγο πάνω από τη βάση (58%) στη βαθμολογία του AutoΤρίτη

Το Suzuki Vitara έφτιαξε το όνομά του την δεκαετία του 90, όντας ένα από τα σκληροτράχηλα SUV με πολύ καλές εκτός δρόμου ικανότητες. Στοιχείο που σε συνάρτηση με τις λίγες επιλογές -τότε- στα SUV, το έκαναν αρκετά δημοφιλές. Από τότε ως τώρα βέβαια άλλαξαν αρκετά τα δεδομένα της αγοράς, ενώ και το Vitara άλλαξε προσπαθώντας να γίνει mainstream. Ας δούμε λοιπόν κάποια δεδομένα για το Vitara του σήμερα

Το εσωτερικό του Suzuki Vitara είναι σε γενικές γραμμές πρακτικό, ωστόσο ενστάσεις υπάρχουν ως προς τον παρωχημένο διάκοσμο και την συνολική ποιότητα, που είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, το Vitara έχει τη μικρότερη βαθμολογία στην αίσθηση πολυτέλειας της καμπίνας με βαθμολογία 58%. Για να έχετε μια ιδέα, το καλύτερο της κατηγορίας το Audi Q2 έχει βαθμολογία 84%.
 
Αναλυτικότερα παρά το γεγονός ότι διαθέτει μαλακό πάνω μέρος στο ταμπλό, τα υπόλοιπα σκληρά πλαστικά μετριάζουν αρκετά την ποιότητα, ενώ τόσο η συναρμογή όσο και το φινίρισμα είναι απλά αποδεκτά. Ειδικά δε στη βασική του έκδοση δεν έχει έγχρωμη οθόνη αφής για το infotainment, στερώντας από το Vitara το απαραίτητο hi-tech στοιχείο που πλέον είναι απαραίτητο.

Καμία σχέση με το Vitara που ξέραμε εκτός δρόμου. Το Duster π.χ. είναι καλύτερο

Αν το Vitara είχε να περηφανεύεται για κάτι οδηγικά, αυτό ήταν σίγουρα οι εξαιρετικές εκτός δρόμου καταβολές του. Δυστυχώς στην τωρινή γενιά έχει απολέσει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχει... μαλθακέψει. Παλιότερα, δηλαδή, είχε 29 μοίρες γωνία προσέγγισης και 24 μοίρες γωνία φυγής. Πλέον τα νούμερα αυτά έχουν μειωθεί στις 18,2 και 17,7 μοίρες.

Με λίγα λόγια δηλαδή στη σημερινή γενιά ο εμπρός και πίσω προφυλακτήρας βρίσκει πιο εύκολα σε χαντάκια και εδάφη με απότομη κλίση σε σχέση με πριν. Συγκριτικά, μάλιστα, με το παρελθόν το Vitara έχει και μικρότερη απόσταση από το έδαφος, η οποία ανακοινώνεται στα 18,5 εκ.. Βέβαια από την άλλη, στη... γενικότερη αστικοποίηση των SUV, είναι από τα λίγα μοντέλα της κατηγορίας που ακόμα διαθέτει τετρακίνητες εκδόσεις.


To Vitara έχει τη μικρότερη βαθμολογία στην αίσθηση πολυτέλειας της καμπίνας με βαθμολογία 58%.
3 Φωτογραφίες »

To Vitara έχει τη μικρότερη βαθμολογία στην αίσθηση πολυτέλειας της καμπίνας με βαθμολογία 58%.

To υβριδικό Vitara έχει το μικρότερο πορτ-μπαγκαζ της κατηγορίας (το μισό του Fod Puma) και δεν σε χωράει πίσω αν είσαι πάνω από 1,80 μ.

Τι άλλο δεν μας αρέσει στο Suzuki Vitara; Οι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Με 2,1 εκ. αέρα για το κεφάλι των πίσω επιβατών, πρακτικά είναι αδύνατο να κάτσει επιβάτης με ύψος άνω του 1,79, όταν το κορυφαίο μοντέλο της κλάσης (Skoda Kamiq) έχει αέρα 7,8 εκ. ή για να το θέσουμε πιο πρακτικά χωράει επιβάτες μέχρι 1,9 μ..
 
Αντίστοιχα  το πορτ-μπαγκάζ διαθέτει 362 λίτρα χωρητικότητας, νούμερο πολύ μικρό αν σκεφτούμε πως το καλύτερο μοντέλο της κατηγορίας το Ford Puma, έχει όγκο 536 λίτρα. Ακόμα χειρότερα τα δεδομένα για την full hybrid έκδοση, όπου η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών ανακοινώνεται στα 289 λίτρα. Είναι η μικρότερη από κάθε άλλο μοντέλο της κατηγορίας και οριακά μεγαλύτερη από το μίνι Suzuki Ignis (267 λτ.).

Είναι το χειρότερο μικρό υβριδικό SUV σε κατανάλωση και προσπέραση, καίει 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο από το καλύτερο Juke

Το Vitara στην full hybrid έκδοσή του δεν καταφέρνει να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα υβριδικά μοντέλα της κατηγορίας στον τομέα της κατανάλωσης, δηλαδή τον βασικότερο λόγο που κάποιος θα επιλέξει ένα υβριδικό μοντέλο. Σε ένα χρόνο λοιπόν (20.000 χλμ. εκ των οποίων 75% στην πόλη και 25% σε ταξίδι) και σε πραγματικές συνθήκες το υβριδικό Vitara θα χρειαστεί για καύσιμα 2.104 ευρώ, 512 ευρώ περισσότερα από το υβριδικό Juke (1.592 ευρώ).

Γιατί όμως; Που οφείλεται αυτό; Η απάντηση είναι ότι στο υβριδικό Vitara oι εκκινήσεις δεν γίνονται πάντα ηλεκτρικά, ενώ όταν αφήνεις το γκάζι ο θερμικός κινητήρας δεν σβήνει όσο άμεσα γίνεται σε άλλα υβριδικά. Ούτε καν όταν έχεις επιλέξει το Eco Mode, που θεωρητικά συμβάλλει περισσότερο στην οικονομία καυσίμου.

Είναι το πιο αργό σε προσπέραση ανάμεσα σε όλα τα hybrid μικρά SUV

 Το υβριδικό Vitara δεν είναι μόνο το χειρότερο σε κατανάλωση υβριδικό B-SUV, είναι και το χειρότερο σε προσπέραση, έναν σημαντικό τομέα ασφάλειας, αφού όσο περισσότερο χρόνο κάνεις για να προσπεράσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στο αντίθετο ρεύμα.

Το 60-100 χλμ./ώρα πραγματοποιείται σε 7,0 δλ., όταν το καλύτερο Honda Jazz χρειάζεται 5,1 δλ.. Αντίστοιχα για το 80-120 χλμ./ώρα το υβριδικό Vitara χρειάζεται 9,2 δλ., όταν το καλύτερο της κατηγορίας, το Renault Captur χρειάζεται 6,0 δλ..

Hyundai
SEAT