Πως τα πήγαν 21 μοντέλα σε test για τα συστήματα υποβοήθησης;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πως τα πήγαν 21 μοντέλα σε test για τα συστήματα υποβοήθησης;

13.453 Επισκέψεις στο άρθρο (2/2/2023)

Τα συστήματα υποβοήθησης προσφέρουν ασφάλεια και άνεση. Ποια δουλεύουν όμως σωστά και ποια σε κάνουν να σιχτιρίζεις;

Το EuroNCAP αξιολογεί τα συστήματα υποβοήθησης

O Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας (EuroNCAP) είναι γνωστός για τα crash test των νέων μοντέλων και την σχετική αξιολόγηση που ανακοινώνει για την επίπεδο της παθητικής τους ασφάλειας. Πόσο δηλαδή προστατεύουν οδηγό σε επιβάτες μετά από διάφορα σενάρια ατυχήματος.

Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιεί δοκιμές και στις τεχνολογίες υποβοήθησης, που εξοπλίζουν πλέον τα νέα αυτοκίνητα. Το νέο πρόγραμμα δοκιμών του EuroNCAP με την ονομασία Assisted Driving αξιολογεί συστήματα που μοιράζονται τον έλεγχο του οχήματος με τον οδηγό, ο οποίος εξακολουθεί να έχει όλη την ευθύνη. Τα εν λόγω συστήματα υποβοηθούν στην οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, όπως για παράδειγμα το ενεργό cruise control, η ανίχνευση εμποδίων και κινδύνων με αυτόματο φρενάρισμα, το σύστημα διατήρησης λωρίδας και το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού, αναβαθμίζοντας την ενεργητική ασφάλεια, τη δυνατότητα δηλαδή πρόληψης ενός ατυχήματος.


Ως «βασικό» αξιολογήθηκε το σύστημα της i-Pace, όπως σε Renault Clio και Toyota Yaris. Το premium οικογενειακό SUV της Jaguar  έχασε αρκετούς βαθμούς εξαιτίας της κακής αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας και της απουσίας συστήματος ελέγχου της συγκέντρωσης του οδηγού.

Ως «βασικό» αξιολογήθηκε το σύστημα της i-Pace, όπως σε Renault Clio και Toyota Yaris. Το premium οικογενειακό SUV της Jaguar έχασε αρκετούς βαθμούς εξαιτίας της κακής αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας και της απουσίας συστήματος ελέγχου της συγκέντρωσης του οδηγού.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Τo νέο τεστ αξιολόγησης του Euro NCAP εστιάζει σε δύο κύριους τομείς. Ο πρώτος αφορά στην ικανότητα υποβοήθησης, εξετάζοντας την ισορροπία μεταξύ των τεχνικών ικανοτήτων του συστήματος (Vehicle Assistance) και το κατά πόσο αυτό διατηρεί την εμπλοκή του οδηγού (Driver Engagement).

Ο δεύτερος είναι ο τομέας Safety Backup, σε ποιο βαθμό δηλαδή το αυτοκίνητο προσφέρει «δίχτυ ασφαλείας» σε κρίσιμες καταστάσεις.
Αντί των 5 αστέρων για τη μέγιστη διάκριση στα crash test, εδώ κάθε λαμβάνει από 1 έως 4 «κουτάκια» που αντίστοιχα χαρακτηρίζει τη βαθμολογία ως Βασική, Μέτρια, Καλή και Πολύ καλή.

Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 21 συνολικά μοντέλα από τα οποία στην ελληνική αγορά δε θα βρούμε μόνο το Polestar 2, που κατασκευάζεται από την ομώνυμη ηλεκτρική θυγατρική της Volvo.

Τα… βασικά: Jaguar i-Pace, όπως… Toyota Yaris & Renault Clio

Ανάμεσα στα Opel Mokka-e, Peugeot 2008, Renault Clio και Toyota Yaris, που βαθμολογήθηκαν ως «Entry», υπάρχει και η πανάκριβη, premium ηλεκτρική Jaguar i-Pace, η οποία αξιολογήθηκε το ίδιο. Όπως και τα πιο… ταπεινά μοντέλα δεν προσφέρει υψηλής τεχνολογίας συστήματα, αλλά παρέχει «τα απαραίτητα», διασφαλίζοντας όμως ότι ο οδηγός θα κρατήσει την προσοχή του στο τι συμβαίνει στον δρόμο σε κάθε περίπτωση και συνθήκη. Η Jaguar I-Pace έχασε αρκετούς βαθμούς εξαιτίας της κακής αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας και της απουσίας συστήματος ελέγχου της συγκέντρωσης του οδηγού.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
site result-barea
top5