
Βενζινοκινητήρες όπως ο 1,2 TCe του Μegane μπορούν και ανταγωνίζονται, με χαμηλότερη τιμή αγοράς, πολλά ντίζελ μοτέρ.
Υπάρχουν βενζινοκινητήρες που κάνουν τους ντίζελ περιττούς;
7.857 Επισκέψεις στο άρθρο (18/9/2013)
Με την ψαλίδα στις τιμές ανάμεσα σε εκδόσεις μοντέλων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου παραμένει σημαντική, μήπως να δούμε ποια μοτέρ μπορούν και προσφέρουν κατανάλωση που κάνει το πετρέλαιο περιττό;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Όμως αυτή η «στέρηση» είχε και τα καλά της. Το σημαντικότερο καλό ήταν πως μέχρι να απελευθερωθεί το ντίζελ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πράγματα στο χώρο των βενζινοκινητήρων είχαν έρθει τελείως ανάποδα. Και έτσι μέχρι την «απελευθέρωση» η ελληνική αγορά δε βρέθηκε μόνο με το ντίζελ ως λύτρωση από την κατανάλωση, αλλά και με τους νέους βενζινοκινητήρες που δεν καίνε τίποτα και δε ρυπαίνουν «καθόλου».Αυτό σημαίνει πως σήμερα η επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο ευχάριστος πονοκέφαλος ξεκινάει στη συνειδητοποίηση ότι κάποιοι βενζινοκινητήρες καίνε σήμερα το ίδιο με τα ντίζελ μοτέρ στο ίδιο μοντέλο. Από κει αρχίζουν οι υπολογισμοί ανάμεσα στην τιμή των δύο εκδόσεων, την τιμή του καυσίμου, των τελών κυκλοφορίας και τα χιλιόμετρα που θα διανύσει το αυτοκίνητο.
Υπάρχουν όμως κάποια μοτέρ που κάνουν τις συγκρίσεις δύσκολες για το ντίζελ, αν όχι περιττές. Η πιο βροντερή περίπτωση είναι αυτή του Ford Focus με τον 1.000άρη βενζινοκινητήρα. Η Ford διαθέτει σήμερα το καλύτερο μοτέρ για να χτυπήσει κάθε υποψηφιότητα του ντίζελ στη μικρομεσαία κατηγορία, ειδικά με την τιμή που προσφέρει το μοντέλο της, που ξεκινάει από μόλις 12.990 ευρώ με απόσυρση. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το πλησιάσει σε τιμή, σε αυτήν την κατανάλωση, είτε ντίζελ είτε βενζίνη. Εκτός και αν πας μία κατηγορία κάτω σε μέγεθος.
Η Ford βέβαια έχει την ευτυχή ατυχία το ντίζελ που φοράει στο Focus να είναι το πιο οικονομικό που κυκλοφορεί στην αγορά με μόλις 3,4 λτ./100χλμ και ρύπους στο απίστευτο νούμερο των 88 γρ./χλμ. Και αυτό πραγματικά δεν πιάνεται. Η διαφορά όμως στην τιμή σε σχέση με τον 1.000άρη κάνει τον βενζινοκινητήρα την εύκολη επιλογή. Αν το ντίζελ είναι απαραίτητο, τότε το Focus, σε σχέση με τον ανταγωνισμό έχει το πάνω χέρι.
Ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο έχει η Renault στο Megane. Γιατί μπορεί το εκπληκτικό 1.200άρη τούρμπο να ξεχωρίζει ανάμεσα σε μια σειρά μοντέλων του ανταγωνισμού με κινητήρες ντίζελ και να κάνει το γαλλικό μικρομεσαίο την προφανή αγορά όταν το κόστος πρέπει να μείνει χαμηλά, όμως ο 1,5 ντίζελ της μάρκας είναι μόνο 1.000 ευρώ παραπάνω και δίνει κατανάλωση και ρύπους μόλις 3,5 λτ./100χλμ και 90 γρ./χλμ αντίστοιχα.
Μπορεί λοιπόν οι δύο αυτοί βενζινοκινητήρες να μην κάνουν τις ντίζελ εκδόσεις των μοντέλων αυτών «περιττές», είναι όμως προσιτοί και καίνε όσο ντίζελ από άλλες μάρκες του ανταγωνισμού.
Τι λέτε λοιπόν, αν υπάρχουν τέτοιοι βενζινοκινητήρες στα μικρομεσαία, μήπως το επιπλέον έξοδο του ντίζελ είναι περιττό; Πως το βλέπετε εσείς;
Όλα εξαρτώνται από τα χλμ που διανύοντια ετησίως, αλλά και το που διανύονται. Για εντός πόλης, με συχνές στάσεις, σύντομες διαδρομές και αρκετό ζόρι, η μοναδική επιλογή είναι ένα ελαφρύ ατμοσφαιρικό βενζινοκίνητο (κατά προτίμηση 1000άρι). Είναι το μόνο που θα αντέξει αυτή την καθημερινή ταλαιπωρία. Ούτε φίλτρα μικροσωματιδίων, ούτε τούρμπο, ούτε τίποτα. Αν κάποιος διανύει πολλά χλμ εκτός πόλης, τότε πάει σε ντίζελ αναγκαστικά.
Τώρα, αν υπάρχουν βενζινοκινητήρες που να κάνουν τους ντίζελ να ιδρώνουν, θα πω μάλλον ναι. Οι νέοι 1000-1200άρηδες τούρμπο, αν οδηγηθούν οικονομικά μπορούν να πετύχουν καταναλώσεις εξαιρετικά χαμηλές. Απλά θα πρέπει η οδήγηση να είναι άκρως οικονομική και με στόχο να εξοικονομηθεί και η τελευταία σταγόνα. Ο ντίζελ και πάλι μπορεί να κάψει λιγότερο (πχ. 0.5 λίτρο/100χλμ), αλλά με πολύ λιγότερο κόπο.
Έχω ένα Υετι 1.2tsi dsg και από Αθήνα μέχρι Αγίους Θεοδώρους καίει από 4.9-5.4, με εργοστασιακή τιμή εκτός πόλης τα 5.7!! Το ταξίδι γίνεται από την παλιά εθνική λόγω διοδίων και με άκρως οικονομική οδήγηση. Και να σκεφτείτε ότι ζυγίζει 1370 κιλά και έχει πολύ κακή αεροδυναμική.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι αν ένας σύγχρονος turbo βενζινοκινητήρας οδηγηθεί οικονομικά, πάλι θα καίει περισσότερο από ένα ντίζελ, αλλά θα έχει τόσο χαμηλή κατανάλωση που σε συνδυασμό με τις τιμές αγοράς θα κάνει το ντίζελ περιττό.
Μαριε αφου θελεις συγκρισεις φερε ενα πετρελαιοκινητηρα με τις αποδοσεις του GOLF R 4,9 τα 100 με 6,9 καταναλωση και 159 ρυπους στα 1500 κιλα. Μην βαζεις ταβανι τα 7,5 δλ επειδη δεν σε συμφερει να αναφερεις τον 535 που εχει 6,1 τα 100 και 6,7 καταναλωση και 175 ρυπους αλλα ξεχασα αυτος κανει 100 χιλιαρικα.
Όσο και να προσπαθούν οι μηχανικοί, την απόδοση των πετρελαιοκινητήρων δεν θα την πιάσουν ποτέ......αλήθεια, για βρείτε ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο με παραπλήσιες επιδόσεις και κατανάλωση, με την BMW F30 320d των 1500Kg, των 119gr/Km CO2, των 184 ΗΡ, των 7,5sec (0-100Κm/h), των 235Km/h τελικής και των 4,6 l/100Km??
Με προβλέψιμη οδήγηση, οι νέοι turbo κινητήρες είναι πάρα πολύ οικονομικοί. Κάτοχος focus 1.6 ecoboost στα 200hp. Αθήνα-Πάτρα και με ταχύτητες γύρω στα 120-130 (στις μονοδρομίσεις αναγκάστικά πέφτεις πιο χαμηλά) εύκολα βλέπει μέση κατανάλωση της τάξης του 6.5L/100km. Επίσης, απόλύτως αθόρβα γιατί με 6η είσαι στις 2500 rpm. Aν διαβάσετε σε φόρουμ μιλούν για καταναλώσεις 9+. Το απόσταγμα είναι: Όποιος έχει βαρύ πόδι πάει στο πετρέλαιο, και 1000cc turbo βενζίνη να πάρει, θα κάψει πολύ πάνω από την ονομαστική κατανάλωση.
Δεν είμαι υπερ στο να συγκρίνω ανόμοια πράγματα,στο όνομα της οικονομικής συγκυρίας,των νόμων και των νορμών που κάποιοι εκ του πονηρού θελήσαν να επιβάλλουν με το στανιό.
Άλλο βενζινοκινητήρας και άλλο πετρελαιοκινητήρας,πως να το κάνουμε.
Δεν γίνεται για την ford και την renault που αναφέρεστε,οι βενζινοκινητήρες τους οι μικροί με turbo να είναι πιο οικονομικά πακέτα συνολικά από τους πετρελαιοκινητήρες με την τεχνολογία που γνωρίζουμε όλοι μας.
Δεν μπορούν καλώς,κακώς,ευτυχώς ή δυστυχώς οι μικροί turbo βεζνινοκινητήρες να πλησιάσουν τα χιλιόμετρα,όχι τελικής ταχύτητας αλλά επί τους οδομέτρου, που μπορούν να βγάλουν οι πετρελαιοκινητήρες.Οπότε τι σύγκριση να γίνει,πέραν της τιμής αγοράς,των ανταλλακτικών,των επισκευών,των διαφόρων φόρων,και άλλα που υπάρχουν και στους δύο τύπους κινητήρων;Άντε να πούμε για της οδηγική αίσθηση και των δύο τύπων κινητήρων,που στην κάθεμια και στον καθένα είναι διαφορετική.
Καθείς κάνει την μελέτη και την επιλογή του,για το τι είναι καλύτερο για τον εαυτό του.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κάποια δεδομένα ή αξιώματα δεν υπάρχουν και για τον ένα τύπο κινητήρα και για τον άλλο.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.ΟΙ DIESEL ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΥΒΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΡΒΙΣ ΤΩΝ DIESEL.ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ.
Πολύ ΣΩΣΤΟΣ ο Βασίλης. Τα οικονομικα ΜΙΚΡΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ βενζινοκινητα turbos μεχρι 1.200 c.c αν πιεστουν ΚΑΙΝΕ αρκετα αλλά στα γκαζώματα με σύνεση κι εκτος πολης η αληθεια ειναι οτι κατι κερδιζεις σε σχεση με ατμοσφαιρικό +400 c.c ενω σου μενει και το ΟΦΕΛΟΣ της καλυτερης ροπης χαμηλα απο το τουρμπάκι. Ομως ψηλά και λαχανιαζουν και ζοριζονται καπως σε σχεση με το μεγαλυτερο ατμοσφαιρικο.
Το downsizing κατά τη γνώμη μου,για οικονομία κτλ είναι απάτη.Ένα ford focus 1000 ecoboost,ΔΕΝ καίει λιγότερο από π.χ ένα corolla 1600 ατμοσφαιρικό,να μην πω θα καίει και 1-2 λίτρα επιπλέον...Μόνο στον αυτοκινητόδρομο,με σταθερή ταχύτητα κτλ ίσως.Στην καθημερινή ζωή όχι.Χώρια του ότι όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα μιας μηχανής αυξάνονται και οι πιθανότητες για δυσλειτουργίες.Δυστυχώς είναι νόμος της φυσικής.Περισσότερη ενέργεια(άλογα)=περισσότερο καύσιμο.Τα κυβικά από μόνα τους δε σημαίνουν τίποτα.
Σίγουρα υπάρχουν κινητήρες βενζίνης, που μπορούν να προσφέρουν κατανάλωση κοντά - όχι και ολόιδια - με το πετρέλαιο. Και με τη χαμηλότερη τιμή αγοράς τους, σίγουρα τους ανταγωνίζονται. Παρόλα αυτά, δεν καθιστούν τους πετρελαιοκινητήρες περιττούς. Όσες περισσότερες επιλογές σε θέματα καυσίμου, γκάμας κινητήρων και όχι μόνο - βλέπε εκδόσεις και εξοπλισμο - παρέχει ένα μοντέλο στον υποψήφιο αγοραστή του, τόσο πιο ολοκληρωμένο καθίσταται.