Αυτοκίνητα χωρίς κλειδί: Μάπα γκάτζετ ή θεϊκό;

8.105 Επισκέψεις στο άρθρο (23/3/2021)

Τώρα που το σύστημα «keyless entry», που δηλαδή αρκεί να έχεις το κλειδί στην τσέπη για να ανοίγεις πόρτες και να βάζεις μπρος, το έχουμε δει στην πράξη, παραμένει κακή ιδέα, αδιάφορο γκάτζετ ή κάτι που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς;


Όταν τα πρώτα αυτοκίνητα με σύστημα χωρίς κλειδί κυκλοφόρησαν, είχαμε να λέμε διάφορα ανέκδοτα με ατυχείς στιγμές. Αυτοκίνητα που έφευγαν χωρίς το κλειδί και όταν έσβηνε το μοτέρ δεν ξανάπαιρνε μπρος μέχρι να βρεις το κλειδί. Αυτοκίνητα που μετά από μερικά χιλιόμετρα άρχισαν την ηχητική ειδοποίηση ότι το κλειδί δεν είναι παρόν και δεν σταματούσε μέχρι να γυρίσεις καμιά δεκαριά χιλιόμετρα να το πάρεις. Αυτοκίνητα που ενώ είχες το κλειδί πάνω σου δεν ξεκλείδωναν, ή αυτοκίνητα που κλείδωναν με το κλειδί μέσα. Και οι ιστορίες συνεχίζονται.
 
Όμως τα τελευταία χρόνια το σύστημα αυτό δουλεύει πλέον άψογα. Το αυτοκίνητο μπορεί να ξεχωρίσει αν το κλειδί είναι μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο ακόμη και αν το κρατήσεις δίπλα στο τζάμι. Ξέρει και δεν σε αφήνει καν να ξεκινήσεις χωρίς οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσεις. Γενικά το σύστημα δουλεύει, και όποιος το έχει συνηθίσει, το να έχεις το κλειδί μονίμως στην τσέπη βολεύει πολύ.
 
Έχουν εντωμεταξύ προκύψει άλλα ζητήματα. Το κλειδί έχει χάσει τη σημασία του και έτσι συχνά ψάχνεις να το βρεις σε όλο το σπίτι, σε ποιά τσέπη το άφησες. Συχνά φεύγεις από το αυτοκίνητο και δεν το κλειδώνεις γιατί έχεις μάθει στο «αυτόματο» του πράγματος, και έτσι στο άνοιξαν και σου πήραν πράγματα.
 
Και το χειρότερο, οι κλέφτες βρήκαν πως να αναμεταδίδουν το σήμα με πομποδέκτες και έτσι από το κλειδί στην τσέπη, να ανοίγει το αυτοκίνητό σου αρκετά μέτρα μακριά νομίζοντας πως το κλειδί είναι δίπλα του. Σε αυτή την περίπτωση πάντως καλό είναι να αποφεύγετε να αφήνετε το κλειδί κοντά σε τοίχους εφόσον το αυτοκίνητό σας είναι παρκαρισμένο πολύ κοντά στο σπίτι.
 
Είναι όμως αυτοί λόγοι για να το αποφύγεις; Με το σύστημα χωρίς κλειδί να μπαίνει στην επόμενη φάση του, δηλαδή να χάνει ακόμη και το κλειδί που κουβαλάς και να γίνεται εφαρμογή στο κινητό, κάποιοι θεωρούν ότι το πράγμα φεύγει εκτός ελέγχου. ¶λλοι πάλι νομίζουν ότι είναι περιττό έξοδο το όλο σύστημα και προτιμούν να γλιτώσουν το κόστος.
 
Εσείς όμως τι λέτε; Το έχετε δοκιμάσει; Σας έχει βολέψει; Έχετε να πείτε ευτράπελα από το πόσο σας δυσκόλεψε;  Ή μήπως  «πίνετε νερό στο όνομά του» και δεν μπορείτε χωρίς αυτό; Τι λέτε λοιπόν;

Hyundai
OPEL