• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

BMW Z3
 
Ανοιχτά όνειρα
 

Η Z3, το μοντέλο με το οποίο η BMW εισήλθε στην κατηγορία των roadster, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1995. Από τότε, βρίσκεται στην καρδιά και στα όνειρα πολλών και αυτό γιατί συνδυάζει τις χαρές των roadster με την πολυτέλεια και την υπεράνω κριτικής ποιότητα κατασκευής, που χαρακτηρίζουν τα αυτοκίνητα της βαυαρικής εταιρείας. Εξωτερικά, εντυπωσιάζει με το μυώδες σχήμα της, τις δυναμικές γραμμές της, τα τονισμένα της φτερά και την επιθετική μάσκα της. Το εσωτερικό της ακολουθεί τις γνωστές γραμμές της BMW, διαθέτοντας μια πολυτελή, κομψή και συνάμα σπορτίφ αισθητική.
Η Ζ3 ξεκίνησε την… καριέρα της στην Ελλάδα με δύο τετρακύλινδρους κινητήρες: τον 1,8 λίτρων, που αποδίδει 115 ίππους και τον 1,9 λίτρων ονομαστικής ισχύος 140 ίππων. Στα τέλη του 1999, αποσύρθηκε από την εγχώρια αγορά το μηχανικό σύνολο των 1,8 λίτρων και εισήλθε το εξακύλινδρο "διαμάντι" των 2,0 λίτρων. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. Τα μικρότερου κυβισμού μοντέλα διακρίνονται για τη ροπή τους, η οποία κάνει την εμφάνισή της από τις χαμηλότερες στροφές, συνοδευόμενη από τη βελούδινη και αθόρυβη λειτουργία των τετρακύλινδρων συνόλων. Ο δίλιτρος κινητήρας είναι αρκετά γραμμικός και προσδίδει πολύ καλές επιδόσεις στη Ζ3. Στο δρόμο, το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και με ουδέτερη συμπεριφορά. Με το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχών απενεργοποιημένο, εμφανίζει τάσεις υποστροφής, οι οποίες όμως ελέγχονται εύκολα με τη βοήθεια του σαφούς συστήματος διεύθυνσης.
Η αξιοπιστία του γερμανικού roadster κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αφού παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλό δείκτη εμφάνισης βλαβών. Ο υποψήφιος αγοραστής μιας μεταχειρισμένης BMW Ζ3 πρέπει να γνωρίζει πάντως ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ειδικού τύπου, με υψηλό κόστος συντήρησης και μέτριες επιδόσεις όσον αφορά τον κινητήρα των 1,8 λίτρων.
Τα κυριότερα ανταγωνιστικά μοντέλα είναι η Alfa Romeo Spider, το Rover MGF και το Mazda MX-5.

. Αξίζει για:
1. Την επιθετική της σχεδίαση.
2. Τα μηχανικά σύνολα που διαθέτει, τα οποία διακρίνονται για τη "βελούδινη" λειτουργία τους και τις πολύ καλές επιδόσεις τους.
3. Το πρεστίζ που προσδίδει στον ιδιοκτήτη της.