Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ανάκληση; STOP κίνδυνος! Δες γιατί

 Σχολιάστε 
41.254 Επισκέψεις στο άρθρο
Δεν κοστίζει τίποτα να μάθεις αν υπάρχει ανάκληση για το αυτοκίνητό σου & είναι εντελώς δωρεάν να αντικατασταθεί ό,τι χρειάζεται από το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο! Το ήξερες;
3 Φωτογραφίες »

Δεν κοστίζει τίποτα να μάθεις αν υπάρχει ανάκληση για το αυτοκίνητό σου & είναι εντελώς δωρεάν να αντικατασταθεί ό,τι χρειάζεται από το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο! Το ήξερες;

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες κυκλοφορούν άθελά τους με επικίνδυνα αυτοκίνητα που επηρεάζονται από ανάκληση για λόγους ασφαλείας, επειδή δεν το μαθαίνουν ποτέ! Αυτοκίνητα εισαγωγής ή «ελληνικά» που άλλαξαν χέρια και η ενημέρωση πάει στους πρώτους ιδιοκτήτες. Όμως, λύσεις μπορούν να βρεθούν…

Ανάκληση σε αυτοκίνητα: Δωρεάν η αποκατάσταση για όλους

Οι ανακλήσεις για λόγους ασφαλείας γίνονται από τις εταιρείες όταν διαπιστώνουν ότι σε κάποιο μοντέλο τους πρέπει να αντικατασταθεί κάτι, όταν δηλαδή παρατηρηθεί κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα σε συγκεκριμένες παρτίδες αυτοκινήτων. Αφού εντοπιστεί το πρόβλημα, με αμεσότητα, οι μάρκες φροντίζουν την ενημέρωση των κατόχων τους με στόχο την ασφαλή μετακίνηση τους.
 
Για τους περισσότερους καταναλωτές (με βάση τις διεθνείς έρευνες πιστότητας) οι ανακλήσεις είναι σημάδι πως η μάρκα δείχνει φροντίδα και υπευθυνότητα προς τους πελάτες της και νοιάζεται για την ασφάλειά τους, ενώ υπάρχει και το ποσοστό που βλέπει την ανάκληση ως ένδειξη αδυναμίας αφού η μάρκα παραδέχεται κάποιο λάθος.

Εμείς τασσόμαστε υπέρ της πρώτης άποψης, αφού μια ανάκληση διορθώνει τα κακώς κείμενα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με σημαντικούς τομείς ασφάλειας (φρένα, αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας, σύστημα διεύθυνσης, κίνδυνο βραχυκυκλώματος και πρόκλησης πυρκαγιάς κ.ά.) ή με μικρότερης σημασίας εξαρτήματα, όπως για παράδειγμα οι φθορές σε σήματα, διακόπτες ή κάποιο μπουτόν.

Όπως και να έχει, η διαδικασία για τα αυτοκίνητα που ανακαλούνται είναι απλή και κυρίως δωρεάν για τους κατόχους!

Πως θα μάθω αν ισχύει ανάκληση για το αυτοκίνητό μου & για πόσο ισχύει;

Δύο είναι οι απλοί και γρήγοροι τρόποι για να μάθετε αν το αυτοκίνητο που έχετε επηρεάζεται από κάποια ανάκληση, σε περίπτωση που δεν έχετε ενημερωθεί από την αντιπροσωπεία σας:

  1. Μπαίνετε στο επίσημο site της εταιρείας στην Ελλάδα και αναζητείτε κάποια επιλογή σχετική με ανακλήσεις. Πολλές ιστοσελίδες ελληνικών αντιπροσωπειών έχουν τέτοια επιλογή και το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε τον αριθμό πλαισίου (θα τον βρείτε στην άδεια κυκλοφορίας). Αν ισχύει ανάκληση σας δίνονται οδηγίες ή αλλιώς επικοινωνείτε με τα κεντρικά ή εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας σας και μαθαίνετε λεπτομέρειες.
     
  2. Σε όσα site δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, τηλεφωνείτε απευθείας στο κέντρο εξυπηρέτησης ή σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο επιλογής σας (όλα είναι ενήμερα για πιθανές ανακλήσεις της μάρκας που εξυπηρετούν) και θα ελέγξουν εκείνοι για εσάς αν το αυτοκίνητό σας επηρεάζεται από ανάκληση. Και εδώ χρειάζεται ο αριθμός πλαισίου (βρείτε τον στην άδεια κυκλοφορίας).
Πολλοί ρωτούν «για πόσο καιρό ισχύει η ανάκληση»; Ουσιαστικά για πάντα, ωστόσο κάποιες μάρκες δέκα με δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση της ανάκλησης, που τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν και πολύ, «κατεβάζουν» τη σχετική ανακοίνωση, ωστόσο συνεχίζει να ισχύει κανονικά για όποιον το ψάξει και ζητήσει δωρεάν αποκατάσταση.


Οι αερόσακοι, τα φρένα, το σύστημα διεύθυνσης, η ανάρτηση, τα βραχυκυκλώματα που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά και πολλά ακόμα είναι τα κύρια αίτια για ανακλήσεις ασφαλείας. Μάθε γι΄ αυτά και κυκλοφόρησε με ασφάλεια.
3 Φωτογραφίες »

Οι αερόσακοι, τα φρένα, το σύστημα διεύθυνσης, η ανάρτηση, τα βραχυκυκλώματα που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά και πολλά ακόμα είναι τα κύρια αίτια για ανακλήσεις ασφαλείας. Μάθε γι΄ αυτά και κυκλοφόρησε με ασφάλεια.

Το υπουργείο Ανάπτυξης & οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται για τις ανακλήσεις

Στις περιπτώσεις που ο κάτοχος του αυτοκινήτου ενημερώνεται από την ελληνική αντιπροσωπεία, συνήθως μέσω γραπτής επιστολής ή e-mail ή -σπανιότερα- τηλεφωνικά, απλά πηγαίνει στο πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας και λαμβάνει εντελώς δωρεάν όποια εργασία ή αντικατάσταση εξαρτήματος χρειάζεται.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και αν το ψάξετε εσείς και διαπιστώσετε ότι υπάρχει ανάκληση για το αυτοκίνητό σας. Τονίζουμε πως είναι δωρεάν η εργασία και όποιο ανταλλακτικό εξάρτημα αλλαχθεί ή επισκευαστεί, βάσει των οδηγιών της ανάκλησης, ενώ τα ανταλλακτικά έχουν την εγγύηση που προσφέρει ο κατασκευαστής (ποικίλει ανάλογα με τη μάρκα).
 
Σημειώστε πως, εκτός από τις εταιρείες και τους ιδιοκτήτες, ενημερώνεται και το Υπουργείο Μεταφορών για τις ανακλήσεις αυτές, ώστε να γνωρίζει το κράτος ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται από ανακλήσεις, ενώ μετέπειτα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας αναρτά όλες τις ανακλήσεις που ισχύουν στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Καλά όλα αυτά, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς επίσης και σε εκείνα που οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πλέον επαφή με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, ώστε να ενημερωθούν.

Μεγάλο πρόβλημα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Παίρνοντας για αρχή τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, τα «χνάρια» των αυτοκινήτων που έχουν εισαχθεί και πωληθεί στην Ελλάδα από άλλη χώρα, έχουν χαθεί, αφού ο κατασκευαστής δεν γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται στην χώρα μας. Σε αυτή την περίπτωση, ενημερώνει τον προηγούμενο γνωστό ιδιοκτήτη, που ενδεχομένως βρίσκεται σε άλλη χώρα, αφού στα «κιτάπια» τους φαίνεται ταξινομημένο εκτός Ελλάδος.
 
Στα «ελληνικά» μεταχειρισμένα, δηλαδή τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στην Ελλάδα και μεταπωλήθηκαν εντός συνόρων, ο επίσημος εισαγωγέας έχει στοιχεία επικοινωνίας από τον πρώτο ιδιοκτήτη, οπότε και σε αυτή την περίπτωση, η πληροφορία για την ανάκληση δεν φτάνει ποτέ στο τελικό (νέο) κάτοχο του οχήματος.
 
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις που οι κάτοχοι δεν ενημερώνονται για την ανάκληση που «τρέχει» και επηρεάζει το αυτοκίνητό τους με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με ένα –σε πολλές περιπτώσεις- επικίνδυνο αυτοκίνητο για τον ίδιο που το οδηγεί, αλλά και για τους άλλους χρήστες του δρόμου (οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες κ.λπ.).

Συνέχεια του άρθρου >>>
ford
NISSAN