ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Αποστολή στη Σουηδία: Crash test σε παιδικό κάθισμα της BeSafe (video)
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αποστολή στη Σουηδία: Crash test σε παιδικό κάθισμα της BeSafe (video)

8.340 Επισκέψεις στο άρθρο

- Είναι 5 φορές ασφαλέστερο να κάθεται το παιδί σε τοποθετημένο ανάποδα παιδικό κάθισμα
- Σε ένα μωρό 12 μηνών, το κεφάλι αναλογεί στο 25% του συνολικού του βάρους, σε έναν ενήλικα στο 6%
- Η Ελλάδα έχει ίδιο βαθμό θνησιμότητας με το μέσο όρο της Ευρ. Ένωσης (7 παιδιά ανά εκατομμύριο)
- Πήγαμε Σουηδία με τη BeSafe και είδαμε Crash Test και πώς προστατεύει ένα καλό παιδικό κάθισμα

Είναι 5 φορές ασφαλέστερο να κάθεται το παιδί σε τοποθετημένο ανάποδα παιδικό κάθισμα

Βάζοντας ανάποδα το παιδικό κάθισμα, η πλάτη καθίσματος οδηγού και συνοδηγού λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. Έτσι η πίεση δεν στρέφεται μόνο στον αυχένα, αλλά μοιράζεται εξίσου σε κεφάλι, αυχένα και πλάτη. Αυτό επιβεβαιώνουν στατιστικά από έρευνες σε πραγματικά ατυχήματα:

  • Οι πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε καθίσματα που κοιτούν μπροστά είναι 40% ενώ σε ανάποδα είναι 8% (5 φορές ασφαλέστερο)

Σε ένα μωρό 12 μηνών, το κεφάλι αναλογεί στο 25% του συνολικού του βάρους, σε έναν ενήλικα στο 6%

Μεταξύ της ηλικίας 1-3 ετών η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται, για αυτό ο αυχένας είναι αδύναμος. Εκτός αυτού, είναι διαφορετική η αναλογία βάρους-κεφαλιού σε ένα βρέφος. Σε ένα μωρό 12 μηνών, το κεφάλι αναλογεί περίπου στο 25% του συνολικού του βάρους, ενώ σε ένα ενήλικα μόλις στο 6%. Που σημαίνει ότι ο αδύναμος αυχένας πρέπει να συγκρατήσει το αναλογικά βαρύ κεφάλι και ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, ή ακόμα και θανάτου, είναι μεγαλύτερος.

Η Ελλάδα έχει ίδιο βαθμό θνησιμότητας με το μέσο όρο της Ευρ. Ένωσης (7 παιδιά ανά εκατομμύριο)

Πιθανώς στο μυαλό αρκετών η Ελλάδα να βρίσκεται πίσω στον τομέα της οδικής ασφάλειας σε τροχαία ατυχήματα με παιδιά. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα αυτό, αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Περίεργο ή όχι, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ε.Ε. με 7 νεκρά παιδιά ανά εκατομμύριο πληθυσμού παιδιών, όταν το 2009 το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 25 νεκρά παιδιά/εκατομμύριο.

Πήγαμε Σουηδία με τη BeSafe και είδαμε Crash Test και πώς προστατεύει ένα καλό παιδικό κάθισμα

Από μία οικογενειακή επιχείρηση στη Νορβηγία, σε μία κορυφαία εταιρεία πανευρωπαϊκά. Αναφερόμαστε στην BeSafe, την μάρκα παιδικών καθισμάτων που προστατεύει τα παιδιά μας, μέσα στο αυτοκίνητο. Διότι αυτή είναι η βασική της προτεραιότητα: η ασφάλεια. Μετά από πρόσκληση της BeSafe το AutoΤρίτη βρέθηκε στην πόλη Linköping, εκεί όπου βρίσκεται το VTI, το σουηδικό Ινστιτούτο Έρευνας Οδικών Μεταφορών. Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος και εγκεκριμένο εργαστήριο (ISO 17025) όπου πραγματοποιούνται crash tests/δοκιμές πρόσκρουσης αυτοκινήτων με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς (φανάρια, μπαριέρες, περιπολικά, ασθενοφόρα).
 
Εκείνο που εμείς είδαμε από κοντά ήταν ένα Plus Test. Το Plus Test είναι μία εξειδικευμένη δοκιμασία που αξιολογεί πόσο ασφαλές είναι ένα παιδικό κάθισμα για τον αυχένα του παιδιού. Πραγματοποιείται από το VTI, το σουηδικό Ινστιτούτο Έρευνας Οδικών Μεταφορών, για όσες εταιρείες το επιθυμούν. Μία κούκλα με αισθητήρες (dummy) μπαίνει σε κάθισμα και υποβάλλεται σε crash test μετωπικής σύγκρουσης, με ταχύτητα 56,5 χλμ./ώρα.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων, το πρότυπο R129 και η ασφαλέστερη χρήση αντεστραμμένου καθίσματος
Σελίδα 3Τι είναι το Plus Test; (video)
Mercedes
Moto