ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ari Vatanen: Αγαπώ την ταχύτητα, αλλά αγαπώ τη ζωή περισσότερο

 Σχολιάστε 
1.307 Επισκέψεις στο άρθρο (22/5/2025)
Στα 8 του έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό. Δεν φορούσε ζώνη (σ.σ. τότε δεν ανήκε στον βασικό εξιοπλισμό), Ο ίδιος ήταν μέσα, και αυτό άλλαξε τη ζωή του.
6 Φωτογραφίες »

Στα 8 του έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό. Δεν φορούσε ζώνη (σ.σ. τότε δεν ανήκε στον βασικό εξιοπλισμό), Ο ίδιος ήταν μέσα, και αυτό άλλαξε τη ζωή του.

Στα 8 του έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό, ο ίδιος ήταν μέσα, και αυτό άλλαξε την ζωή του. Έγινε πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, νίκησε το Ντακάρ, έχει γίνει viral με το Climb Dance όμως σήμερα μας μιλάει για την οδική ασφάλεια και λέει μια αλήθεια: Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα.

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Συνέντευξη στον Ari Vatanen στην Ελλάδα

Άρι Βάτανεν. Ένας από τους πιο αγαπημένους οδηγούς αγώνων στον κόσμο χάρη στην ταχύτητά του, το θεαματικό στιλ οδήγησης και τα μεγάλα ρίσκα που έπαιρνε στις ειδικές διαδρομές. Το 1981 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με το αγαπημένο του -όπως μας είπε- θρυλικό Fοrd Escort RS1800. Το 1985 είχε ένα σοβαρό ατύχημα στην Αργεντινή, όπου επέστρεψε πιο δυναμικά και με επιμονή. Στην έρημο του Ντακάρ, το οποίο και κέρδισε 4 φορές. 

Σήμερα, όμως, βρίσκεται στο τιμόνι ενός πιο δύσκολου αγώνα. Της ευαισθητοποίησης του κοινού και της προαγωγής της οδικής ασφάλειας. Ως ευρωβουλευτής, ως μέλος της FIA Foundation, ως συνεργάτης του European Transport Safety Council (ETSC), και ανταποκρινόμενος στην  πρόσκληση της κα. Βάσω Μυλωνά, πρεσβευτής του Ινστιτούτου Πάνος Μυλωνάς (ΙΟΑΣ) στην χώρα μας.

Τον συναντήσαμε στο Ζάππειο, όπου βρέθηκε στην ημερίδα του Ινστιτούτου Πάνος Μυλωνάς για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων δράσεών του και μας έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Το 1985 είχατε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα στο Ράλι Αργεντινής, αλλά επανήλθατε δυναμικά στους αγώνες, γεγονός που σας έκανε σύμβολο αντοχής και επιμονής. Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ κρίσιμη κατάσταση στον δρόμο εκτός αγώνων; Και ήταν αυτή η εμπειρία το εφαλτήριο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την οδική ασφάλεια;

16 Οκτωβρίου 1960. Ήμουν 8 ετών. Ο πατέρας μου είχε μόλις αγοράσει το πρώτο του αυτοκίνητο και ήταν πολύ περήφανος για αυτό. Πηγαίναμε οικογενειακώς σε μια κηδεία ενός οικογενειακού φίλου 40 χλμ. μακριά από το χωριό μας. Την προηγούμενη μέρα ο πατέρας μου είχε εγκαταστήσει ζώνες ασφαλείας, τότε δεν ήταν στάνταρ αν θυμάστε, όμως εκείνη την ημέρα ο πατέρας δεν είχε δέσει τη ζώνη του. Ξαφνικά ένα αυτοκίνητο από το απέναντι ρεύμα έπεσε πάνω μας. Ο πατέρας μου δεν κουνιόταν, η μητέρα μου τραυματίστηκε, όχι σοβαρά, ούτε εγώ με τα μικρότερα αδέλφια μου.


Αρι Βάτανεν: Είναι ένας θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνυφασμένος με την ταχύτητα που όμως έχει καταφέρει να συνδέσει την πολιτική με την ανθρώπινη ζωή.
6 Φωτογραφίες »

Αρι Βάτανεν: Είναι ένας θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνυφασμένος με την ταχύτητα που όμως έχει καταφέρει να συνδέσει την πολιτική με την ανθρώπινη ζωή.

Οι νέοι οδηγοί συχνά υποτιμούν τον κίνδυνο επειδή νιώθουν «ανίκητοι» ή υπερβολικά σίγουροι για τις ικανότητές τους. Ποιο θα ήταν το προσωπικό σας μήνυμα σε έναν 18χρονο που μόλις απέκτησε δίπλωμα;

Πρέπει να εκπαιδεύουμε τους νέους, και να αλλάξει η νοοτροπία, όπως το οραματίζεται και ο ΙΟΑΣ. Βεβαίως και μπορεί να αλλάξει, σιγά σιγά. Το πιστεύω! Αν θυμάστε, και με το κάπνισμα άλλαξε. Ο μόνος όμως γρήγορος τρόπος είναι η επιβολή των νόμων, με τη βοήθεια της αστυνομίας. Αν οι νέοι ξεχνούν ότι δεν είναι αθάνατοι και οδηγούν απερίσκεπτα, αλλά γνωρίζουν ότι θα χάσουν το δίπλωμά τους και θα περιμένουν 1 χρόνο ή περισσότερο για να το πάρουν πίσω, τότε θα αλλάξουν νοοτροπία. Και για τις σοβαρότερες παραβάσεις, οι νόμοι πρέπει να είναι και πιο αυστηροί.

Από την άλλη υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι που δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματούν την οδήγηση. Για αυτούς τι πλαίσιο θα έπρεπε να υπάρχει;

Εδώ πρέπει να το αποφασίσουν οι γιατροί. Μπορεί κάποιος να είναι 85 και να είναι σε θέση να οδηγεί. Άρα γιατί να του απαγορεύσεις, όταν μπορεί να κινείται σε διαδρομές κοντά στο σπίτι του με ασφάλεια; Οι κανόνες πάντως πρέπει να είναι για όλους ίδιοι.
 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι οδηγοί μέσα στις πόλεις σήμερα;

Απλό. Οδηγούν πολύ γρήγορα. Στο αστικό περιβάλλον συμβαίνουν πολλά και πολύ γρήγορα. Υπάρχουν παιδιά, μαμάδες με καρότσια, ποδήλατα, scooters κτλ.. Και βέβαια εξαρτάται από πού βρίσκεσαι, π.χ. κοντά σε ένα σχολείο. Ναι, ίσως σε ένα προάστιο είναι διαφορετικά, αλλά σε γενικές γραμμές είναι η ταχύτητα. Για παράδειγμα, και στο τηλέφωνο να μιλάς μέσω Bluetooth ή να κοιτάξεις για λίγο απρόσεχτα δεξιά-αριστερά, αν η ταχύτητα είναι πολύ χαμηλή, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες. Βέβαια, τα όρια πρέπει να είναι σωστά σε κάθε περιοχή και να τηρούνται από όλους.

Βοηθάνε λοιπόν και τα νέα συστήματα ασφαλείας που έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ή κάνουν τους οδηγούς λιγότερο υπεύθυνους και απρόσεκτους;

Μερικές φορές, ίσως κάποιος οδηγός υποσυνείδητα -λανθασμένα-το αισθάνεται, αλλά τα συστήματα βοηθούν. Ο άνθρωπος είναι τρωτός και κάνει λάθη, άρα τα ηλεκτρονικά βοηθούν. Και τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα σε παθητική και ενεργητική ασφάλεια σε σχέση με το παρελθόν.

Το ΙΟΑΣ διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία. Πιστεύετε ότι η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια πρέπει να ξεκινά από το σχολείο; Επιπλέον,  χρησιμοποιεί βιωματικές προσεγγίσεις, όπως προσομοιωτές και δράσεις με «σενάρια πρόσκρουσης». Τέτοιες εμπειρίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους νέους από ό,τι μια απλή θεωρητική εκπαίδευση;

Οπωσδήποτε. Μόνο θετικός μπορεί να είναι ο αντίκτυπος γιατί τους ενισχύει το αίσθημα προσοχής. Και όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα. Ο άνθρωπος εκπαιδεύεται από μικρός. Όσο πιο μικρός μαθαίνεις κάτι, τόσο καλύτερα, και αυτό ισχύει σε όλα. Μέσω και του ΙΟΑΣ τα παιδιά αποκτούν παιδεία, γίνονται πιο υπεύθυνα στο δρόμο. Ανεξάρτητα αν είσαι πεζός, ποδηλάτης ή οδηγός. Όπως είπα, πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία. Είναι κάτι που γίνεται αργά, αλλά γίνεται. Και η αλλαγή της νοοτροπίας ξεκινά από τις νεαρές ηλικίες. Μπορεί να συμβεί, αλλά πρέπει να δουλέψουμε γι΄ αυτό.




Αυτό θα μας το επιβεβαιώσει και ο ΙΟΑΣ, που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια δράσης του.

Σωστά. Και επαναλαμβάνω, πρέπει να βοηθήσει και η αστυνομία, με ευγένεια. Κανείς δεν θέλει να τιμωρείται, αλλά πρέπει. Και λυπάμαι που το λέω, αλλά στην Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση. Π.χ. στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, η ζώνη ασφαλείας ήταν αξεσουάρ, όμως τώρα όλοι ξέρουν ότι «η ζώνη σε δένει με τη ζωή», όπως έχει αναφέρει σε παλιότερο μήνυμά του και ο ΙΟΑΣ.  Και αυτό δεν ισχύει μόνο με τους μπροστινούς, αλλά με όλους τους επιβάτες, και τους πίσω.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Το αγαπημένο αυτοκίνητο, το αγαπημένο ράλι και το μήνυμα στους Έλληνες οδηγούς
Σελίδα 3Λίγα λόγια για τον Ari Vatanen
Hyundai
4green