2 φωτογραφίες »

Αυτοί θα είναι οι νέοι σταθμοί του Μετρό στην Αθήνα

4.044 Επισκέψεις στο άρθρο (21/10/2020)

Στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των νέων 15 σταθμών Μετρό στην Αθήνα. Ποιες περιοχές θα ακολουθήσουν;


Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Ghella - Alstom προσφέροντας έκπτωση ύψους 12,19%, ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος για την Γραμμή 4 του Μετρό. Το επόμενο βήμα είναι οι έλεγχοι των πρόσφορών και υπολογίζεται πως, εάν δεν προκύψουν προσφυγές, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 είναι εφικτή η κήρυξη οριστικού αναδόχου.

Το έργο προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, να επανασχεδιάσει ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων στο λεκανοπέδιο.

Το έργο αφορά την Γραμμή 4 που θα αποτελείται από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας. Θα έχει συνολικό μήκος 38,2 χλμ., θα περιλαμβάνει 35 συνολικά σταθμούς και θα αποτελείται από πέντε επιμέρους διακριτά τμήματα:

Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου-Γουδή (μήκους 12,8 χλμ και 15 σταθμούς)
Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή 15 υπόγειων σταθμών. Το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, τα Ιλίσια και την περιοχή του Ζωγράφου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα χρειαστούν περισσότερα από οκτώ χρόνια που προβλέπονται στο χρονοδιάγραμμα του έργου για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της νέας γραμμής.

Οι 15 σταθμοί της Γραμμής 4 του μετρό του Α Τμήματος είναι: Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.

O χάρτης με τους νέους σταθμούς Μετρό.

MERCEDES NEW RANGE
OPEL