Μία ευχάριστη είδηση για τους κατόχους αυτοκίνητων, αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές, επεφύλασσε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταργούνται οριστικά τα «χαράτσια» στα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών. Αλλωστε ήταν κάτι που συζητιόταν εδώ και καιρό στη βουλή, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα και όλοι περιμέναμε πότε θα ψηφιστεί.
Ισχύει από σήμερα, πρακτικά θα έχει εφαρμογή από το 2024
Μάλιστα η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει άμεση ισχύ, καθώς συμπεριλήφθηκε ως τροποποίηση στο άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (Α' 167), του νόμου δηλαδή που καθόρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.
Βέβαια εδώ να διευκρινίσουμε πως ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή στην δήλωση που θα υποβάλετε για το φορολογικό έτος 2022, θα πληρωθεί κανονικά ο φόρος. Στην ουσία οι κάτοχοι θα δουν την απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας και τα τεκμήρια το 2024 όταν και θα υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση για το 2023.
Προεκλογικό μπόνους και έμμεσα έσοδα
Η απόφαση αν και ειλημμένη εδώ και καιρό ανακοινώθηκε τώρα, σαν προεκλογικό μπόνους (;), ενώ πίσω από το σκεπτικό, η κυβέρνηση φιλοδόξει να αντισταθμίσει τις απώλειες στα φορολογικά της έσοδα, μέσω των πωλήσεων νέων μοντέλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, η κατάργηση του φόρου πολυτελείας θα φέρει αύξηση στις ταξινομήσεις νέων μοντέλων της τάξεως του 10-15%, αλλά και άρση ακινησίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκίνητων μεγάλου κυβισμού.
Έτσι, η κινητικότητα που θα δημιουργηθεί σε αρκετούς κλάδους σχετικούς με την αυτοκίνηση και τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά με άμεσο (αγορά καινούργιων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με κινητήρες από 2 λτ. και άνω) ή έμμεσο τρόπο (φόροι από καύσιμα, σέρβις ακινητοποιημένων για χρόνια αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, καινούργια ελαστικά κ.ο.κ.) θα καλύψουν μέρος, αν όχι το σύνολο, των εσόδων που θα είχε το κράτος από τα τεκμήρια.
Πιέσεις και από την Ευρώπη
Σημαντικό ρόλο στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας έπαιξαν και οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα ήταν η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα όπου ο κυβισμός των αυτοκινήτων είναι το πρώτο τεχνικό χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στη λίστα. Ήταν η μόνη δυτική χώρα που έχει τον κυβισμό στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας. Ήταν η μόνη χώρα που έχει φόρο πολυτελείας και τεκμήρια διαβίωσης με βάση τον κυβισμό και είναι η μόνη χώρα που είχε de facto «απαγόρευση» στα δίλιτρα με όλα αυτά τα χαράτσια.
Συνεπώς η Ε.Ε. ήθελε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης για να υπάρχει ενιαία πολιτική στις μεταφορές, ενώ παράλληλα θεωρεί πως έτσι θα αυξηθούν οι πωλήσεις πιο πράσινων οχημάτων, καθώς τα περισσότερα υβριδικά οχήματα είναι άνω των 1.929 κ.εκ. και οι αυτοκινητοβιομηχανίες πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουν και αυτές να πιάσουν τα όρια των ρύπων και να γλιτώσουν τα πρόστιμα.
Τέλος μετά από 45 χρόνια
Τα τεκμήρια διαβίωσης ήρθαν στις ζωές των Ελλήνων το 1978 ως ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής ή της αποφυγής αποκάλυψης εισοδημάτων. Από τότε μέχρι σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στην ελληνική οικονομία και τουλάχιστον όσον αφορά στον τομέα του αυτοκινήτου, η δράση του ήταν μόνο κατασταλτική για την αγορά.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εφαρμόσει έμμεσες τεχνικές ελέγχου στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης, οι οποίες θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις που ο φορολογικός μηχανισμός εντοπίζει αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων ή δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου (ατομικά ή/και οικογενειακά).
Καλή πρωταπριλιά!
Ευχαριστούμε όλους σας για τις ευχές σας, για καλό μήνα!
Πολλοί τα «χώσατε» στις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κομμάτων.
Ευχόμαστε, λοιπόν, οι αντιδράσεις σας να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος, ώστε σύντομα όλο αυτό να μην είναι μια πρωταπριλιάτικη είδηση και τελικά να απαλλαχθούν τα αυτοκίνητα από τον βραχνά του φόρου πολυτελείας και των τεκμηρίων. Καλό μήνα με υγεία!