Εσύ πως θες να ακούγονται τα ηλεκτρικά; Διαστημικό βουητό ή τραγούδι;

Εσύ πως θες να ακούγονται τα ηλεκτρικά; Διαστημικό βουητό ή τραγούδι;

3.568 Επισκέψεις στο άρθρο (25/1/2022)

Ήδη εταιρείες ετοιμάζουν soundtrack με συνθέτες που γράφουν μουσική για ταινίες. Τέτοιους ήχους θέλουμε όμως ή κάτι άλλο;

 

Να περνάς & να παίζει η μουσική του Star Wars!

Γιατί ο ήχος που θα κάνουν τα ηλεκτρικά πρέπει να μας ενδιαφέρει; Και μάλιστα να μας ενδιαφέρει πολύ; Γιατί θα τον φάμε στη μάπα όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας, οπότε καλό είναι όταν μας ρωτάνε, να ξέρουμε τι θέλουμε.

Και τι θέλουμε; Θέλουμε μουσική; Το δοκίμασαν. Το αυτοκίνητο έχει αρκετά εξωτερικά ηχεία που παίζουν ένα μουσικό θέμα όσο το αυτοκίνητο κινείται. Η λογική ήταν να γίνει αυτό το μουσικό κομμάτι το ίδιο προσωπικό όσο το ringtone, το ηχητικό, στα κινητά τηλέφωνα.

Ένα μεγάλο ποσοστό όσων ρωτήθηκαν, σκέφτηκαν πως θα ήταν καταπληκτική ιδέα, όπως το κινητό τους παίζει έναν «δικό» τους ήχο, όταν χτυπάει, έτσι και το αυτοκίνητό τους να κάνει ένα δικό τους ήχο όταν κινείται. Το ότι θα είναι σα να περνάει παγωτατζίδικο, δεν το σκέφτηκαν, ευτυχώς το διαπίστωσαν οι κατασκευαστές στις πρώτες κιόλας δοκιμές. Και τελειώσαμε με την ιδέα της μουσικής ή της μελωδίας όταν κινείται.

Δεν τελειώσαμε φυσικά με την ιδέα του να μπορείς να δίνεις στο αυτοκίνητό σου τον ήχο που εσύ διαλέγεις, έτσι για να γίνεται πιο «δικό» σου. Όμως παραμένει το ερώτημα. Τι ήχο; Σε πολλές ταινίες τα ηλεκτρικά του μέλλοντος κινούνται με ένα βουητό υψηλής συχνότητας, όμως αυτό είναι απλά ένα εφέ που παραπέμπει τον θεατή στο ότι το αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικό. Βάλε 100 αυτοκίνητα να κάνουν το καθένα το δικό του βουητό υψηλής συχνότητας. Θα τρελαθείς. Ακόμη και μέσα να είσαι, ο ίδιος μονότονος ήχος σε μία συχνότητα είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Απορρίφθηκε.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Η BMW έχει πάρει τον πιο γνωστό συνθέτη μουσικής για ταινίες, τον Hans Zimmer (Interstellar, Inception, Dark Knight) και του έχει αναθέσει τον ήχο αυτό. Ο Zimmer ξεχωρίζει ως συνθέτης για τη χρήση μαρκόσυρτων ήχων στις ταινίες του, και τα ηχητικά του, περα από τη μουσική, είναι θαυμάσια. Όμως εδώ δε μιλάμε για ταινία, αλλά για αυτοκίνητο.

Και το αυτοκίνητο θέλει έναν ήχο που εκτός από το να προειδοποιεί τους γύρω του πως κάτι γρήγορο και ογκώδες τους πλησιάζει (και άρα «κάνε στην άκρη») να δίνει και κάποια πληροφορία για το πόσο γρήγορα κινείται. Σήμερα, εξάλλου, μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως από τον ήχο του κινητήρα, των ελαστικών και της εξάτμισης πόσο γρήγορα πάει ένα αυτοκίνητο δίπλα μας.

Αυτές τις πληροφορίες τις θέλουμε και τώρα. Με έναν ευχάριστο ήχο, που να μην ρυπαίνει σαν παπί ντελίβερι με κομμένη εξάτμιση, αλλά και να μην περνάει απαρατήρητο και γίνεται επικίνδυνο.

Εσύ τι ήχο θες να κάνουν τα ηλεκτρικά; Και επειδή θα κάνουν κάποιο ήχο, καλό είναι να έχεις άποψη, γιατί αλλιώς, αν αποφασίσουν μόνοι τους θα έχουμε ή παγωτατζίδικα, ή σφυρίχτρες, ή ηλεκτρικές σκούπες. Τι διαλέγεις;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

ELASTIKA 2024
moto