Φόρος πολυτέλειας & τεκμήριο στα ΙΧ με ξένες πινακίδες

11.876 Επισκέψεις στο άρθρο (12/2/2019)

Η ΑΑΔΕ κλείνει τις κάνουλες της φοροδιαφυγής για όσους κυκλοφορούν πολυτελή αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες παράνομα, επιβάλλοντας φόρο πολυτελείας και τεκμήριο διαβίωσης! Η ιστορία ξεκίνησε μετά την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ σε Έλληνα ιδιοκτήτη SUV μεγάλου κυβισμού με βουλγάρικες πινακίδες.

Νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος στην εκμετάλλευση των παραθύρων του νόμου για τους ιδιοκτήτες πολυτελών οχημάτων, συνήθως μεγάλου κυβισμού, με ξένες πινακίδες που κινούνται στους δρόμους της χώρας μας. Τα μεγάλα SUV και τα πολυτελή supercars με ξένες πινακίδες ξεφυτρώνουν παντού στην ελληνική επικράτεια, αν και το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται και πιο κοντά στα σύνορα.

Πολλοί επιτήδειοι, λοιπόν, δημιουργούν εταιρείες «φαντάσματα» στη Βουλγαρία, επειδή είναι η πιο κοντινή χώρα-φορολογικός παράδεισος, προκειμένου να επωφεληθούν του εκεί φορολογικού καθεστώτος, ενώ διαμένουν και κινούνται στη χώρα μας. Έτσι, ξεφεύγουν από τα χαράτσια του ελληνικού Κράτους, κάτι που θα αλλάξει όμως άμεσα μετά την απόφαση που αφορά στην επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τεκμηρίου διαβίωσης, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί στην Ελλάδα και ο ιδιοκτήτης του είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.
 

Η συζήτηση για τη λήψη αυτής της απόφασης από την ΑΑΔΕ ξεκίνησε έπειτα από ένα περιστατικό φορολογικής παρατυπίας Έλληνα ιδιοκτήτη Ι.Χ. αυτοκινήτου με βουλγάρικες πινακίδες. Ο φορολογούμενος βρέθηκε στα δίχτυα της Δ.Ο.Υ. Καβάλας κατόπιν ελέγχου, στον οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι διαχειριστής και μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. με έδρα στη Βουλγαρία στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται και το Ι.Χ. Mercedes ML 400 cdi με αριθμό κυκλοφορίας Βουλγαρίας. Εμβαθύνοντας την έρευνα τους οι άνθρωποι της Δ.Ο.Υ. ανακάλυψαν πως η επιχείρηση στη Βουλγαρία δεν είχε παρουσιάσει δραστηριότητα τα έτη 2012 και 2013, ενώ παράλληλα ο εν λόγω ιδιοκτήτης είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, κάτι που σημαίνει πως δεν δικαιούται κυκλοφορίας αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες. Έτσι, του επέβαλλαν πρόστιμο άνω των 20.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τεκμήριο, φόρος εισοδήματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο και εισφορά αλληλεγγύης για τα φορολογικά έτη 2012 και 2013.

Ο φορολογούμενος Έλληνας έκανε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση και διαγραφή του προστίμου καθώς, όπως υποστήριζε ο ίδιος, το αυτοκίνητο βρισκόνταν ακινητοποιημένο στη γειτονική χώρα. Παρόλα αυτά δεν προσκόμισε κανένα αποδειτικό για την επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού. Εν συνεχεία, η Δ.Ε.Δ. απέρριψε το δικό του σενάριο και επικύρωσε φόρους και πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί από την Δ.Ο.Υ. Καβάλας.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε πως, το νομικό πλαίσιο που αφορά στις περιπτώσεις ιδιοκτητών αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες υφίσταται από το 1989 ωστόσο, παρασχέθηκαν ερμηνευτικές οδηγίες που ξεκαθαρίζουν το μέχρι τώρα θολό τοπίο.

Τα τεκμήρια διαμορφώνονται με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Πατήστε στην «Επόμενη σελίδα» για να δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τα τεκμήρια των Ι.Χ. αυτοκινήτων για το 2019!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

FORD E-TRANSIT
OPEL