
Εγκαινιάστηκε το 2004 όταν και ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα του είδους της στον κόσμο.
Το 2004 τα διόδια ήταν κάτω από 10 ευρώ, σήμερα πάνω από 15.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληρώνουν σήμερα όσο το 2004.
77 εκατομμύρια διελεύσεις σε 20 χρόνια | Αντέχει σεισμούς πάνω από 7,5 ρίχτερ
autotriti team
Εγκαινιάστηκε το 2004 όταν και ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα του είδους της στον κόσμο
Η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» έχει σχεδόν 2.900 μέρα μήκος και ενώνει τη Δυτική Πελοπόννησο με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και αποτελεί ίσως το σημαντικό οδικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2004, ενώ μέχρι το 2013 ήταν η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο (πλέον στη δεύτερη θέση).
Αν τα χασατε – Διαβαστε και αυτά:
![]() | Έρχεται νέο τεράστιο parking στην Ελλάδα. Πού θα κατασκευαστεί; |
![]() | Βυθίστηκε το πλοίο που μετέφερε 3.000 αυτοκίνητα |
![]() | Το γρηγορότερο αμάξι του Fast & Furious μπήκε αγγελία & κατέληξε στην πρέσα |
Το 2004 τα διόδια ήταν κάτω από 10 ευρώ, σήμερα πάνω από 15
Τα διόδια της γέφυρας ήταν ανέκαθεν… τσουχτερά. Πιο συγκεκριμένα το 2004 που εγκαινιάστηκε η διέλευση για ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο κόστιζε σχεδόν 10 ευρώ (9.70). 20 χρόνια μετά το συγκεκριμένο κόστος έχει δεχθεί αρκετές αυξήσεις, με τη διέλευση σήμερα να κοστίζει 15.40 ευρώ, με τις αυξήσεις των τελευταίων 2 ετών να αγγίζουν τα 2 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει και εναλλακτική με αρκετά χαμηλότερο κόστος.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληρώνουν σήμερα όσο το 2004
Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις για τα συμβατικά Ι.Χ., η εταιρεία που διαχειρίζεται την γέφυρα, παρέχει από 1η Φλεβάρη μια αρκετά «γενναία» έκπτωση στα ηλεκτρικά οχήματα κατηγορίας Β (λίγο πολύ όλα τα ηλεκτρικά επιβατικά της αγοράς). Από πέρυσι με αφορμή την 20η επέτειο της γέφυρας και για όλο το 2025, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το πρόγραμμα «Green e-pass» έχουν έκπτωση 34%, δηλαδή 5 ευρώ σε κάθε διέλευση, τιμή που αντιστοιχεί σχεδόν με αυτή του 2004!
77 εκατομμύρια διελεύσεις σε 20 χρόνια | Αντέχει σεισμούς πάνω από 7,5 ρίχτερ
Η τεράστια σημασία του έργου, αντικατοπτρίζεται και από τις διελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρα) αγγίζουν τα 77 εκατομμύρια.
Η επιτυχία του έργου έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Γάλλοι και Έλληνες μηχανικοί που ανέλαβαν την κατασκευή, λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής αλλά και του χαλαρού εδάφους στον πυθμένα του Κορινθιακού.