Γιατί σαρώνει η Stellantis στη μικρή κατηγορία;

3.253 Επισκέψεις στο άρθρο (19/4/2021)

Με τέσσερα μοντέλα στο Top-5 της μικρής κατηγορίας, και 30% μερίδιο αγοράς, η Stellantis «καταβρόχθισε» τη μικρή κατηγορία.

Μα ποιά είναι η Stellantis που κάνει τέτοιο «μπαμ» στην αγορά και δεν ξέρουμε ούτε ένα μοντέλο της; Τουλάχιστον αυτό είναι το ερώτημα όσων έχασαν την είδηση της περσινής χρονιάς, με την ένωση των ομίλων Peugeot και Fiat. Εντάξει, τι όμως συμβαίνει στα μικρά;

Η Stellantis έχει στη μικρή κατηγορία τρία συμβατικά (σε σχήμα) μικρά, και τρία SUV. Τα Peugeot 208, Opel Corsa και Cirtroen C3, και τα Peugeot 2008, Οpel Crossland X και Citroen C3 Aircross. Και αυτά τα έξι μοντέλα τα είχε και πριν ενωθεί με την Fiat, που πρόσθεσε στο ρόστερ της Stellantis τα Jeep Renegade, Fiat 500x. Τέλος μην ξεχνάμε το ολοκαίνουργιο εκρηκτικό DS3 Crossback, στο άνω άκρο της κατηγορίας.

Μετρήσατε; Έξι και ένα το DS3, επτά μοντέλα από πριν, και άλλα δύο τώρα, σύνολο εννιά αυτοκίνητα. Και θα έλεγε κανείς πως με 9 αυτοκίνητα δεν είναι περίεργο να έχει το ένα τρίτο της κατηγορίας «στο τσεπάκι» της. Εξάλλου όλη η κατηγορία είναι 38 μοντέλα, οπότε με 9 είσαι ήδη στο ένα τέταρτο, και άρα η απόσταση από το ένα τρίτο δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Όχι ακριβώς. Γιατί από τα 9 μοντέλα της Stellantis, τα τέσσερα (208, Corsa, C3 και 2008) είναι στην πρώτη πεντάδα. Μπορεί το Yaris να παραμένει άνετα αήττητο, είναι όμως τέτοια η απόσταση που χωρίζει τα μοντέλα της Stellantis από τα άλλα, που το 208 πουλάει σχεδόν δύο φορές όσο το Clio (στην 6η θέση) και το C3 δύο φορές όσο το VW Polo (στη 10η θέση), ενώ το 2008 πουλάει όσο τα δύο VW T-Roc και T-Cross μαζί.

Και είναι φυσικό. Γιατί τα εννιά αυτά μοντέλα Stellantis παρά τις κοινές τους ρίζες, δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους. Ακόμη και οι στενές συγγένειες, όπως τα 208, Corsa και C3, ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα, το καθένα με τη δική του φιλοσοφία, στυλ και σχεδίαση, που δεν θυμίζει σε τίποτε τα άλλα.

Και είναι πολύ πιθανό, σε αντίθεση με τους αγοραστές άλλων «συγγενικών» μεταξύ τους μοντέλων, όπως αυτά του ομίλου VW, να μην ξέρουν καν πως αυτοκίνητα της Opel, Peugeot και Jeep ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Και ο όμιλος «σαρώνει» την κατηγορία.

Εσείς έχετε ένα από τα 9 αυτά μοντέλα της μικρής κατηγορίας στο μάτι; Το ξέρετε πως ανήκουν όλα στον ίδιο όμιλο; Και τελικά ποιό και γιατί θα διαλέγατε; 

MERCEDES NEW RANGE
OPEL