Γιατί τα πορτμπαγκάζ των SUV κλείνουν τόσο αργά;

5.841 Επισκέψεις στο άρθρο (10/5/2024)
Γιατί τα πορτμπαγκάζ των SUV κλείνουν τόσο αργά;

- Τα SUV πουλάνε σαν τρελά & φέρνουν νέες τεχνολογίες & συνήθειες
- Είναι ψηλότερα άρα δύσκολο να ανοίξεις-κλείσεις το πορτμπαγκάζ
- Το ψηλό άνοιγμα των πορτμπαγκάζ τα έκανε… ηλεκτρικά
- Έτσι είσαι σίγουρος ότι έκλεισε τελείως η πόρτα των αποσκευών

Τα SUV πουλάνε σαν τρελά & φέρνουν νέες τεχνολογίες & συνήθειες

Τα crossover και τα SUV έχουν κατακλείσει τις αγορές αυτοκινήτου παγκοσμίως, προσφέροντας εκτός από πρεστίζ, καλύτερη θέση οδήγησης και χώρους, ενώ είναι ψηλότερα άρα πάνε σε περισσότερα μέρη από τα χαμηλότερα συμβατικά. Αυτή η τελευταία τους ιδιαιτερότητα όμως έφερε και μια νέα τεχνολογία.

Ψηλότερα άρα δύσκολο να ανοίξεις-κλείσεις το πορτμπαγκάζ

Το μεγαλύτερο ύψος των SUV δεν περιορίζεται μόνο στην απόσταση από το έδαφος, αλλά και στο πόσο ψηλότερα «κάθεται» ο ουρανός τους, ειδικότερα στο πίσω μέρος. Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τα sedan μοντέλα, τα SUV έχουν σχεδίαση «ενός όγκου» όπως τα hatchback και τα station wagon.

Αν τώρα συνδυάσουμε αυτό με το μεγαλύτερο ύψος του αυτοκινήτου καταλαβαίνουμε πως όταν η πόρτα του χώρου αποσκευών είναι ανοιχτή, τότε κάθεται αρκετά ψηλά και πολλές φορές είναι δύσκολο να κλείσει από κάποιον μετρίου αναστήματος, ή πχ. όταν είναι φορτωμένος με τα ψώνια του supermarket.

Το ψηλό άνοιγμα των πορτμπαγκάζ τα έκανε… ηλεκτρικά

Η λύση ήρθε μέσω της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί θα έχετε προσέξει πως οι πόρτες του πορτμπαγκάζ σε πολλά SUV ανοίγουν και κλείνουν πολύ πιο… αργά. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ηλεκτρικά ανοιγόμενα.

Με το πάτημα ενός κουμπιού το οποίο βρίσκεται είτε στο κάτω μέρος της πόρτας είτε εσωτερικά στο χώρο αποσκευών, από το χειριστήριο του κλειδιού, ή ακόμα και περνόντας το πόδι κάτω από το αυτοκίνητο, η πόρτα ανοίγει και κλείνει αυτόματα, ενώ η διαδικασία γίνεται σχετικά αργά ώστε να προλάβει αν κάποιος θέλει να πάρει κάτι από το χώρο αποσκευών (πχ. να μην ακουμπήσει τα ψώνια στο πάτωμα), ενώ έτσι είναι και λιγότερο πιθανό να χτυπήσει κάποιον ενώ κλείνει.

Έτσι είσαι σίγουρος ότι έκλεισε το πορτμπαγκάζ

Εκτός της ευκολίας που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, αυξάνεται και η ασφάλεια. Σίγουρα σε όλους μας έχει συμβεί κλείνοντας το πορτμπαγκάζ να μην ασφαλίσει τελείως και να μείνει μισάνοικτο, κάτι που μπορεί να επιφέρει κίνδυνο.

Τέλος, να αναφέρουμε πως αυτή η τεχνολογία πριν μερικά χρόνια εντοπιζόταν μόνο σε premium και μεγάλα αυτοκίνητα, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη σε αρκετά mainstream μοντέλα, όπως το Ford Puma.

SEAT GNHSIA ANTALLAKTIKA
4green