Γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να οδηγείς χωρίς προσκέφαλα στα καθίσματα;

Γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να οδηγείς χωρίς προσκέφαλα στα καθίσματα;

2.484 Επισκέψεις στο άρθρο (20/3/2023)

Πολλά παλιά αμάξια δεν είχαν καθόλου, ενώ ακόμα χειρότερα, πολλοί τα βγάζουν για να βλέπουν καλύτερα. Γιατί κάτι τέτοιο είναι από κάθε άποψη πολύ κακή ιδέα;

Προσκέφαλα: Οι φύλακες άγγελοι του αυχένα σου

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν διάφοροι τύποι καθισμάτων, από τα απλά με μοχλούς για χειροκίνητη ρύθμιση μέχρι τα πλήρως ηλεκτρικά, που όλες οι ρυθμίσεις γίνονται με κουμπιά, θερμαινόμενα, ψυχόμενα κλπ, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μοντέλα προσφέρονται και με λειτουργία μασάζ!

Παρόλα αυτά, εκτός από την άνεση, τα καθίσματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στην ασφάλεια, με τα προσκέφαλα να αποτελούν τον αφανή ήρωα σε αυτόν τον τομέα. Τι ακριβώς κάνουν εκτός του να.. ξεκουράζουν το κεφάλι και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγείτε χωρίς αυτά;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Γιατί είναι απαραίτητα για την ασφάλειά μας;

Πολλοί από εμάς, πιθανόν να έχουμε «μεγαλώσει» σε παλιά αυτοκίνητα, με σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα παθητικής ασφάλειας, με μόνη εξαίρεση την ζώνη των μπροστά επιβατών και… άντε, καναν αερόσακο στο τιμόνι και στο ντουλαπάκι του ταμπλό. Ούτε ζώνες στα πίσω καθίσματα, ούτε πλαϊνούς και πίσω αερόσακους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπήρχαν ούτε… προσκέφαλα στα πίσω καθίσματα.

Ο εφοδιασμός των νέων μοντέλων με προσκέφαλα στα καθίσματα, έγινε υποχρεωτικός το 1969, αρχικά μόνο για τις εμπρός θέσεις, με στόχο να αποτρέψουν σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης τραυματισμό στο κεφάλι και τον αυχένα των επιβατών. Αυτό συμβαίνει καθώς αν χτυπηθεί το αυτοκίνητο από πίσω (ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα), λόγω αδράνειας τα κεφάλια τον επιβατών θα «φύγουν» απότομα προς τα πίσω, προκαλώντας υπερέκταση του λαιμού, με σοβαρές πιθανότητες τραυματισμού στους συνδέσμους και τα νεύρα του αυχένα.

Τα προσκέφαλα, εφόσον είναι ρυθμισμένα στη σωστή θέση (πρέπει να απέχουν το πολύ 6 εκατοστά από το κεφάλι), λειτουργούν σαν «STOP» σε αυτό, εμποδίζοντας την συγκεκριμένη κίνηση του κεφαλιού σε περίπτωση σύγκρουσης. Οπότε, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη σωστή θέση του προσκέφαλου, καθώς αν είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρό τραυματισμό (χειρότερο και από το καθόλου προσκέφαλο).

Και ενώ πλέον, όλοι οι κατασκευαστές εξελίσσουν συνεχώς τα προσκέφαλα των εμπρός καθισμάτων, μέχρι και λίγα χρόνια πριν δεν γινόταν το ίδιο για τα πίσω, τα οποία ήταν συνήθως ενσωματωμένα με την πλάτη του καθίσματος, ενώ στη μεσαία θέση δεν υπήρχε καθόλου.

Το λάθος που κάνουν πολλοί και ο μύθος

Πολλοί οδηγοί, ή επιβάτες συνηθίζουν να βγάζουν τα προσκέφαλα για καλύτερη ορατότητα. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί τα βγάζουν από τα μπροστά καθίσματα, για να βλέπουν καλύτερα οι πίσω επιβάτες, ενώ ακόμα περισσότεροι τα «καταργούν» από τα πίσω καθίσματα, για να μην τους κόβουν ορατότητα από τον μεσαίο καθρέπτη.

Ένας άλλος μύθος γύρω από τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων, μιλά για την «κρυφή» χρήση τους. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείς να βγάλεις το προσκέφαλο, και να χρησιμοποιήσεις τις σιδερένιες βάσεις του (που φωλιάζουν μέσα στο κάθισμα) ώστε να σπάσεις το τζάμι του αυτοκινήτου. Αυτό προφανώς είναι μύθος και δεν θα πετύχει. Ο κύριος λόγος που στα περισσότερα αυτοκίνητα τα προσκέφαλα είναι αφαιρούμενα, είναι για να διευκολύνουν με την ταπετσαρία των καθισμάτων. Οπότε, καλό είναι να προμηθευτείτε κάποιο gadget που είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά και μπαίνει εύκολα στο μπρελόκ των κλειδιών του αυτοκινήτου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
Kalitero aytokinito
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel