Δεν τράκαρες ποτέ, αλλά πληρώνεις παραπάνω: Τι ισχύει;
Δεν υπάρχει ενιαίο bonus malus στις ασφαλιστικές.
Η κάθε εταιρεία τιμολογεί με δικά της κριτήρια.
Οι οδηγοί πιστεύουν πως επιβραβεύονται, αλλά συχνά δεν ισχύει.
Πώς να ελέγξεις αν σε χρεώνουν άδικα.
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Για πολλούς οδηγούς, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Ανανεώνεις το συμβόλαιό σου κάθε χρόνο, συνήθως με την ίδια εταιρεία, πληρώνεις με κάρτα ή άτοκες δόσεις, και θεωρείς αυτονόητο πως, αφού δεν έχεις προκαλέσει ατύχημα, θα ανταμειφθείς με πιο φθηνή τιμή.
Όμως αυτό το σενάριο απέχει πολύ από την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Το bonus malus είναι (πλέον) ένας ασφαλιστικός μύθος
Παλαιότερα, υπήρχε στην Ελλάδα ένα σχετικά τυποποιημένο σύστημα αξιολόγησης οδηγών που ονομαζόταν bonus malus. Οδηγοί χωρίς ατυχήματα ανέβαιναν βαθμίδες και εξασφάλιζαν φθηνότερα ασφάλιστρα. Αντιθέτως, όσοι προκαλούσαν ζημιές υποβαθμίζονταν και επιβαρύνονταν με αυξήσεις.
Σήμερα, ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν εφαρμόζεται ενιαία ή υποχρεωτικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Κάθε εταιρεία έχει αναπτύξει το δικό της μοντέλο αξιολόγησης ρίσκου και τιμολόγησης. Ο όρος bonus malus επιβιώνει κυρίως σε ιστοσελίδες και διαφημιστικά, αλλά δε σημαίνει πλέον το ίδιο για όλους.
Στη σύγχρονη αγορά, η ασφάλιση αυτοκινήτου βασίζεται σε αλγορίθμους που συνυπολογίζουν δεκάδες παραμέτρους. Ορισμένες είναι προφανείς, όπως η ηλικία του οδηγού, ο τύπος του οχήματος και η περιοχή κατοικίας. Άλλες είναι λιγότερο γνωστές:
-Το πότε ξεκίνησες να οδηγείς.
-Αν είχες ακύρωση ή διακοπή συμβολαίου στο παρελθόν.
-Το πόσο συχνά αλλάζεις ασφαλιστική.
-Αν έχεις πληρώσει εκπρόθεσμα στο παρελθόν.
Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες συχνά προσφέρουν καλύτερες τιμές σε νέους πελάτες, αγνοώντας την καλή πορεία των παλαιών. Με άλλα λόγια, το «μπόνους συνέπειας» δεν εφαρμόζεται καθολικά, και σε κάποιες περιπτώσεις απουσιάζει εντελώς.