• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Online κατάθεση πινακίδων: Πρόστιμα «μαμούθ» έως 30.000€ στους παραβάτες

2.513 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/12/2020

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχημάτων, αποφεύγοντας έτσι χιλιάδες Έλληνες πολίτες την ταλαιπωρία της αναμονής στις εφορίες. Ιδιαίτερα βαρύ το πρόστιμο στους παραβάτες. Δείτε τι αναφέρει η τροπολογία.


Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για την Περιστολή του Λαθρεμπορίου, προστίθενται οι ανάλογες διατάξεις αναφορικά με τη θέση σε ακινησία επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων και μοτοσυκλετών. Ως εκ τούτου οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να προσέρχονται στις εφορίες για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα οι εφορίες θα απαλλαγούν από χιλιάδες επισκέψεις πολιτών εν μέσω της πανδημίας.
 
Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει πως μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.) θα δηλώνεται πλέον η ακινησία των οχημάτων, από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ αμέσως μετά τη δήλωση ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να αφαιρέσει από το αυτοκίνητό του τις πινακίδες.
 
Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος να παραβαίνει το νόμο το πρόστιμο θα είναι βαρύ, αφού η τροπολογία αναφέρει πως εάν κάποιο όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εντοπισθεί, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.  
 
Σε περίπτωση διακοπής της ακινησίας με σκοπό να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται προηγουμένως να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης. Η άρση πραγματοποιείται και αυτή με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.
 
Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, όπου με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απολεσθέντων ή κλαπέντων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 
Σχολιάστε την είδηση 1 σχόλια