Ξέρεις σε ποια αυτοκίνητα ανάβουν τα «στοπ» χωρίς να πατάς φρένο;

11.568 Επισκέψεις στο άρθρο (5/5/2024)
Ξέρεις σε ποια αυτοκίνητα ανάβουν τα «στοπ» χωρίς να πατάς φρένο;
2 Φωτογραφίες »

- Τα φώτα των φρένων σε κάποια αυτοκίνητα ανάβουν ακόμα και αν δεν πατάς το πεντάλ
- Πρόκειται για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα που φρενάρουν όταν αφήνεις το γκάζι
- Συμβαίνει όταν έχεις ενεργοποιημένη την έντονη ανάκτηση ενέργειας ή τη λειτουργία οδήγησης με ένα πεντάλ

Είναι επικίνδυνο; Μάλλον το αντίθετο!

Παλιότερα τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά με τα αυτοκίνητα. Πάταγες γκάζι; Επιτάχυνε! Πάταγες φρένο; Επιβράδυνε και άναβαν τα σχετικά φώτα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Μοναδικό μας πρόβλημα τότε ήταν να έχει καεί κάποια λάμπα και να μην το ξέρουμε. Σήμερα όμως όλα έχουν γίνει πιο… σύνθετα και μάλλον αυτό είναι για καλό.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένοι τύποι αυτοκινήτων που ανάβουν τα φώτα των φρένων τους χωρίς να πατάς το φρένο, ή μάλλον, όταν «αφήνεις» το πεντάλ του γκαζιού. Όπως πιθανόν, καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει να κάνει με τον εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης.

Σε ποια μοντέλα συμβαίνει;

Πιο συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει σε ηλεκτρικά οχήματα. Τα οχήματα αυτά «φρενάρουν» με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, με στόχο να εκμεταλλευτούν την ενέργεια της επιβράδυνσης για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. Αυτή είναι η λεγόμενη «ανάκτηση ενέργειας».

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν στα ηλεκτρικά μοντέλα όταν αφήνει ο οδηγός το πεντάλ του γκαζιού ανάβουν τα φώτα των φρένων πίσω, ώστε να ενημερώσουν τους επερχόμενους οδηγούς για την επιβράδυνσή του οχήματος.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλα τα ηλεκτρικά και σε όλες τις περιπτώσεις. Κάποια το κάνουν πάντα (πχ. Tesla), ενώ σε άλλα αυτό εξαρτάται από το επίπεδο (δηλαδή την ένταση) ανάκτησης ενέργειας που έχει επιλέξει ο οδηγός. Για παράδειγμα στο VW e-Up στο πρώτο επίπεδο ανάκτησης (όπου το φρενάρισμα είναι ελάχιστο), τα φώτα δεν ανάβουν καθόλου. Στο δεύτερο επίπεδο ανάκτησης τα φώτα ανάβουν με μια αισθητή καθυστέρηση, καθώς αρχικά το φρενάρισμα του οχήματος δεν είναι πολύ έντονο, ενώ από το 3ο επίπεδο και μετά, τα φώτα ανάβουν ακόμα και σε μείωση του πατήματος του πεντάλ γκαζιού.

Σε γενικές γραμμές, οι λειτουργεία αυτή συνδυάζεται πάντα με τη λειτουργία «one pedal» που έχουν πολλά ηλεκτροκίνητα, που δίνει τη δυνατότητα οδήγησης του μόνο με το πεντάλ γκαζιού (πχ. Nissan LEAF). Τέλος, σε πολλά μοντέλα υπάρχει μικρογραφία της πίσω όψης του οχήματος στον πίνακα οργάνων, που ενημερώνει τον οδηγό, μεταξύ άλλων για το πότε είναι αναμμένα τα φώτα φρένων.


Σηκώνεις πόδι από το γκάζι, ανάβουν τα φώτα των φρένων!
2 Φωτογραφίες »

Σηκώνεις πόδι από το γκάζι, ανάβουν τα φώτα των φρένων!

BRIDGESTONE VS GOODYEAR
test center