Ξέρεις γιατί είναι υποχρεωτικό να ανάβεις φώτα στα τούνελ;

11.049 Επισκέψεις στο άρθρο (5/5/2024)
Ξέρεις γιατί είναι υποχρεωτικό να ανάβεις φώτα στα τούνελ;
2 Φωτογραφίες »

- Σε πολλά τούνελ υπάρχουν ταμπέλες «Ανάψτε φώτα» πριν & «Σβήστε φώτα» μετά
- Υποχρεωτικά τα αναμμένα φώτα για να υπάρχει ορατότητα αν χαλάσει ο φωτισμός της σήραγγας
- 200 ευρώ πρόστιμο αν πηγαίνεις με σβηστά φώτα
- Τα πράσινα βελάκια ή κόκκινα «Χ» πριν τα τούνελ δείχνουν ότι είναι ανοιχτή/κλειστή η κάθε λωρίδα

Ταμπέλες «Ανάψτε φώτα» και «Σβήστε φώτα» πριν & μετά από τούνελ

Σίγουρα έχετε προσέξει τις ταμπέλες «Ανάψτε φώτα» πριν από κάθε σήραγγα, ενώ όταν αυτή τελειώνει υπάρχει μια ακόμα, η «Σβήστε φώτα». Για ποιο λόγο όμως είναι υποχρεωτικό να ανάβουμε τα φώτα του αυτοκινήτου όταν μπαίνουμε σε σήραγγα, ακόμα και τη μέρα;

Ο λόγος είναι αρκετά απλός. Τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν αναμμένα τα φώτα τους ώστε σε περίπτωση που υπάρχει βλάβη στην ηλεκτροδότηση της σήραγγας και δεν λειτουργεί ο φωτισμός της, να υπάρχει η απαραίτητη ορατότητα προς τα εμπρός, αλλά και να είναι ορατό το προπορευόμενο όχημα στους οδηγούς που ακολουθούν.

200 ευρώ πρόστιμο αν πηγαίνεις με σβηστά φώτα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την 8η παράγραφο του  `Αρθρου 29 του Κ.Ο.Κ. «Σε σήραγγες που υποδεικνύονται από ειδικές πινακίδες ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες: Οι οδηγοί απαγορεύεται: α) να πραγματοποιούν οπισθοπορεία, β) να πραγματοποιούν επιτόπια στροφή (αναστροφή 180ο ), «γ) να σταθμεύουν στις ειδικές διαπλατύνσεις εκτός των περιπτώσεων έκτακτων οδικών συμβάντων.»

Και συνεχίζει «Ακόμα και αν η σήραγγα είναι φωτισμένη, ο οδηγός πρέπει να ανάψει τα φώτα διασταύρωσης ή τα φώτα πορείας. Σε περίπτωση παρατεταμένης ακινητοποίησης, ο οδηγός πρέπει να σβήσει τη μηχανή του οχήματός του».

Όμως σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ σε όσους οδηγούς δεν ακολουθούν την παραπάνω οδηγία.


Όλοι λίγο πολύ έχουμε προσέξει τις ταμπέλες «Ανάψτε φώτα» και «Σβήστε φώτα» πριν και μετά από τις οδικές σήραγγες.
2 Φωτογραφίες »

Όλοι λίγο πολύ έχουμε προσέξει τις ταμπέλες «Ανάψτε φώτα» και «Σβήστε φώτα» πριν και μετά από τις οδικές σήραγγες.

Τι σημαίνουν τα βελάκια πριν τα τούνελ και γιατί υπάρχουν ανεμιστήρες;

Κάτι άλλο που σίγουρα έχετε προσέξει πριν την είσοδο των τούνελ, είναι τα φωτεινά σήματα που υπάρχουν πάνω από κάθε λωρίδα του δρόμου. Συνήθως πρόκειται για πράσινα βέλη, που δείχνουν ότι ο δρόμος μπροστά είναι ανοιχτός, ενώ σε περίπτωση που μια λωρίδα είναι κλειστή είτε λόγο ατυχήματος είτε λόγω εργασιών, τότε το πράσινο βελάκι αντικαθίσταται από ένα κόκκινο Χ.

Τέλος, εντός των περισσότερων οδικών τούνελ, ειδικά όσων είναι μεγαλύτερα του μισού χιλιομέτρου, υπάρχουν μεγάλες τουρμπίνες αέρα. Σκοπός τους είναι σε περίπτωση έντονου μποτιλιαρίσματος ή φωτιάς, να μπαίνουν σε λειτουργία και να καθαρίζουν τον αέρα εντός της σήραγγας.

Mercedes
test center