• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Mega Test ελαστικών τεσσάρων εποχών

Διαβάστηκε από 69077 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/2/2019
 

Ένα για όλες τις εποχές! Υπάρχει ένα ελαστικό που να είναι κατάλληλο για όλες τις εποχές; Παρόλο που στην Ελλάδα τα θερινά ελαστικά είναι τα πιο δημοφιλή, για μερικές κατηγορίες οδηγών και οχημάτων (βλ. μικρά SUV) τα παντός καιρού ελαστικά είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Τα δοκιμάσαμε και σας λέμε τι να προσέξετε κατά την αγορά.

Τα ελαστικά για όλες τις εποχές είναι ένα καινούριο προϊόν στον κόσμο των ελαστικών. Την αρχή έκανε η Michelin παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος της πίτας των πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, πλέον όμως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές έχουν μία αντίστοιχη πρόταση.

Στην ελληνική αγορά, τα ελαστικά τεσσάρων εποχών δεν είναι βέβαια τόσο διαδεδομένα όσο τα θερινά ελαστικά, ωστόσο για μερικές κατηγορίες οχημάτων (βλ. SUV) ή οδηγών (π.χ. αυτών που κατοικούν σε ορεινές περιοχές της χώρας μας) αποτελούν μία επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε αλλαγή ελαστικών δύο φορές το χρόνο (μία το χειμώνα και μία την άνοιξη). Το δεύτερο είναι ότι αποφεύγεις το πονοκέφαλο του πού θα αποθηκεύσεις την τετράδα που θα βγάλεις, ενώ τρίτον γλιτώνεις και σε χρήμα καθώς δεν χρειάζεται να έχεις ένα set ζάντες ακόμη. Με λίγα λόγια, τα φοράς και ξένοιασες…

Φυσικά, για να τα φορέσεις και να… ξενοιάσεις, πρέπει τα ελαστικά της κατηγορίας αυτής να ανταποκρίνονται σε ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες καιρού και οδοστρώματος, όπως υπόσχεται το όνομά τους. Παρακάτω λοιπόν, κάναμε αυτό ακριβώς! Τα υποβάλλαμε σε τεστ φρεναρίσματος, handling, slalom, πρόσφυσης και ου τω καθεξής (βλ. αναλυτικά παρακάτω) φυσικά σε ειδικές πίστες μέτρησης. Φανταστείτε πως για τις δοκιμές στο χιόνι ταξιδέψαμε μήνα Αύγουστο μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, ενώ για τις υπόλοιπες δοκιμασίες (στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα) παραμείναμε στην Γηραιά Ήπειρο. Όσο για το τεστ της χιλιομετρικής απόδοσης του κάθε ελαστικού, εδώ συνεργαστήκαμε με την Dekra, οι οποίοι έκαναν 10.000 χιλιόμετρα με το κάθε λάστιχο για να βγάλουν την ετυμηγορία τους…

Παραπάνω και πιο συγκεκριμένα στις εικόνες θα βρείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα για τους 10 από την αρχική μας 25άδα οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν το τεστ φρεναρίσματος σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα ώστε να συνεχίσουν παρακάτω. 

Υπόμνημα: Στους πίνακες των δοκιμασιών, τα ελαστικά που θεωρούμε πως πέτυχαν καλή επίδοση και περνούν, παίρνουν πράσινο χρώμα. Οι μέτριες επιδόσεις χρωματίστηκαν με κίτρινο και οι κακές με κόκκινες. Επίσης, στους πίνακες θα βρείτε με μπλε απόχρωση την απόδοση ενός χειμερινού κι ενός θερινού ελαστικού αναφοράς, ώστε να κάνετε μια καλύτερη σύγκριση των all season ελαστικών που δοκιμάσαμε.

Πως έγινε το τεστ ελαστικών
Αρχικά, επιλέξαμε 25 ελαστικά, τα οποία υποβάλαμε σε τεστ φρεναρίσματος. Στη δεύτερη φάση της δοκιμής συνέχισαν μόνο τα 10 ελαστικά που πέρασαν το τεστ αυτό. Οι δοκιμές στο χιόνι έγιναν σε ειδική πίστα στην Νέα Ζηλανδία, ενώ οι δοκιμές στο στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα έγιναν σε ειδική πίστα δοκιμών στη Γερμανία. Για τα στοιχεία που αφορούν τη χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών συνεργαστήκαμε με την Dekra.

Συμπέρασμα
Η δοκιμή φρεναρίσματος που διεξήγαμε έδειξε πως τα ελαστικά για όλες τις εποχές αποτελούν μια καλή οικονομική εναλλακτική για επιβατικά, αλλά και μικρά crossover οχήματα. Τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν τα ελαστικά των Goodyear, Michelin και Continental. Όσοι, λοιπόν, δεν επιθυμούν να αλλάζουν λάστιχα ανά εποχή, η συγκεκριμένη κατηγορία ελαστικών αποτελεί μια καλή επιλογή.

Ξέρετε ότι;
Τα ελαστικά για όλες τις εποχές κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε πωλήσεις. Το 2011 πουλήθηκαν (στη Γερμανία) 6 εκ. κομμάτια, το 2014 10,4 εκ. κομμάτια, το 2017 13,8 εκ., ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι τα 22 εκ. κομμάτια.

Δοκιμή διαρκείας: Skoda Fabia 1,0 TSI 95 PS

Το νέο SUV της Opel;

Πόσο καλύτερα αυτοκίνητα οδηγούμε λόγω Ευρώπης;

Αυτοκίνητα χωρίς δίπλωμα. Γίνεται;

Η κίνηση στους δρόμους

Τα 5 καλύτερα δικίνητα Crossover σε πίστα off road!

Σου άναψε λαμπάκι; Τι είναι;

Οι νέες τεχνολογίες των Honda CR-V Hybrid & Toyota Prius

Ποια ζάντα σου ταιριάζει;

«Αθάνατο» χρώμα με 4 απλά tips

Γίνε ειδικός στην μπαταρία!

Τράβηξε όλα τα βλέμματα!

Δοκιμή: Opel Corsa με υγραέριο

Και υβριδικά τα Ford Focus & Fiesta

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

CITROEN: Νέο C5 Aircross με 130 PS από 22.550 ευρώ

MITSUBISHI: Ατοκο χρηματοδοτικό: 0% επιτόκιο,100€/μήνα

RENAULT: CAPTUR & CLIO στην πιο δελεαστική τιμή, με όφελος έως 2.000€!

PEUGEOT: Ανανεωμένο 208 από 13.200€

SKODA: Skoda Fabia από 11.280€

Ψηφίστε και κερδίστε 4 μοτοσυκλέτες

περισσότερα »