Μπαταρίες ξηρού τύπου: Το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση!
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μπαταρίες ξηρού τύπου: Το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση!

8.101 Επισκέψεις στο άρθρο

Η βενζίνη και το πετρέλαιο, για πάνω από 100 χρόνια, αποτελούν την κινητήριο δύναμη των αυτοκινήτων. Βέβαια, οι καιροί αλλάζουν και απ' ότι φαίνεται οι μπαταρίες θα αποτελέσουν την καρδιά του αυτοκινήτου, που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Το ερώτημα είναι, τα ηλεκτροκίνητα θα καταφέρουν τελικά να κάνουν τα θερμικά μοτέρ, μια γλυκιά ανάμνηση;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Υπόσχονται να λύσουν ΟΛΑ τα προβλήματα των ηλεκτρικών σήμερα!

  • Παρά την εξέλιξη των μπαταριών λιθίου και την ευρύτερη χρήση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρειάζεται αρκετός χρόνος ακόμα για να αφήσουν πίσω τους παραδοσιακούς θερμικούς κινητήρες.
  • Η νέα τεχνολογία Solid State (ξηρού τύπου) μπαταριών υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.
  • Οι μπαταρίες ξηρού τύπου θα έχουν μικρότερες διαστάσεις, καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα είναι πιο γρήγορες στη φόρτιση και ελαφρύτερες, τι άλλο θέλετε;

Τι άλλο θες από ένα ηλεκτρικό;
Είναι αυτή η λύση στα προβλήματα των ηλεκτρικών;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, τις μπαταρίες (ή αλλιώς συσσωρευτές πιο επίσημα) τις συναντάμε καθημερινά σε πλήθος φορητών και οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Είναι ένα μέσο να αποθηκεύουμε ηλεκτρική ενέργεια και να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα ή όποτε την χρειαζόμαστε. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το smartphone μας ή το laptop, που μας δίνεται η δυνατότητα να τα κουβαλάμε σχεδόν παντού και να κάνουμε εκτενή χρήση τους, χωρίς να μας περιορίζει κάποια απευθείας σύνδεση με τροφοδοσία. Με τα χρόνια, αυτές οι συσκευές έγιναν λεπτότερες σε διαστάσεις, πιο ελαφριές σε βάρος, ενώ παραμένουν «ζωντανές» για περισσότερο χρόνο. Παρόμοια φιλοσοφία ακολουθείται και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς πρόκειται να είναι το μέλλον της αυτοκίνησης.

Πως δουλεύουν οι μπαταρίες;

Κάθε συσσωρευτής, στην ουσία είναι μια μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μετατρέπει την χημική ενέργεια σε ηλεκτρική μορφή. Αποτελείται από δυο ηλεκτρόδια που βρίσκονται μέσα σε κάποιο αγώγιμο μέσο, τον ηλεκτρολύτη. Με βάση την σημερινή τεχνολογία και ανάλογα τον τύπο της μπαταρίας, ένας ηλεκτρολύτης μπορεί να είναι υγρός, είτε κάποιας μορφής τζελ ή στερεό υλικό. Τα δύο ηλεκτρόδια χωρίζονται σε άνοδο και κάθοδο, καθώς μεταξύ τους υπάρχει ένα πορώδες τοίχωμα, γνωστό και ως διαχωριστής, προκειμένου να αποφευχθεί το βραχυκύκλωμα. Οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στην μπαταρία, προκαλούν τη δημιουργία ηλεκτρονίων στην άνοδο και ενώ υπάρχουν πολύ λιγότερα στην κάθοδο, παράγεται μια ηλεκτρική διαφορά ή αλλιώς ηλεκτρική τάση. Τα ηλεκτρόνια προσπαθώντας να αναδιοργανωθούν, πηγαίνουν προς την κάθοδο ώστε να δημιουργήσουν μία ισορροπία, με τον ηλεκτρολύτη να καθυστερεί αυτό το «ταξίδι». Κάπως έτσι, γίνεται κατανοητό πως ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν συνδεθεί μια μπαταρία σε ένα κλειστό κύκλωμα.

Οι μπαταρίες λιθίου στα αυτοκίνητα

Η solid state τεχνολογία, το μέλλον των μπαταριών

Τι γίνεται όταν «πεθάνουν» οι μπαταρίες;

Η τάση της πλειοψηφίας

Ο αντίλογος από τον ηγέτη των ηλεκτρικών

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Toyota
test center