Μπουφάν στην οδήγηση; Χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

Μπουφάν στην οδήγηση; Χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

46.186 Επισκέψεις στο άρθρο (25/12/2023)

- Μη φοράς χοντρό μπουφάν, γάντια, κασκόλ: Επιβάλλεται ελευθερία κινήσεων λέει ο ΚΟΚ
- Πρόστιμο 100 ευρώ και 1 μήνα αφαίρεση διπλώματος
- Οι αστυνομικοί κρίνουν κατα πόσο έχεις ή όχι ελευθερία κινήσεων
- Κανένα πρόστιμο για μπουφάν μέχρι τώρα

Οδήγηση με μπουφάν, γάντια, κασκόλ: Επιβάλλεται ελευθερία κινήσεων λέει ο ΚΟΚ

Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί του ήρθε και η ανάγκη για πιο χοντρά, ζεστά ρούχα. Παρόλα αυτά, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως ο οδηγός δεν μπορεί να φοράει ότι θέλει, καθώς υπάρχει σχετική οδηγία από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Τι ορίζει ακριβώς; Σύμφωνα λοιπόν με τη 2η παράγραφο του άρθρου 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

Τι σημαίνει αυτό; Τα ρούχα που φορά ο οδηγός δεν πρέπει να περιορίζουν τις κινήσεις των χεριών ή του αυχένα, κάτι που μπορεί να συμβεί τόσο με ένα χοντρό μπουφάν ή παλτό, όσο και με ένα κασκόλ. Να αναφέρουμε εδώ ότι ένα αντίστοιχο αξεσουάρ που ίσως «εμποδίζει» είναι τα γάντια, τα οποία δεν πρέπει να είναι από υλικό που γλιστράει πάνω στο τιμόνι (ύφασμα, μαλλί κ.λπ.), ενώ δεν πρέπει και να περιορίζει τις κινήσεις της παλάμης και των δακτύλων.

Πρόστιμο 100 ευρώ και 1 μήνα αφαίρεση διπλώματος

Σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, που το όργανο αντιληφθεί ότι ο οδηγός φοράει πολύ χοντρά ρούχα, τότε έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει πρόστιμο. Σύμφωνα πάντα με τον Κ.Ο.Κ., το χρηματικό πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι 100 ευρώ, ενώ ισχύει και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 μέρες. Ως εκ τούτου, είναι στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού που κάνει τον έλεγχο να κρίνει αν θα κόψει χρηματικό πρόστιμο και θα πάρει το δίπλωμα του οδηγού για ένα μήνα.

Τι λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί;

Μπορεί να σας φαίνονται υπερβολικά και αρκετά «γενικά» τα όσα ορίζονται από τον Κ.Ο.Κ., αλλά σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκο Ρήγα, που ρωτήθηκε σχετικά, «ο Κ.Ο.Κ. δεν λέει για το μέγεθος του μπουφάν και πώς θα είναι το μπουφάν ή το παλτό, όμως, υπάρχει μια κοινή λογική ότι ο οδηγός πρέπει να έχει μια ελευθερία κινήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι καλυμμένος με κουβέρτα και να οδηγεί και να του επιτρέπεται αυτό. Οι οδηγοί, θα πρέπει να δίνουν βάση στον «σωστό» ρουχισμό, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο». Ενώ όταν ρωτήθηκε αν του έχει τύχει να γράψει ο ίδιος ή κάποιος συνάδελφός του οδηγό λόγω μπουφάν, εκείνος απάντησε αρνητικά, αλλά ανέφερε παραδείγματα οδηγών που έκαναν χρήση κινητού, ή έτρωγαν από σάντουιτς, μέχρι... ξηρούς καρπούς.

Toyota
test center