Το νέο μοντέλο της Opel έρχεται δυναμικά στην κατηγορία και θα είναι κοντά μας περίπου το καλοκαίρι.
7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το νέο μοντέλο της Opel έρχεται δυναμικά στην κατηγορία και θα είναι κοντά μας περίπου το καλοκαίρι.

Παρουσίαση: Crossland X

7.750 Επισκέψεις στο άρθρο (1/3/2017)

Η Opel βγάζει νέα ταυτότητα για το Meriva το οποίο συνεχίζει, ως Crossland X, να προσεγγίζει το δραστήριο και οικογενειακό κοινό που το καθιέρωσε αλλά πλέον φοράει «ένδυμα περιπάτου» και όχι την ενός όγκου φόρμα του MPV.


    Σχεδιαστικά, το μοντέλο χαρακτηρίζεται από

    Σχεδιαστικά, το μοντέλο χαρακτηρίζεται από "γαλλικές" νότες, ενώ είναι αναμφίβολα ξεχωριστό.

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

  • Από 1.2 λίτρα και 81 ίππους μέχρι και 130 ίππους, 5 κινητήρες βενζίνης και diesel
  • Aναμένεται περίπου 10% φθηνότερο από το Mokka X
  • Θα φτιάχνεται στην Σαραγόσα
  • Πρώτες παραγγελίες τον Μάιο, έναρξη παραδόσεων στα τέλη Ιουνίου

Eίναι λίγο προβλέψιμο αλλά και απόλυτα δικαιολογημένο: η Opel είδε ότι το Mokka έπιασε μοναδικά το βηματισμό της εποχής, έφερε νέους πελάτες στις εκθέσεις και φρέσκο ρευστό στα ταμεία οπότε παίρνει τη συνταγή αυτή και την επεκτείνει κι άλλο στο χαρτοφυλάκιό της. Μάλιστα, όπως η Audi έχει τα «Q» μοντέλα της έτσι και η Opel ομαδοποιεί τα crossover της κάτω από την ομπρέλα του κωδικού «Χ». Το Crossland X, το οποίο βλέπετε εδώ σε επίσημη πρώτη, είναι το επόμενο βήμα μετά το Mokka X που είδαμε πριν λίγο καιρό και επιβεβαιώνει την τάση ότι τα MPV μας αφήνουν πια σχεδόν ολοκληρωτικά και δίνουν τη θέση τους στα crossover. «Σιγά την είδηση! To ξέραμε ότι τα κρόσοβερ «σκότωσαν» και τα MPV» θα πείτε. Nαι, είναι όντως γνωστή αυτή η αλλαγή στα μερίδια των κατηγοριών, ωστόσο όταν φτάνουμε στο σημείο να το αναγνωρίζει μια εταιρεία όπως η Opel, μετά από δύο γενιές Meriva και τρεις γενιές Zafira (ετοιμαστείτε σύντομα και για το Grandland X), η κίνηση αποκτά τελεσίδικο χαρακτήρα.
 
Mε γαλλικά γονίδια
Τεχνικά υπάρχει ένα σημαντικό νέο στοιχείο: το Crossland X είναι προϊόν γαλλογερμανικής συνεργασίας αφού η GM και ο όμιλος PSA έχουν φέρει κοντά τα τελευταία χρόνια την Opel και την Peugeot αντίστοιχα. Το Crossland X είναι προϊόν γαλλογερμανικής συνεργασίας με την κάθε εταιρεία να δουλεύει μόνη της πάνω σε κάποια επιμέρους τμήματα και άλλες δομές να είναι κοινές. Από το εξωτερικό μαθαίνουμε ότι το δάπεδο προέρχεται από το Peugeot 2008, γεγονός που δημιουργεί τις βάσεις για ένα καλοστημένο αυτοκίνητο. Οι Γάλλοι είναι υπεύθυνοι και για το βασικό σχεδιασμό των κινητήρων με την Opel να κάνει τις δικές τις προσαρμογές αλλά και να ρυθμίζει όπως θέλει τον έλεγχο του κινητήρα και το λογισμικό διαχείρισης. Λεπτομέρειες πάντως για τη γκάμα των μηχανικών συνόλων δεν έγιναν γνωστές πέραν της πρόθεσης της Opel να εφοδιάσει το Crossland X με επιλογές βενζίνης, ντίζελ αλλά και υγραερίου (LPG). Μια ειδοποιός διαφορά έναντι του Mokka X είναι ότι το Crossland δε θα μπορεί να ζητηθεί με 4x4.
 
Όχι πια MPV
Το Meriva από την πρώτη του γενιά ήταν κλασσικό MPV με ενός όγκου αμάξωμα. Η δεύτερη γενιά προσέθεσε και τις πόρτες με το αντίθετο άνοιγμα και έδωσε έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Η τάση πάντως είναι υπέρ των crossover πλεον.
 
Eσωτερικά: θα δυσκολέψει μέχρι και τα μικρομεσαία 
Στο εσωτερικό οι χώροι προορίζονται για τοπ θέση στη λίστα με τα θετικά του Crossland X. Για παράδειγμα ο χώρος αποσκευών με 410 λίτρα είναι ένα εντυπωσιακός οιωνός. Μάλιστα, στο εσωτερικό υπάρχει και έντονα πολυχρηστική «γεύση» σα να κληροδοτεί το Meriva κάτι από τα δικά του στοιχεία. Έτσι έχουμε πίσω κάθισμα το οποίο «ταξιδεύει» σε μια διαδρομή 150 χιλ. και μπορεί να δώσει πιο πολύ χώρο για τα γόνατα κάποιου ψηλού επιβάτη ή αντίστοιχα να φέρει το χώρο αποσκευών στα 520 λίτρα! Περισσότερα θα διαπιστώσουμε όσο θα πλησιάζει ο καιρός προς το λανσάρισμα του μοντέλου, το οποίο στην Ελλάδα θα γίνει τον Ιούνιο.

Κινητήρες
Η Opel μας πληροφόρησε για τις εκδόσεις κινητήρων, με τις οποίες θα εξοπλιστεί το Crossland X. Μιλάμε για 3 κινητήρες βενζίνης, κυβισμού 1.2 και 1.2 turbo, που θα αποδίδουν 81, 110 και 130 ίππους και 118, 205 και 230 Nm αντίστοιχα, ενώ θα γίνουν διαθέσιμες και δύο εκδόσεις κινητήρα diesel στα 1.6 λίτρα με απόδοση 99 και 120 ίππων και 254 και 300 Nm ροπής αντίστοιχα. 
 
Δύσκολο στοίχημα η τοποθέτηση
To Crossland Χ έχει μήκος 4.212 χλστ. γεγονός που το φέρνει σε πολύ κοντινή απόσταση από τον «προφυλακτήρα» του Mokka X των 4.275 χλστ.. «Β-CUV/SUV» ονομάζει η Opel το χώρο δράσης του και θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός αέρας έναντι του Mokka Χ το οποίο είναι ουσιαστικά κι αυτό κάτω από τα μικρομεσαία. Θολά τα όρια ανάμεσα στα είδη των μοντέλων πια, θολά και τα μεγέθη που λειτουργούν σαν σύνορα ανάμεσα στις κλάσεις. Έναντι του Astra είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα καθώς το κλασσικό μικρομεσαίο είναι 16 πόντους πιο μακρύ αλλά και 10 πόντους πιο χαμηλό από το Crossland Χ. Από πλευράς σχεδίασης τα επιμέρους στιλιστικά στοιχεία είναι γνώριμα, οι τόνοι ελαφρώς πιο ήπιοι από ότι στο Mokka X ή το Astra χωρίς να λείπει και κάποιο σχετικό «παιχνίδι» με την τρίτη κολώνα του πλαισίου η οποία μοιάζει επηρεασμένη από το Adam.
 
Η άποψή μας
Δε χρειάζεται πολλή φιλοσοφία για να δει κανείς ότι τουλάχιστον από πλευράς προδιαγραφών το Crossland X έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει και να προβληματίσει τον ανταγωνισμό. Μένει να δούμε φυσικά το πως θα τα καταφέρει και στην πράξη. 
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

FORD E-TRANSIT
SEAT