Πόσα volt είναι και τι κάνει ο ηλεκτρικός αναπτήρας ενός αυτοκίνητου;
2 Φωτογραφίες »

Πόσα volt είναι και τι κάνει ο ηλεκτρικός αναπτήρας ενός αυτοκίνητου;

12.268 Επισκέψεις στο άρθρο

- Με ονομαστική τάση 12V και ρεύμα 10 αμπέρ
- Μπορείς να βάλεις στικάκι Bluetooth για να συνδέεις το κινητό με τα ηχεία
- Φορτίζεις (για συντήρηση) το smartphone σου
- Στις διακοπές, βάζεις στην πρίζα φουρνάκι ή ψυγειάκι

Πώς λειτουργεί ο αναπτήρας του αυτοκινήτου;

Είναι μία ειδική θύρα που συναντάμε αρκετά συχνά. Έχει σαν εικονίδιο ένα τσιγάρο και δείχνει τον αναπτήρα ενός αυτοκινήτου. Αυτός αποτελείται από τρία μέρη:

  • το κυρίως σώμα του αναπτήρα
  • την κυλινδρική θύρα-υποδοχή
  • την κυλινδρική θήκη
Το σώμα του αναπτήρα είναι ένας μεταλλικός ή πλαστικός κύλινδρος, με ένα λεπτό πηνίο κατασκευασμένο από νιχρώμιο, ένα κράμα νικελίου και χρωμίου. Αποτελεί συνέχεια ενός ηλεκτρικού κυκλώματος που τροφοδοτεί την εκάστοτε συσκευή όταν συνδεθεί στην αντίστοιχη υποδοχή. Το «ζέσταμα» γίνεται με τη βοήθεια ενός μικρής ισχύος ηλεκτρικού ρεύματος.

Πόσα volt παράγει ένας αναπτήρας;

Ο αναπτήρας ενός αυτοκινήτου έχει ονομαστική τάση 12 volt, αλλά περιορίζεται στα 10,2 volt με μέγιστο διαχεόμενο ρεύμα στα 10 αμπέρ. Μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως θύρα τροφοδοσίας για την παροχή ρεύματος σε πολλές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, κινητό τηλέφωνο, φορητός υπολογιστής). Αναφερόμαστε σε συσκευές που δεν είναι συνδεδεμένες με τον κυρίως πίνακα ασφαλειών ενός οχήματος. Τέτοια ίσως είναι μία κάμερα, η οποία και μπορεί να λειτουργήσει μέσω του κατάλληλου αντάπτορα, τοποθετημένου στην θέση του αναπτήρα.


Πολλά αυτοκίνητα έχουν στον εξοπλισμό τους ειδική θύρα 12V στο πορτ-μπαγκάζ τους ώστε να συνδέεις εκεί ένα μικρό ψυγειάκι.
2 Φωτογραφίες »

Πολλά αυτοκίνητα έχουν στον εξοπλισμό τους ειδική θύρα 12V στο πορτ-μπαγκάζ τους ώστε να συνδέεις εκεί ένα μικρό ψυγειάκι.

Τι μπορώ να συνδέσω στον αντάπτορα του αναπτήρα;

Η βασική χρήση είναι και η προφανής. Αν έχετε ξεχάσει τον αναπτήρα σπίτι και θέλετε να ανάψετε τσιγάρο, δεν έχετε παρά να πιέσετε μέσα το κουμπί του αναπτήρα. Η ασφάλεια που αυτός έχει πυρώνεται και μπορείτε έτσι να ανάψετε το τσιγάρο.
 
Σε πιο σύνθετες περιστάσεις και αφού έχετε συνδέσει διαφορετικό αντάπτορα με θύρες χρήσης USB μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Σύνδεση Bluetooth: Στα καινούργια αυτοκίνητα μπορείς να συνδέσει απευθείας, χωρίς καλώδιο το smartphone σου, μπορείς να έχεις υπηρεσίες ασύρματης συνδεσιμότητας (Android Auto ή Apple CarPlay). Στα παλαιότερης τεχνολογίας οχήματα η λύση για όποιον θέλει να ακούσει την αγαπημένη του μουσική είναι η χρήση του... πατροπαράδοτου Bluetooth stick.
  • Σε μικρό φουρνάκι ή ψυγειάκι: ΟΚ, δεν μπορείς να επ αόριστον να έχει ένα μικρό ψυγειάκι συνδεδεμένο στην θύρα των 12V, ούτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις φουρνάκι σαν να μην υπάρχει αύριο. Μπορείς όμως να κρατάς κρύα ή ζεστά, αντίστοιχα, ποτά και φαγητά για ένα σύντομο ταξίδι.
  • Κλιματισμός καμπίνας: Καλό το air-condition ή ο αυτόματος κλιματισμός σε ένα αυτοκίνητο, αλλά ξέρεις ότι υπάρχουν ειδικές συσκευές ανανέωσης του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου; Εεε, σε μία θύρα 12V μπορείς να συνδέσεις έναν έξτρα αφυγραντήρα, αν χρειαστείς.
  • Φόρτιση: Η κλασική φόρτιση του smartphone. Μιλάμε περισσότερο για «συντήρηση», αν ξεχάστηκες και έχεις κάτω από 20% μπαταρία.
  • USB αντάπτορας: Σκεφτείτε ό,τι μπορεί να συνδεθεί με θύρα USB. Ο αντάπτορας του αναπτήρα, μπορεί το υποστηρίξει, με τους περιορισμούς της χαμηλής τάσης, φυσικά.

Toyota
test center