Πόσο «καίει» το χρόνο ένα μεταχειρισμένο 5ετίας;

Πόσο «καίει» το χρόνο ένα μεταχειρισμένο 5ετίας;

1.826 Επισκέψεις στο άρθρο (1/2/2023)

Θες να αγοράσεις μεταχειρισμένο 5ετίας και δεν ξέρεις τι καύσιμο να επιλέξεις; Σου αναλύουμε πόσα ευρώ θα πληρώνεις το χρόνο με αυτοκίνητο βενζίνης, diesel, LPG και CNG, λαμβάνοντας υπόψη πως ετησίως διανύουμε κατά μέσο όρο 15.000 χλμ.

Πόσα πληρώνεις σε καύσιμα με ένα μεταχειρισμένο 5 ετών;

Τα καινούργια αυτοκίνητα είναι ακριβά, όμως έχουν χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με το παρελθόν, αποτέλεσμα της συνεχούς βελτίωσης της τεχνολογίας και της ευρύτερης χρήσης των υβριδικών συστημάτων.

Μπορεί τα μεταχειρισμένα 5ετίας να είναι ακόμα «φρέσκα» σε σχεδιασμό και σε εξοπλισμό άνεσης και ασφαλείας, όμως τι γίνεται στον τομέα της κατανάλωσης; Έστω ότι αγοράζω σήμερα ένα αυτοκίνητο 5 ετών που παραμένει μοντέρνο, πόσα θα «καίει» το χρόνο κατά μέσο όρο;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Βενζινοκίνητο: Θες 2.600 ευρώ το χρόνο σε καύσιμα

Ένα καινούργιο αυτοκίνητο με μοτέρ βενζίνης έχει κατά μέσο όρο κατανάλωση 6,5 λτ/100 χλμ σε μικτό κύκλο, χάρη στα ήπια υβριδικά συστήματα που εξοπλίζουν ολοένα και περισσότερα οχήματα σήμερα. 5 χρόνια πριν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, μιας και η υβριδική τεχνολογία δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Κατά μέσο όρο ένα βενζινοκίνητο 5ετίας έχει κατανάλωση σε μικτό κύκλο γύρω στα 9 λτ/100 χλμ.

Αν θεωρήσουμε πως ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα διανύει κατά μέσο όρο 15.000 χλμ ετησίως, υπολογίζουμε πως για τον ανεφοδιασμό ενός μοντέλου 5ετίας θα χρειαστείτε 1.350 λίτρα βενζίνης, τα οποία μεταφράζονται σε 2.605 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη πως η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων έχει μέση τιμή 1,93 ευρω/λτ.

Diesel: Το κόστος είναι 1.775 ευρώ ετησίως

Η κατανάλωση των πετρελαιοκινητήρων είναι κατά κανόνα μικρότερη από αυτή των βενζινοκινητήρων, αλλά πλέον η τιμή του diesel έχει πάρει την ανιούσα, και πιο συγκεκριμένα είναι 1,82 ευρώ.
Ένα μεταχειρισμένο diesel αυτοκίνητο 5ετίας έχει κατά μέσο όρο πραγματική κατανάλωση 6,5 λτ/100 χλμ σε μικτό κύκλο, δηλαδή 975 λίτρα το χρόνο. Ο κάτοχος θα πληρώσει 1.775 ευρώ ετησίως.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε «καθαρό» καύσιμο, αφού οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τη συχνή χρήση νοθευμένου diesel είναι ακριβές (φράξη φίλτρου DPF, μπεκ και αντλία πετρελαίου).

LPG: «Καις» 1.500 ευρώ το χρόνο

Οι κινητήρες που «καίνε» υγραέριο συνοδεύονται από χαμηλό κόστος ανεφοδιασμού, παρά την αυξημένη κατανάλωση που έχουν (κατά μέσο όρο 10 λτ/100 χλμ). Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός πως η τιμή του LPG είναι αρκετά πιο χαμηλή από αυτή της βενζίνης και του diesel, κάτι που ισχύει και στις μέρες μας, με το μέσο όρο στην Ελλάδα να είναι 1 ευρώ/λτ LPG.

Με βάση το παραπάνω, για ένα αυτοκίνητο με σύστημα υγραερίου (εργοστασιακό ή μη) ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 1.500 ευρώ σε καύσιμα.
 

CNG: Χρειάζεσαι μόνο 950 ευρώ/χρόνο, αλλά έχει λίγα πρατήρια

Οι επιλογές σε αυτοκίνητα που καταναλώνουν φυσικό αέριο είναι λίγες, όπως αντίστοιχα πολύ λίγα είναι και τα πρατήρια που διαθέτουν CNG στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μοντέλο που «καίει» CNG καλό είναι να γνωρίζουν πως η κατανάλωση κατά μέσο όρο είναι 5 κιλά/100 χλμ, δηλαδή 750 κιλά ετησίως.
Με τη μέση τιμή του φυσικού αερίου να είναι 1,27 ευρώ/κιλό, ένα αυτοκίνητο με CNG θα κοστίσει το χρόνο 952 ευρώ.

Παρατηρούμε πως το πιο οικονομικό σε ανεφοδιασμό καύσιμο είναι το φυσικό αέριο, το οποίο όμως έχει το μεγάλο μειονέκτημα των λίγων διαθέσιμων πρατηρίων. Το LPG συνεχίζει να  είναι το πιο συμφέρον (μιας και βρίσκεις σε κάθε «γωνιά» της Ελλάδας), ενώ το πετρέλαιο είναι κατάλληλο κυρίως για όσους είναι «χιλιομετροφάγοι». 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
BRIDGESTONE TEST THERINON
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel