Σε ισχύ οι νέες ποινές για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμου

1.831 Επισκέψεις στο άρθρο (27/5/2024)
Σε ισχύ οι νέες ποινές για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμου
2 Φωτογραφίες »

- Ξεκίνησε η εφαρμογή των ποινών για λαθρεμπόριο
- Δυο χρόνια σφράγισμα των πρατηρίων
- Δημοσιοποίηση των κυρώσεων από την ΑΑΔΕ
- Πιλοτική πλατφόρμα «χτυπάει αλέρτ» όταν εντοπίσει παρανομία

Ξεκίνησε η εφαρμογή των ποινών για λαθρεμπόριο

Το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει πολύ αυστηρότερες ποινές για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων, άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό και αναμένεται να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους παραβάτες του κλάδου των καυσίμων. Ήδη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντόπισαν πρατήριο που παρανομούσε σφραγίζοντάς το για δύο χρόνια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο νομοθέτης ορίζει ότι οι ίδιες οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να κάνουν τους ελέγχους στα πρατήρια τα οποία φέρουν το σήμα τους και είναι συνυπεύθυνες για τυχόν παρανομίες.

Δημοσιοποίηση των κυρώσεων από την ΑΑΔΕ

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο νόμο, για την ενημέρωση των καταναλωτών και των πολιτών, η ΑΑΔΕ οφείλει να δημοσιοποιεί σε ετήσια βάση τις κυρώσεις που επιβάλλονται  στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα των εταιρειών πετρελαιοειδών, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των πρατηρίων.

Δυο χρόνια σφράγισμα των πρατηρίων

Για όσους δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με το νέο νόμο προβλέπονται πολύ πιο αυστηρές ποινές. Συγκεκριμένα όσα φυσικά η νομικά πρόσωπα παρανομούν θα σφραγίζεται το πρατήριο τους και δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στο κλάδο των ενεργειακών προϊόντων για 2 χρόνια. Παράλληλα θα σφραγίζεται και οποιοδήποτέ άλλο πρατήριο ανήκει κατά 50% και πάνω ή διοικείται από τον παρανομούν.

Πιλοτική πλατφόρμα «χτυπάει αλέρτ» όταν εντοπίσει παρανομία

Για να γίνει ακόμα πιο πιθανός ο εντοπισμός των παραβατών, η ΑΑΔΕ πλέον έχει αποκτήσει ένα νέο εργαλείο στα χέρια της. Πρόκειται για μια πιλοτική πλατφόρμα, στην οποία εισάγονται τα δεδομένα από το σύστημα εισροών-εκροών. Η πλατφόρμα λειτουργεί αυτοματοποιημένα και μέσω επεξεργασίας των δεδομένων, όταν εντοπίσει πιθανή παρανομία «ηχεί το συναγερμό». Μάλιστα το συγκεκριμένο εργαλείο αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να λειτουργεί κανονικά.

LEASING FORD VS OPEL
moto