Πέρα από τις ζάντες, σημαντικά κιλά μη αναρτώμενης μάζας εξοικονομούνται από τα ελαστικά και το σύστημα πέδησης.

Πέρα από τις ζάντες, σημαντικά κιλά μη αναρτώμενης μάζας εξοικονομούνται από τα ελαστικά και το σύστημα πέδησης.

Βελτιώνοντας επιδόσεις και φρενάρισμα

90.416 Επισκέψεις στο άρθρο

Μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις ενός οχήματος αν αντικαταστήσουμε τις βαριές εργοστασιακές ατσάλινες ζάντες με αλουμινίου; Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, η απάντηση είναι θετική. Σκεφτείτε ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η μάζα και η ροπή αδράνειας του τροχού, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να του προσφέρουμε για να αυξήσουμε την περιστροφική ταχύτητα. Τα επιπλέον ποσά ενέργειας που δαπανούνται για την περιστροφή του ατσάλινου τροχού μπορούν να μετατραπούν σε βελτίωση της επιτάχυνσης του οχήματος αν τοποθετηθούν ελαφριές ζάντες αλουμινίου.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της επιβράδυνσης, ο βαρύς τροχός λόγω μεγάλης αδράνειας αρνείται να μειώσει την ταχύτητα περιστροφής του, με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο με ζάντες αλουμινίου να κερδίζει σημαντικά μέτρα κατά την ακινητοποίηση. Κάπου εδώ, όμως, πρέπει να αναφέρουμε και άλλο ένα πλεονέκτημα που σχετίζεται με τη σχεδίαση των ζαντών αλουμινίου. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες ζάντες αλουμινίου έχουν πιο εκτεθειμένο το σύστημα πέδησης. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την αυξημένη ροή αέρα ψύχοντας τις δισκόπλακες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας και να αυξάνεται η αντοχή σε απαιτητικές συνθήκες οδήγησης.

info
«Extreme» καταστάσεις!
Μπορεί το πέρασμα από τα τάσια στις ζάντες αλουμινίου να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά η ιστορία της εξέλιξης του συγκεκριμένου τομέα δεν έχει σταματήσει. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα επιδόσεων εξοπλίζονται με ζάντες που περιέχουν σε μεγάλο βαθμό μαγνήσιο, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η μάζα, ενώ για τη βελτίωση της ακαμψίας-αντοχής χρησιμοποιείται η τεχνική της σφυρηλάτησης. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, βέβαια, ανήκει σε εταιρείες όπως η Koenigsegg, η οποία για την κατασκευή των ζαντών της Regera χρησιμοποίησε εξΆ ολοκλήρου ανθρακονήματα.

Mercedes
skoda