ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Tι σημαίνει φόρτιση με AC ρεύμα και τι με DC; Πού διαφέρουν;

 Σχολιάστε 
1.345 Επισκέψεις στο άρθρο (8/5/2025)
Tι σημαίνει φόρτιση με AC ρεύμα και τι με DC; Πού διαφέρουν;
2 Φωτογραφίες »

Το ρεύμα AC είναι αυτό που έχεις σπίτι σου, φορτίζει αργά τη μπαταρία (παίρνεις 200 χλμ. σε ένα βράδυ).
Το DC ρεύμα το βρίσκεις στους ταχυφορτιστές, σε 15 λεπτά παίρνεις 300 χλμ.
Οι AC αργοί φορτιστές υπάρχουν στα σουπερμάρκετ, οι DC ταχυφορτιστές πάνω στους αυτοκινητοδρόμους.
Στο σπίτι, μια φόρτιση σου κοστίζει 10 ευρώ, σε ταχυφορτιστή 35 ευρώ.

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Το ρεύμα AC είναι αυτό που έχεις σπίτι σου, φορτίζει αργά τη μπαταρία

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το επόμενο κεφάλαιο στην αυτοκίνηση, όμως ως κάτι νέο, υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες λέξεις. Μία από τις σημαντικότερες απορίες αφορά τη φόρτιση και συγκεκριμένα το τι διαφορά έχει η φόρτιση AC με την φόρτιση DC. Παρακάτω, λοιπόν, αναλύουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια, τι σημαίνει AC ρεύμα και τι DC ρεύμα και τι αλλάζει στη φόρτιση ανάλογα με το ποιο χρησιμοποιούμε.

Ένα ηλεκτρικό όχημα φορτίζεται με ρεύμα AC (Αlternating Current, εναλλασσόμενο ρεύμα στα ελληνικά), όταν συνδέεται σε μια απλή πρίζα σούκο στο σπίτι ή σε wallbox (αυτός είναι ένας μικρός φορτιστής που έχετε δει σε σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα ή δημόσιες θέσεις στάθμευσης).
Η φόρτιση με ρεύμα AC είναι αργή για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι από πρίζα σούκο, η ισχύς σπάνια θα ξεπεράσει τα 2,4 kW, ενώ σε wallbox, η μέγιστη ισχύς φτάνει έως τα 11 ή τα 22 kW σε ορισμένα αυτοκίνητα. Ο δεύτερος λόγος είναι πως επειδή η μπαταρία του αυτοκινήτου φορτίζεται αποκλειστικά με DC ρεύμα, ο φορτιστής του αυτοκινήτου χρειάζεται πρώτα να μετατρέψει το AC ρεύμα σε DC και ύστερα να το στείλει στη μπαταρία.

Όσον αφορά την διάρκεια της φόρτισης ενός ηλεκτρικού με AC ρεύμα, υπολογίστε πως μια 60άρα μπαταρία (δες εδώ περισσότερα για τις μπαταρίες και το μέγεθός τους) θα χρειαστεί 12 ώρες για το 40-50% της μπαταρίας (24-25 kWh), νούμερο που αντιπροσωπεύει περίπου 200 ηλεκτρικά χλμ. εντός πόλης. Με wallbox ισχύος έως 11 kW, ο χρόνος πέφτει στις 4 με 5 ώρες για μια φόρτιση από το 10 στο 80%, ενώ τα λίγα αυτοκίνητα που μπορούν να υποστηρίζουν φόρτιση με AC ρεύμα έως 22 kW φορτίζουν από το 10 στο 80% μέσα σε 3 ώρες.

Γεμίζεις μια 60άρα μπαταρία με ούτε 10 ευρώ αν φορτίζεις σπίτι σου

Η φόρτιση με ρεύμα AC είναι πολύ οικονομική, αφού η κιλοβατώρα κοστίζει 0,16 λεπτά του ευρώ (σε πράσινο τιμολόγιο) και άρα μια πλήρης φόρτιση θα στοιχίσει λιγότερα από 10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο ιδιοκτήτης έχει μια σειρά από επιλογές για να φορτίζει το ηλεκτρικό του πιο γρήγορα. Αν στο σπίτι, το εξοχικό ή το γραφείο υπάρχει μονοφασικό ρεύμα τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αγοράσει είτε έναν φορητό φορτιστή (κόστος 150-400 ευρώ), είτε να εγκαταστήσει wallbox (350-600 ευρώ), ενώ τα εργατικά για την αναβάθμιση της γραμμής ή/και την εγκατάσταση του φορτιστή «παίζουν» γύρω στα 300 ευρώ. Εάν υπάρχει τριφασικό ρεύμα, το κόστος είναι ίδιο ή ελαφρώς μεγαλύτερο.

Σε διάφορα σημεία, θα βρεις και δημόσιους φορτιστές AC από 22 έως 43 kW που χρεώνουν περίπου 0,40-0,45 ευρώ/kWh. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος για μια πλήρη φόρτιση είναι 25 ευρώ.

Με DC ρεύμα φορτίζεις μέσα σε 15 λεπτά έως 1 ώρα

Το DC (Direct Current ή συνεχές ρεύμα στα ελληνικά), διαφέρει από το AC γιατί δεν χρειάζεται τον onboard charger του αυτοκινήτου, αλλά περνάει κατευθείαν στα κελιά της μπαταρίας και συνεπώς, την φορτίζει πιο γρήγορα (εξού και χαρακτηρίζεται ως γρήγορη φόρτιση). Η ισχύς της φόρτισης με DC ρεύμα κυμαίνεται από 50 έως 360 kW, δηλαδή μια μπαταρία χωρητικότητας 60 kWh μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% από 15 λεπτά (με 360 kW) έως 1 ώρα (με 50 kW) ανάλογα το αυτοκίνητο.

Επειδή η διανομή DC ρεύματος είναι δαπανηρή, λόγω της ειδικής εγκατάστασης που απαιτείται, οι φορτιστές DC ρεύματος βρίσκονται μόνο σε επιλεγμένα σημεία μέσα στις μεγάλες πόλεις και συνηθέστερα κοντά στους αυτοκινητοδρόμους όπου οι οδηγοί χρειάζονται να γεμίσουν γρήγορα τη μπαταρία του ηλεκτρικού τους οχήματος και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Με ρεύμα DC (ταχυφόρτιση) χρειάζεται 35 ευρώ για μια φόρτιση

Η φόρτιση με ρεύμα DC, δηλαδή σε ταχυφορτιστή είναι 3-4 φορές πιο δαπανηρή σε σχέση με την οικιακή φόρτιση με ρεύμα AC. Πιο συγκεκριμένα, σε ταχυφορτιστή 50 έως 120 kW, ο μέσος όρος ανά κιλοβατώρα παίζει στα 0,55 λεπτά του ευρώ, ενώ οι πιο γρήγοροι (από 150 kW και άνω), οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 0,62 λεπτά του ευρώ, άρα μια πλήρη φόρτιση σε 60άρα μπαταρία κοστίζει γύρω στα 35 ευρώ ευρώ. Επειδή η φόρτιση σε ταχυφορτιστή είναι ακριβή και, μετά το 80%, η ταχύτητα πέφτει σημαντικά, προτείνεται η φόρτιση του ηλεκτρικού μέχρι το 80% της μπαταρίας του, ενώ επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως οι συχνές ταχυφορτίσεις μειώνουν τη μακροζωία της.

ford
Autotriti.gr