
Φθηνό σε κόστος αλλά πολύ αποτελεσματικό για την οδική ασφάλεια.
Το πείραμα με τα ταξί που είχε 60% λιγότερα τρακαρίσματα και τραυματισμούς.
Στην Ευρώπη έγινε υποχρεωτικό 10 χρόνια αργότερα απ`ότι τις ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα το πρόστιμο είναι 150 ευρώ αν δεν έχεις σωστά φώτα φρένων!
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Τι ισχύει στην Ελλάδα; Είναι υποχρεωτικό στα παλιά;
Το τρίτο φως stop στο πίσω τζάμι, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που το θεωρούμε λίγο-πολύ δεδομένο στα αυτοκίνητα σήμερα. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Οι παλιότεροι θα θυμούνται πως τα αυτοκίνητα πριν από 30-40 χρόνια δεν είχαν τρίτο φως φρένων. Πρόκειται για ένα από τα φθηνότερα σε κόστος αλλά πολύ αποτελεσματικά χαρακτηριστικά οδικής ασφάλειας. Πότε ξεκίνησε όμως η χρήση του και πώς κατέληξε να είναι υποχρεωτικό;
Το πείραμα πριν από 50 χρόνια
Η ιστορία του τρίτου στοπ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, το 1974, ένας Ρωσο-Αμερικανός ψυχολόγος, ο John Voevodsky αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Αποφάσισε να τοποθετήσει ένα 3ο φως φρένων στην βάση του πίσω υαλοκαθαριστήρα σε 343 ταξί του Σαν Φρανσίσκο. Από την άλλη άφησε άλλα 160 ταξί χωρίς 3ο φως φρένων, για να έχει ένα επαρκές δείγμα.
Μετά από 10 μήνες, τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν εντυπωσιακά. Τα ταξί με το 3ο κεντρικό φως φρένων είχαν 60,6% λιγότερα τροχαία με οπίσθια σύγκρουση. Οι τραυματισμοί του οδηγού και των επιβατών ήταν κατά 61,1% λιγότεροι, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν κατά 61,8% χαμηλότερες. Όλα τα παραπάνω σε σύγκριση με τα ταξί που παρέμειναν με 2 φώτα φρένων.
Πότε έγινε υποχρεωτικό σε όλα τα καινούργια;
Λίγα χρόνια αργότερα και βλέποντας τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του παραπάνω πειράματος, η αμερικανική υπηρεσία που ασχολείται με την οδική ασφάλεια (NHTSA) αποφάσισε να επαναλάβει το πείραμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Τα συμπεράσματα ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τα αποτελέσματα του πειράματος του Voevodsky, σχετικά με τη μείωση των ατυχημάτων και των τραυματισμών. Ως αποτέλεσμα, το 1986 αποφασίστηκε να γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση του τρίτου στοπ σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνταν στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη αυτό καθυστέρησε αρκετά χρόνια, μιας και έγινε υποχρεωτικό μόλις το 1998, αν και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες το καθιέρωσαν αρκετά νωρίτερα.
Οι μετέπειτα έρευνες, δεν είχαν τόσο θεαματικά αποτελέσματα, καθώς η μείωση των οπίσθιων συγκρούσεων υπολογίζεται σε μονοψήφια ποσοστά. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια σύγκρουση και δεν υπήρχαν πριν από 50 χρόνια. Μερικά παραδείγματα είναι τα μεγαλύτερα όρια ταχύτητας, ότι τα αυτοκίνητα σήμερα ταξιδεύουν με άνεση σε αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά και ότι πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τους, ή άλλες συσκευές ενώ οδηγούν (παρότι παράνομο).
Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν κρίνουμε το αποτέλεσμα με το ιδιαίτερα μικρό κόστος του συγκεκριμένου συστήματος και την ευκολία τοποθέτησής του, πρόκειται για ένα από τα πιο «value for money» συστήματα ασφαλείας σήμερα. Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ, αποφεύγονται ετησίως τουλάχιστον 200.000 τρακαρίσματα, 60.000 τραυματισμοί και 600 εκατομμύρια σε υλικές ζημιές, λόγω του τρίτου φαναριού φρένων.
Τι ισχύει στη χώρα μας;
Στη χώρα μας, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται πρέπει να έχουν τρίτο φως φρένων, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι υποχρεωτική η τοποθέτησή του στα παλιά οχήματα που εξοπλίζονται με μόλις δύο τέτοια φώτα.
Σύμφωνα με την 1η παράγραφο του άρθρου 68 του Κ.Ο.Κ.: «Τα αυτοκίνητα οχήματα, τα οποία μπορούν να υπερβούν την ταχύτητα των 25 χλμ την ώρα σε ευθεία οριζόντια οδό και τα ρυμουλκούμενα, επιβάλλεται να έχουν στο πίσω μέρος τους τουλάχιστον δύο ερυθρά φώτα τροχοπέδησης, η φωτιστική ένταση των οποίων να είναι σημαντικά μεγαλύτερη εκείνης των πίσω φώτων θέσης». Σε αντίθετη περίπτωση ο οδηγός του αυτοκινήτου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.