Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά. Τώρα πρέπει να αλλάξεις αμάξι πολύ νωρίτερα. Ακούγονται συχνά και όντως είναι αλήθεια, τα καινούρια αυτοκίνητα κατασκευάζονται με πιο αδύναμα υλικά, ώστε να προστατεύουν τους επιβάτες. Δουλέυει ή... μας δουλεύουνε;
autotriti team
Πιο εύθραστα υλικά, περισσότερη ασφάλεια στην καμπίνα
Το ότι τα υλικά κατασκευής αυτοκινήτων είναι πλέον πολύ πιο αδύναμα και εύθραστα από παλιά, αποτελεί αδιαμφισβήτο γεγονός. Και ο λόγος είναι η προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης. Έχοντας μεγαλύτερο συντελεστή θραυστικής στιβαρότητας, σε περίπτωση ατυχήματος τα υλικά συμπιέζονται και καταστρέφονται ευκολότερα, απορροφώντας έτσι μεγάλο κομμάτι της δύναμης που θα ασκηθεί στο αμάξι και επιτρέπει στους επιβάτες να διαφύγουν με ελαφρότερους ή και καθόλου τραυματισμούς.
Τα συστήματα εντοπισμού, όμως, όπως οι κάμερες παρκαρίσματος και το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης, βρίσκονται σε τεράστιο ποσοστό στους προφυλακτήρες. Και σε μια σύγκρουση, η αλλαγή προφυλακτήρα, που άλλοτε θα κόστιζε ένα φυσιολογικό ποσό, σήμερα στοιχίζει... ένα νεφρό! Γεγονός που βάζει σε μπελάδες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Από ένα χρηματικό ποσό και μετά, οι ασφαλιστικές, αναγνωρίζουν το όχημα που ενεπλάκει σε ατύχημα, ως πλήρως κατεστραμένο, και με τα κόστη επιδιορθώσεων να εκτοξεύονται στα ύψη, και λόγω των νέων τεχνολογιών, αυτό το ποσό είναι ολοένα και πιο εύκολο να το φτάσουμε.
Για να μη μιλήσουμε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EVs)... Εκεί, πέρα από τις συνήθεις τεχνολογίες που μπορεί να χρειαστούν επισκευή, το ρόλο τους παίζουν και οι μπαταρίες. Σε μια έρευνα που έγινε από το πρακτορείο Reuters, κάποια συνεργεία αρνούνται να επισκευάσουν μπαταρίες, εξ ολοκλήρου κι αυτό γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές είναι ενσωματωμένες στο σασί του αυτοκινήτου, κάνοντας την εργασία τους εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα και, όπως είναι φυσικό, πανάκριβη.
Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, μοιάζει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευάζονται κάπως καλύτερα, συγκριτικά με άλλα συμβατικά. Σύμφωνα με τους New York Times, μόλις το 6% των EVs δεν δύναται να επιδιορθωθούν μετά από κάποιο ατύχημα.
Πιο εύθραυστα αυτοκίνητα μα πιο ασφαλή
Πάντως, διάφορες εταιρείες αυτοκινήτου, δίνουν πλέον έγκριση στους αντιπροσώπους τους να αντικαταστήσουν ακόμα και μέρη των μπαταριών που έχουν υποστεί ζημιές, προσπαθώντας έτσι να μειώσουν τα κόστη επισκευών, τουλάχιστον στις περιπτώσεις των EVs.
Κλείνοντας, να επισημανθεί ότι παρόλα τα υπέρογκα κόστη για επιδιορθώσεις, το κόστος της ανθρώπινης ζωής παραμένει ασύγκριτα υψηλότερο, και η προστασία της είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων των κατασκευαστών.