Εγγύηση σκουριάς και χρώματος, πότε τη χάνεις;

5.883 Επισκέψεις στο άρθρο (30/3/2024)
Εγγύηση σκουριάς και χρώματος, πότε τη χάνεις;
2 Φωτογραφίες »

- Η εγγύηση σκουριάς σε καλύπτει αν φαγωθεί το μέταλλο από μέσα προς τα έξω
- Η Mercedes δίνει τη μεγαλύτερη με 30 χρόνια, οι υπόλοιποι 12
- Η εγγύηση για χρώμα ισχύει σε περίπτωση που "σκάσει" το χρώμα
- Δεν καλύπτει γρατσουνιές και ζημιές από χαλάζι

Τι καλύπτουν και τι να προσέξεις στις εγγυήσεις σκουριάς και βαφής

Οι εγγυήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε αυτοκίνητο ενώ παράλληλα, διασφαλίζουν την υπεύθυνη και ανέξοδη λύση, σε όποια βλάβη παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια τους.
 
Τρεις είναι οι κύριοι τύποι εγγυήσεων, που προσφέρονται αυτή τη στιγμή από όλες τις αντιπροσωπείες για τα αυτοκίνητά τους: 

  • Εγγύηση µηχανικών µερών, που είναι η πιο σηµαντική εγγύηση, καθώς περιλαμβάνει τον κινητήρα και όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη του αυτοκινήτου.  
  • Εγγύηση σκουριάς, που καλύπτει το εξωτερικό µεταλλικό κοµµάτι του αµαξώµατος για την περίπτωση διάτρησης του µετάλλου από σκουριά, η οποία ξεκινά από την εσωτερική του πλευρά και προχωράει προς τα έξω και η 
  • Εγγύηση χρώµατος  (για την εργοστασιακή βαφή του αυτοκινήτου), που καλύπτει όλα τα βαµµένα µέρη του αµαξώµατος σε περιπτώσεις επιφανειακής οξείδωσής τους ή διάβρωσης.
Για την εγγύηση των μηχανικών μερών έχουμε κάνει στο παρελθόν πάρα πολλά άρθρα, συνεπώς τώρα θα ασχοληθούμε με τις άλλες δύο.
 

Η εγγύηση σκουριάς σε καλύπτει αν φαγωθεί το μέταλλο από μέσα προς τα έξω

Η εγγύηση για την προστασία από διάτρηση από σκουριά (ή αντιδιαβρωτική προστασία) καλύπτει το εξωτερικό μεταλλικό κομμάτι του αμαξώματος για την περίπτωση διάτρησης του μετάλλου από σκουριά, η οποία ξεκινά από την εσωτερική του πλευρά και προχωράει προς τα έξω, ενώ κατά περίπτωση καλύπτει  τη γραμμή της εξάτμισης, τα μηχανικά εξαρτήματα, τα διάφορα αξεσουάρ και τις ζάντες.
 
Η αντιδιαβρωτική προστασία δεν καλύπτει  τις ζημιές που έχουν προκληθεί από αμέλεια του χρήστη ή από πρόσθετες εργασίες που έχουν γίνει και δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου,.  


 
 


Η εγγύηση του χρώματος δεν καλύπτει τις φθορές που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως γρατσουνιές, χαλάζι, χτυπήματα από χαλίκια κ.λπ..
2 Φωτογραφίες »

Η εγγύηση του χρώματος δεν καλύπτει τις φθορές που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως γρατσουνιές, χαλάζι, χτυπήματα από χαλίκια κ.λπ..

Η Mercedes δίνει τη μεγαλύτερη με 30 χρόνια, οι υπόλοιποι 12

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, οι τελευταίες μέθοδοι γαλβανισμού του αμαξώματος έχουν επιτρέψει στις εταιρείες να προσφέρουν αρκετά χρόνια κάλυψης της εγγύησης αυτής. Έτσι η εγγύηση κατά της σκουριάς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών έχει διάρκεια 12 χρόνια. Φυσικά ξεχωρίζει αυτή της Mercedes, η οποία όπως είδαμε και πιο πριν μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 χρόνια, εφόσον ισχύει το πρόγραμμα Mobilo το οποίο ανανεώνεται από συντήρηση σε συντήρηση στο Εξουσιοδοτημένο Δίκτυο της Mercedes-Benz, ενώ από την άλλη η Jaguar-Land Rover δίνει 6 χρόνια.

Η εγγύηση για χρώμα ισχύει σε περίπτωση που

Πολύ σημαντική είναι και η τρίτη εγγύηση που προσφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτή για τη βαφή του αυτοκινήτου. Η εγγύηση αυτή καλύπτει όλα τα βαμμένα μέρη του αμαξώματος σε περιπτώσεις επιφανειακής οξείδωσής τους ή διάβρωσης (π.χ. «σκασίματα», ξεθώριασμα, ξεφλούδισμα), που οφείλονται κυρίως σε κακή ποιότητα υλικού ή εργασίας βαφής.

Η εγγύηση του χρώματος που δίνουν οι εταιρείες συνήθως είναι τα τρία χρόνια, υπάρχουν όμως μικρές διαφοροποιήσεις, με εταιρείες που δίνουν μέχρι και 5 χρόνια όπως η Ford, η Kia και η Hyundai. 

Δεν καλύπτει γρατσουνιές και ζημιές από χαλάζι 


Βέβαια, επειδή οι εξωγενείς παράγοντες δε μπορούν να προβλεφθούν, οι εταιρείες έχουν φροντίσει ούτως ώστε η εγγύηση να μην καλύπτει αυτού του είδους τις φθορές. Έτσι λοιπόν, η εγγύηση δεν καλύπτει τις φθορές που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες (γρατσουνιές, χαλάζι, χτυπήματα από χαλίκια, κ.λπ.), τις φθορές που προκλήθηκαν κατά την τοποθέτηση διαφόρων αξεσουάρ χωρίς προφυλάξεις, όπως και περιπτώσεις μη χρήσης αυθεντικών ανταλλακτικών ή επισκευών σε φανοποιεία εκτός του επίσημου δικτύου της αντιπροσωπείας ή μετατροπών που δεν προβλέπει ο κατασκευαστής

FORD E-TRANSIT
test center