Πώς λειτουργεί

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  4/5/2004
Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/5/2004
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Δυσλειτουργία μίζας
Η μίζα, ή ελληνιστί εκκινητήρας, αποτελεί ένα εξάρτημα που λειτουργεί με ηλεκτρισμό που προέρχεται από την μπαταρία. Αναλαμβάνει -με το γύρισμα του κλειδιού- να μεταδώσει κίνηση στον κινητήρα ώστε να πάρει εμπρός.
Τι μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία και βλάβη της μίζας
• Η συνηθέστερη δυσλειτουργία της μίζας προέρχεται από τα "καρβουνάκια" της ψυκτροθήκης, λόγω φυσιολογικής φθοράς.
• Η μπομπίνα είναι ένα ακόμα ευπαθές τμήμα της μίζας. Όταν ο οδηγός προσπαθήσει πολλές φορές να εκκινήσει τον κινητήρα, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει βλάβη στο συγκεκριμένο τμήμα.
• Ένα ακόμη εξάρτημα της μίζας που μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα είναι το μπουτόν (ονομασία στη διάλεκτο του συνεργείου). Πρόκειται για έναν ηλεκτρομαγνήτη που συντελεί στη μετατροπή του ηλεκτρισμού από την μπαταρία σε κίνηση.
• Σε κάποιες περιπτώσεις πρόβλημα στη λειτουργία της μίζας δημιουργεί το γρανάζι της μίζας (έρχεται σε επαφή με ένα ανάλογο γρανάζι στη μηχανή ώστε να μεταδοθεί η κίνηση). Η δυσλειτουργία δημιουργείται λόγω φθοράς ενώ μπορεί να έχει συσσωρευτεί και βρομιά.

Συνέπειες και ενδείξεις προβληματικής μίζας
Άμεση συνέπεια των παραπάνω προβλημάτων είναι η απροθυμία που εμφανίζει η μίζα να δώσει κίνηση στον κινητήρα. Ανάλογα με την περίπτωση δυσκολεύεται να εκκινήσει τον κινητήρα ή αδυνατεί εντελώς.
• Όταν τα "καρβουνάκια" στην ψυκτροθήκη έχουν φθαρεί, είναι εύκολο να το αντιληφθούμε. Γυρνώντας τη μίζα μια στις τέσσερις ή πέντε φορές συνειδητοποιούμε ότι δεν ανταποκρίνεται. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ότι τα "καρβουνάκια" έχουν φαγωθεί.• Το πρόβλημα στην μπομπίνα δημιουργείται από την εμμονή του οδηγού για εκκίνηση. Οι απανωτές προσπάθειες εκκίνησης υπερθερμαίνουν την μπομπίνα και την καίνε με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα στη μίζα και να μην ανταποκρίνεται στο "κάλεσμα του κλειδιού".
• Φυσικά όταν η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει για κάποιο λόγο αδειάσει η μίζα δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού δεν παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα.
• Όταν ο ηλεκτρομαγνήτης (μπουτόν) της μίζας έχει χαλάσει, η μίζα δεν ανταποκρίνεται και σπανιότερα εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με αυτά που υπάρχουν όταν τα "καρβουνάκια" της ψυκτροθήκης έχουν φθαρεί.
• Όταν το γρανάζι της μίζας έχει κολλήσει πάνω στο γρανάζι του κινητήρα (λόγω φθαρμένου δακτυλιδιού), δεν μπορεί να επιστρέψει μετά την εκκίνηση στην αρχική του θέση με αποτέλεσμα να περιστρέφεται κατά τη διάρκεια της κίνησης του οχήματος, καίγοντας την μπομπίνα της μίζας.
Kόστος
Η μίζα του αυτοκινήτου είναι ένα εξάρτημα που σε περίπτωση βλάβης μπορεί ακόμα και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Στο συνεργείο δε θα ανοίξουν τη μίζα για να την επισκευάσουν. Συνήθως την αντικαθιστούν με κάποια ανακατασκευασμένη ή τοποθετούν καινούργια. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος σε ένα μικρό ή μικρομεσαίο αυτοκίνητο -μαζί με την εργασία- είναι περίπου 145-150 ευρώ ενώ στη δεύτερη το κόστος μπορεί να φτάσει τα 230-240 ευρώ.
Μια συνήθης αιτία για τη δυσλειτουργία της μίζας είναι τα φθαρμένα "καρβουνάκια" που βρίσκονται στην ψυκτροθήκη. Τα αίτια της φθοράς τους είναι η έντονη χρήση.

Προσπαθώντας να εκκινήσουμε τον κινητήρα πολλές φορές είναι πιθανό να προκαλέσουμε μόνιμη ζημιά στην μπομπίνα της μίζας (δεξιά), αφού υπερθερμαίνεται και καίγεται προκαλώντας βραχυκύκλωμα.