Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  2/11/2004
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/11/2004
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Τροφή και οδήγηση
Σε μια χώρα σαν τη δική μας όπου το φαγητό και το ποτό είναι μέρος μιας σημαντικής καθημερινής ιεροτελεστίας είναι κάπως δύσκολο να βάζουμε περιορισμούς στον Έλληνα γι' αυτό που θα φάει ή θα πιει. Επειδή όμως η οδήγηση είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση και η ζωή μας εξαρτάται από τον τρόπο που οδηγούμε είναι απαραίτητο να τηρούμε κάποιους κανόνες. Ακόμα και να βλέπουμε την οδήγηση ως μια αθλητική δραστηριότητα που απαιτεί συμβιβασμούς και μέτρο.
Οι αντιδράσεις του οργανισμού - Επιπτώσεις στην οδήγηση
Η οδήγηση μετά από πολύ φαγητό δεν είναι εύκολη υπόθεση και αμβλύνει πλήθος χαρακτηριστικών που πρέπει να υπάρχουν στον άνθρωπο όταν οδηγεί. Η διαδικασία της πέψης απαιτεί μεγάλη συσσώρευση αίματος στο στομάχι, οπότε οι άλλες λειτουργίες ατονούν. Η υπνηλία παίρνει τη θέση της εγρήγορσης και της προσήλωσης, των πιο σημαντικών δηλαδή χαρακτηριστικών που απαιτούνται για σωστές αντιδράσεις. Η δυσφορία που προκαλείται όταν έχουμε φάει υπερβολικά δεν οφείλεται μόνο στην πέψη αλλά και στη δοκιμασία που βάζουμε τον οργανισμό να αντεπεξέλθει σε αντίθετες λειτουργίες, την εγρήγορση εναντίον της χαλάρωσης. Το μόνο που απασχολεί τον παραφαγωμένο οδηγό είναι να φτάσει γρήγορα στον προορισμό του αδιαφορώντας για τον τομέα της ασφαλούς οδήγησης τη στιγμή μάλιστα που τα αντανακλαστικά του είναι μειωμένα. Αναγκάζεται να αλλάξει τη ρύθμιση του καθίσματος καθώς είναι κάπως δύσκολο να βολευτεί όταν στη στομαχική κοιλότητα τα πεπτικά υγρά μάχονται με τα κοντοσούβλια ή αλλά εδέσματα. Απομακρύνει το κάθισμα από τα χειριστήρια με αποτέλεσμα να χάνεται η δυνατότητα άμεσων χειρισμών είτε παραστεί ανάγκη είτε όχι. Όταν μάλιστα η μεγάλη ποσότητα φαγητού συνδυαστεί με αλκοόλ, οι προαναφερθείσες αρνητικές επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται ενώ και η διαδικασία της πέψης απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τι πρέπει να προσέχουμε
• Δεν παρασυρόμαστε από την παρέα σε υπερκατανάλωση φαγητού η ποτού όταν καλούμαστε να οδηγήσουμε.
• Προτιμούμε να τραφούμε με κάτι ελαφρύ και αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος και τηγανισμένων φαγητών.
• Οδήγηση και αλκοόλ δεν ταιριάζουν όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί εξαρτάται η ζωή μας από την οδηγική μας ικανότητα. Και το αλκοόλ τη μειώνει.
• Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να πιείτε, ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα ενώ η φράση "πίνω αλλά έχω γεμάτο στομάχι" ταιριάζει μόνο σε υποψήφιους αυτόχειρες οδηγούς.
• Η διαδικασία της πέψης διαρκεί περίπου τρεις ώρες, άρα καλό είναι να μην οδηγούμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Άλλωστε είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά το φαγητό θα έχουμε υπνηλία.
• Υπό αυτές τις συνθήκες το να οδηγούμε και μάλιστα πραγματοποιώντας μεγάλες διαδρομές είναι τουλάχιστον ασυνειδησία.
• Μην ξεχνάτε πως ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να πάρει την εντολή ότι χορτάσαμε. Συνεπώς σταματάμε το φαγητό πριν σκάσουμε. Εκεί έχουν μεγάλο πλεονέκτημα όσοι τρέφονται με αργούς ρυθμούς καθώς η πληροφορία του κορεσμού φτάνει στον εγκέφαλο χωρίς να χρειαστεί να φάνε μεγάλες ποσότητες.
Όταν πρόκειται να οδηγήσετε, αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες Ικανοποιήστε την όρεξη με μέτρο και ελαφριές τροφές.

Ο παραφαγωμένος οδηγός δεν μπορεί να βολευτεί στο κάθισμά του (με αποτέλεσμα να το ξαπλώνει) ενώ γενικώς δυσφορεί και είναι νευρικός.

Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ ανήκει στις κυριότερες αιτίες πρόκλησης οδικών ατυχημάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το αλκοόλ συνήθως αυξάνει την ευεξία του πότη με αποτέλεσμα την υπερεκτίμηση των οδηγικών ικανοτήτων που συνήθως οδηγούν στο ατύχημα. Το σημαντικό είναι ότι το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα αποτρέποντας τον οδηγό από σωστές αντιδράσεις και άμεσες εκτιμήσεις των δεδομένων.