Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  11/1/2005
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/1/2005
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Παιδικά καθίσματα
Η επιλογή του παιδικού καθίσματος πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή. Αποφεύγετε να αγοράζετε μεταχειρισμένα καθίσματα και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφαλή και σταθερή τοποθέτηση του καθίσματος.
Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες σε σκηνές όπου τα παιδιά είτε κάθονται στο πίσω κάθισμα χωρίς ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσματα εντελώς ανεξέλεγκτα, είτε μεταφέρονται στο μπροστινό κάθισμα στα πόδια της μητέρας τους. Η απάντηση που δόθηκε σε σχετική έρευνα που έγινε ήταν ότι το παιδί δεν χρειάζεται κάθισμα μιας και επρόκειτο για κοντινή διαδρομή -απάντηση αν μη τι άλλο αφελής. Τέτοιου είδους συμπεριφορές κρίνονται ανεύθυνες και εγκληματικές, ενώ φανερώνουν άγνοια του μεγάλου κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση. Η επιβράδυνση που προκαλείται κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με 50 χλμ./ώρα πολλαπλασιάζει τη μάζα σε τέτοιο βαθμό που ένα παιδί 25 κιλών ζυγίζει 1.000 κιλά! Ενώ οι ενήλικες μπορούν να προστατευτούν με αερόσακους και ζώνες ασφαλείας, αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά λόγω του μικρού σωματότυπού τους, ενώ η μικρή μυϊκή τους μάζα τα κάνει ακόμη πιο ευάλωτα στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιβάλλεται λοιπόν τα παιδιά ηλικίας 0-12 ετών να κάθονται στο ειδικό κάθισμα.
• Επιλογή καθίσματος: Αφού συμβουλευτούμε το βιβλίο του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας προχωράμε στην επιλογή του παιδικού καθίσματος. Αυτό πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς στο ''πίσω'' κάθισμα του αυτοκινήτου σας . Η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί μόνο στις πολύ μικρές ηλικίες τοποθετείται μπροστά και σε οριζόντια θέση αντίθετη με τη φορά κινήσεως του οχήματος.
• Τοποθέτηση καθίσματος: Οδηγίες για την τοποθέτηση του καθίσματος θα βρείτε στο εγχειρίδιο του καθίσματος. Το κάθισμα θα πρέπει να στερεώνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στο πίσω κάθισμα και πάντα σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Ορισμένες εταιρείες διαθέτουν τα μοντέλα τους με βάσεις παιδικών καθισμάτων τύπου ISOFIX, πράγμα το οποίο εγγυάται ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα. Οι ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να συγκρατούν σωστά τα παιδικά καθίσματα χωρίς να πνίγουν τα παιδιά.
• Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων: 1. Universal. Το συγκεκριμένο κάθισμα ταιριάζει σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων. 2. Semi universal. Όταν το κάθισμα προορίζεται μόνο για μια συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων. 3. Specific Vehicle όταν προορίζεται για ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου. Όταν το κάθισμα ανήκει σε μια από τις δύο τελευταίες κατηγορίες, συνήθως υπάρχει η ένδειξη ''non universal''. Επίσης όταν αναγράφεται ο χαρακτηρισμός ''reboard'', τότε το κάθισμα πρέπει να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα.
• Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού αγοράζουμε και κάθισμα .Υπάρχουν λοιπόν τέσσερις κατηγορίες καθισμάτων: η κατηγορία 0 για παιδιά ηλικίας έως 9 μηνών και βάρους έως 10 κιλών, η κατηγορία 1 για παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9 έως 18 κιλών, η κατηγορία 2 για παιδιά από 4 έως 7 ετών και 15 έως 22 κιλών και τέλος η κατηγορία 3 για παιδιά από 7 έως 12 ετών και βάρους 22 έως 36 κιλών.
• Χρήσιμες συμβουλές: Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα καθίσματα. Μετά από ένα ατύχημα καλό θα ήταν να αγοράσετε καινούργιο παιδικό κάθισμα. Μην αφήνετε το παιδί μόνο του στο πίσω κάθισμα. Ελέγξετε τη ζώνη τριών σημείων γιατί ακόμη και αν ακουστεί το χαρακτηριστικό κλικ δεν είναι σίγουρο ότι έχει κλείσει.