ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  15/2/2005
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/2/2005
Συμβουλές προς νέους οδηγούς
Σωστή χρήση των φώτων
Εννοείται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φώτα του οχήματος είναι αναμμένα και είμαστε βέβαιοι για την ορθή λειτουργία τους. Ο Κ.Ο.Κ. δίνει σαφείς κανόνες για τη ορθή χρήση των φώτων.
Τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) απαγορεύεται να είναι αναμμένα όταν το οδόστρωμα φωτίζεται αρκετά μέσα στις κατοικημένες περιοχές και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων, καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.
2) Tα φώτα πορείας δεν πρέπει να είναι αναμμένα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Όταν ο οδηγός πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα, τα αναμμένα φώτα πορείας πρέπει να σβήνουν και αντ´ αυτών πρέπει να είναι αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα), για να μπορεί ο οδηγός του άλλου οχήματος να προχωρήσει εύκολα και ακίνδυνα.
β) Όταν ένα όχημα ακολουθεί πίσω και πλησίον άλλου, τα φώτα πορείας μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για να δοθεί προειδοποίηση για την πρόθεση προσπεράσματος.
γ) Απαγορεύεται η χρήση της μεγάλης σκάλας σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η τύφλωση των άλλων που χρησιμοποιούν την ίδια οδό ή αυτών που χρησιμοποιούν άλλη οδό ή υδάτινη οδό ή σιδηροδρομική γραμμή, παράπλευρα αυτής.
3) Tα φώτα διασταύρωσης επιβάλλεται να ανάβουν μέσα και έξω από τις κατοικημένες περιοχές όπου απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας.
4) Aν υπάρχουν φώτα ομίχλης, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και σε στενές ελικοειδείς οδούς και αν δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.
5) Mε εξαίρεση την περίπτωση που προειδοποιούμε για κάποιο κίνδυνο, απαγορεύεται κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα.
6) Ο οδηγός σχολικού λεωφορείου ή οχήματος μεταφοράς ατόμων με μειωμένη κινητικότητα οφείλει να έχει αναμμένο το σύστημα φωτεινού συναγερμού, όσο χρόνο διαρκεί η επιβίβαση ή αποβίβαση.
7) Οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων, εκτός από την περίπτωση ακινησίας του οχήματος, επιτρέπεται να θέτουν σε λειτουργία τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ), μόνο όταν κινδυνεύουν τρίτοι από το δικό τους όχημα.
Παράνομοι εντυπωσιασμοί
Δεν επιτρέπεται σε όχημα να φέρει μπροστά κόκκινα φώτα, κόκκινες αντανακλαστικές συσκευές ή κόκκινα αντανακλαστικά υλικά (γι' αυτό οι “εξωγήινοι” της ασφάλτου χρησιμοποιούν μπλε) και πίσω λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα ή αντανακλαστικές συσκευές ή λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα αντανακλαστικά υλικά. Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση χρήσης λευκών ή ειδικής επιλογής κίτρινων φώτων οπισθοδρόμησης όπως και για το φωτισμό ανοικτού χρώματος αριθμών ή γραμμάτων των πίσω πινακίδων κυκλοφορίας.
Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε τη μεγάλη σκάλα όταν βρίσκεστε πίσω από άλλο όχημα εκτός της περίπτωσης που προειδοποιείτε για προσπέραση. Η στιγμιαία τύφλωση του οδηγού που κινείται μπροστά είναι σίγουρη.

Να θέτετε σε λειτουργία τους προβολείς ομίχλης μόνο υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες (ομίχλη, χιονόπτωση κ.λπ.) και σε στενούς και ελικοειδείς δρόμους όταν δεν ενοχλείται άλλος οδηγός). Σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται η χρήση τους.