Προβείτε στον έλεγχο στάθμης λαδιού του κινητήρα τουλάχιστον πέντε λεπτά αφότου τον σβήσατε.

Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα

11471 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο έλεγχος της στάθμης του λιπαντικού αποτελεί μια αναγκαία ενέργεια που όλοι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, για να εξασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου.

 
Τα λάδια πρέπει πάντοτε να αλλάζονται ή εν ανάγκη να συμπληρώνονται στα χρονικά διαστήματα που προτείνονται από το βιβλίο συντήρησης. Η διάρκεια ζωής των λαδιών βρίσκεται κάπου μεταξύ των 5.000 και 15.000 χιλιομέτρων (ή ακόμα περισσότερο) ή μεταξύ έξι μηνών και ενός χρόνου, ανάλογα με το ποιο από τα δύο θα συμβεί πρώτο.

Ας δούμε όμως πως μπορούμε με λίγα μόλις βήματα να πραγματοποιήσουμε έναν από τους σημαντικότερους ελέγχους του κινητήρα μας.

Εντοπίστε το δείκτη του λαδιού και τραβήξτε τον έξω κρατώντας τον στην ευθεία. Συνήθως η κορυφή του έχει κάποιο "χτυπητό" χρώμα για να τον βρίσκετε εύκολα.

Σκουπίστε την άκρη του δείκτη με ένα καθαρό πανί ώστε να φύγουν τα ίχνη του λαδιού. Στο τελείωμά του διακρίνονται τα σύμβολα της ελάχιστης και της μέγιστης στάθμης.

Τοποθετήστε ξανά το δείκτη στην υποδοχή και τραβήξτε τον πάλι έξω για να δείτε το επίπεδο του λιπαντικού, το οποίο πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στην ανώτερη και κατώτερη ένδειξη.

Ξεβιδώστε την τάπα του λαδιού, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κινητήρα, και αν χρειάζεται προσθέστε λάδι. Χρησιμοποιήστε τον συνιστώμενο από τον κατασκευαστή τύπο λιπαντικού.

Με τη βοήθεια του χωνιού προσθέστε την ποσότητα λιπαντικού που πρέπει. Αφήστε λίγο χρόνο στο λάδι να κατασταλάξει και ξαναμετρήστε τη στάθμη με το δείκτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ