Προσοχή να δίνετε στον δείκτη της θερμοκρασίας του κινητήρα, γιατί μπορεί να γλυτώσετε από πολλά έξοδα και κόπο.

Αντιμετωπίστε την υπερθέρμανση του κινητήρα

8501 Επισκέψεις στο άρθρο

Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή, λόγω κάποιας μηχανικής βλάβης ή παλαιότητας του αυτοκινήτου, να μην γίνεται σωστά η διαδικασία ψύξης του κινητήρα. Ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειές σας;

 
Η πρώτη ένδειξη που θα λάβετε για κάποια δευτερόλεπτα είναι η μείωση της απόδοσης του κινητήρα, με αποτέλεσμα να μην έχει την συνηθισμένη ισχύ πατώντας το πεντάλ του γκαζιού.

Στη συνέχεια, θα παρατηρήσετε τον δείκτη της θερμοκρασίας κινητήρα να πλησιάζει προς την κόκκινη περιοχή (μέγιστη θερμοκρασία). Πολλά τελευταίας γενιάς αυτοκίνητα διαθέτουν και ηχητική ειδοποίηση, όταν αρχίζει η θερμοκρασία να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Σε αυτή την περίπτωση, ανοίξτε αμέσως το καλοριφέρ του αυτοκινήτου στη μέγιστη ένδειξη καθώς και στη μέγιστη θερμοκρασία, ώστε να εκτονώσει ένα μέρος της θερμοκρασίας του κινητήρα.

Έπειτα, αν η θερμοκρασία παραμένει υψηλή, τότε σβήνετε τη λειτουργία του κινητήρα και ανοίξτε το καπό για να εκτονωθεί η θερμότητα και κρυώσει ο κινητήρας. Ο χρόνος που θα πρέπει να περιμένετε, ώστε ο κινητήρας να επανέλθει στην φυσιολογική του θερμοκρασία είναι περίπου 30 λεπτά.

Τώρα μπορείτε να ελέγξετε αν εντοπίζετε διαρροή ψυκτικού υγρού και να ανοίξετε με προσοχή το δοχείο του ψυγείου. Αν σε περίπτωση δεν έχετε ψυκτικό υγρό ή απιονισμένο νερό για την πλήρωση του δοχείου, τότε προσωρινά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό μεταλλικό νερό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ