• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  11/9/2001
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/9/2001

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ
BMW 325ti Compact - Mercedes Sports Coupe 200 Kompressor
 

Meet your match...
 

Πολύ κοντά στην τιμή και το κύρος, δύο αυτοκίνητα με κοινό παρονομαστή τη γερμανική τους προέλευση και κληρονομιά την πολυτελή τους υπόσταση. Οι 325ti Compact και Sports Coupe συναντώνται επί ελληνικού εδάφους και επιδιώκουν να θέσουν τον προβληματισμό της επιλογής σε ένα κοινό που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της συντήρησής τους. Τελικά, ποιά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάποια αυτοκίνητα "ειδικά";
 

Οι παραδοσιακοί αγοραστές της BMW παραξενεύτηκαν όταν το 1993 η εταιρεία λανσάρισε ένα αυτοκίνητο με τρίθυρο αμάξωμα, βασισμένο στην απελθούσα σειρά 3 και με target group όσους επιθυμούσαν την πολυτέλεια και το κύρος του ονόματος BMW σε "συσκευασία" μικρού σπορ αυτοκινήτου. Με την κίνηση αυτή, η BMW "έριξε το γάντι" στις ομοεθνείς και όχι μόνο αυτοκινητοβιομηχανίες που παραδοσιακά παρήγαγαν αυτοκίνητα κύρους (βλ. Audi, Mercedes). Η απάντηση ήρθε διαδοχικά το 1996 από την Audi με το Α3 και τη Mercedes, μόλις το 2000, με τη Sports Coupe. 
Η κατηγορία αυτή των πολυτελών χάτσμπακ αποτελεί πλέον άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης για τις παραδοσιακά "αντιμαχόμενες" αυτοκινητοβιομηχανίες κύρους. Με την έλευση της BMW 325ti Compact αντιπαραθέτουμε τη Mercedes Sports Coupe 200 Kompressor, για να διαπιστώσουμε τα σημεία υπεροχής της κάθε μιας από τις δύο προτάσεις έναντι της άλλης. 
Τα δύο μοντέλα επιδεικνύουν εξαιρετικό επίπεδο εξοπλισμού από τις "βασικές" τους κιόλας εκδόσεις, ενώ διαθέτουν και πολύ πλούσιο κατάλογο επιπλέον αξεσουάρ, με τα οποία καλύπτεται κάθε απαίτηση. Η Sports Coupe που είχαμε στη διάθεσή μας, διέθετε και το αυτόματο κιβώτιο. Η συγκεκριμένη έκδοση κοστίζει 16,7 εκατομύρια δραχμές (750.000 δρχ. επιπλέον της BMW στη βασική της έκδοση), ενώ η βασική τιμολογείται 12,5 εκ. δρχ. καθιστώντας τη Sports Coupe λογικότερη επιλογή.
Στα όρια του αισθητικά αποδεκτού βρίσκεται η διπλή απόληξη της εξάτμισης της BMW (αριστερά), αντίθετα από αυτή της Mercedes που φαίνεται ως μια ακόμα προσεγμένη λεπτομέρεια.
Διαφορετικοί αισθητικοί χαρακτήρες από δύο αυτοκίνητα που απευθύνονται σε "ειδικό" κοινό. Κρίνοντας αντικειμενικά, η εμφάνιση της Sports Coupe είναι σαφώς πιο διακριτική και αυτό τελικά είναι το στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις, απέναντι στην Compact που με αμφιλεγόμενες αισθητικές επιλογές μπορεί και να διχάσει.
Η Mercedes διαθέτει τεχνολογικά προηγμένη ρεζέρβα ασφαλείας με συμπαγές ελαστικό. Εκτός αυτού υπάρχει και ηλεκτρική αντλία για την αποκατάσταση της πίεσης των ελαστικών. Εργονομικό ατού η τοποθέτηση της ρεζέρβας κάτω από το χώρο αποσκευών στη BMW (δεξιά), με τον έξυπνο μηχανισμό απασφάλισης στο πόρτ μπαγκάζ, όπου βρίσκεται και η μπαταρία.

 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ BMW 325ti Compact-Mercedes Sports Coupe 200
 
Meet your match...
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Γραμμική απόδοση με υπερσυμπιεστή ή πολλά κυβικά;
Υποδείγματα ποιότητας
Πρακτικά ίδια σε χώρους
Πιο ευχάριστη για τον οδηγό η BMW