ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Kίνδυνοι από το γηρασμένο στόλο φορτηγών
Δημόσιοι κίνδυνοι τα παλιά βαρέα οχήματα
Διαβάστηκε από 1379αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:18/12/2007
Σε 8.582 ατυχήματα με 1.912 νεκρούς ενεπλάκησαν βαρέα οχήματα από το 1996 έως το 2004. Επιτακτική χαρακτηρίζεται πλέον η ανάγκη για απόσυρση των παλιών βαρέων οχημάτων( πάνω από 3,5 τόνους), σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου.
Τα κακοσυντηρημένα και παλαιά οχήματα βαρέως τύπου είναι αιτία πολλών δυστυχημάτων και απωλειών ανθρωπίνων ζωών. Στο φορτηγό που βλέπετε στη φωτογραφία, έχει σπάσει ο πίσω άξονας, με αποτέλεσμα να "χάσει" τις πίσω ρόδες. Αυτό συνέβη σε πολυσύχναστο δρόμο στην Αττική, χωρίς ευτυχώς να πάθει κάποιος κάτι. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν αυτό γινόταν σε κάποιον εθνικό δρόμο; Γιατί κυκλοφορούσε το όχημα αυτό, χωρίς να έχει περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ;
Ο απολογισμός για την περίοδο 1996-2004, αναφέρει ότι τα 8.852 ατυχήματα με 1.912 νεκρούς που εμπλέκονταν λεωφορεία και φορτηγά, στοίχισαν στην Ελληνική Οικονομία πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό αποδεικνύει η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που διεξήγαγε για λογαριασμό του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).
Από την έρευνα προκύπτει ότι αν κυκλοφορούσαν βαρέα οχήματα ηλικίας κάτω των 5 ετών, θα είχαμε 189 λιγότερους νεκρούς το χρόνο και ότι κάθε πολίτης της χώρας μας επιβαρύνεται με ετήσιο κόστος 180 ευρώ, εξαιτίας αυτών των ατυχημάτων. Τα βαρέα οχήματα εμπλέκονται σε ατυχήματα 2,5 φορές περισσότερο από ό,τι τα επιβατικά και σε περίπτωση δυστυχημάτων προκαλούν 5πλάσιο αριθμό νεκρών.
Το 47% του κόστους των ατυχημάτων προέρχεται από βαρέα φορτηγά, ηλικίας από 16 ως 20 ετών.
Ενώ τα ελαφρά φορτηγά επιβαρύνουν το κόστος με 36%, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δύο είναι οι παράγοντες που καθιστούν τα βαρέα οχήματα πιο "επιρρεπή" στα τροχαία ατυχήματα. Πρώτον, οι μεγάλες τους διαστάσεις και δεύτερον, η συχνή τους χρήση λόγω του επαγγελματικού τους προορισμού. Από αυτό συνεπάγεται, ότι τα οχήματα μεγάλων διαστάσεων είναι δυόμισι φορές πιο επικίνδυνα από τα Ι.Χ επιβατικά αυτοκίνητα.
¶λλο ένα στοιχείο που προκύπτει είναι, ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ οχημάτων και δρόμων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, δεδομένου ότι η φθορά που προκαλείται στο δρόμο από φορτηγό πλήρως φορτωμένο, ισοδυναμεί με 5.000 διελεύσεις Ι.Χ. Τα στοιχεία και οι πίνακες που παρατίθενται, προέρχονται από την έρευνα του Πολυτεχνείου και δεν εξετάστηκαν τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών.
Αρχή του κακού τα δημόσια ΚΤΕΟ
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ, κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος, χαρακτήρισε τα δημόσια ΚΤΕΟ ως "μη ικανά για αξιολόγηση επαγγελματικών οχημάτων", λόγω έλλειψης εκσυγχρονισμού και έκανε αναφορά σε "γνωστές μεθόδους", με τις οποίες κρίνονται ως "κατάλληλα" οχήματα που δεν πρέπει. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι πρόκειται για ένοχη απόκρυψη στοιχείων για τα φορτηγά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς επαγγελματικών οχημάτων, δηλαδή τη μη έκδοση καρτών ψηφιακών ταχογράφων (πλέον οι ταχογράφοι έχουν γίνει ψηφιακοί και απαιτείται η ενεργοποίησή τους με τη χρήση ειδικών καρτών). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι έμποροι να μην μπορούν να πουλήσουν καινούργια επαγγελματικά οχήματα.
Τι προτείνει Ο ΣΕΑΑ και το
ΕΜΠ για τη βελτίωση της οδικής μας ασφάλειας 1) Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων για την αντικατάσταση των παλαιών βαρέων οχημάτων:
• Τέλη κυκλοφορίας, διόδια και ασφάλιστρα, ανάλογα με την ηλικία του οχήματος
• Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στα παλαιά φορτηγά
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δηλαδή τα παλιά βαρέα οχήματα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους δρόμους σε συγκεκριμένες ώρες.
2) Μέτρα - Αστυνόμευση •Πύκνωση και αναβάθμιση τεχνικών ελέγχων
• Τεχνολογική αναβάθμιση παλαιών οχημάτων
• Βελτίωση εκπαίδευσης οδηγών επαγγελματικών οχημάτων
• Έλεγχοι Τροχαίας σε περισσότερες θέσεις, περισσότερες ώρες
• Τήρηση κανόνων ωραρίου οδηγών επαγγελματικών οχημάτων
• Βελτίωση οδικής υποδομής, στην οποία έχουν γίνει και γίνονται τεράστια βήματα
Απόσυρση των παλιών φορτηγών
Το απόφθεγμα της έρευνας του ΕΜΠ (κάτι που συνυπογράφει και ο ΣΕΑΑ) είναι η απόφαση για απόσυρση των παλιών βαρέων οχημάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτείνονται τρία σενάρια απόσυρσης:
Σενάριο 1: Πλήρης ανανέωση του στόλου, δηλαδή αντικατάσταση των βαρέων οχημάτων άνω των 5 ετών, κάτι που θα απέδιδε στην εθνική μας οικονομία 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 1996-2004.
Σενάριο 2: Σημαντική ανανέωση του στόλου, δηλαδή αντικατάσταση των οχημάτων άνω της δεκαετίας, κάτι που θα απέφερε στην εθνική οικονομία όφελος 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 1996-2004.
Σενάριο 3: Μερική ανανέωση του στόλου, με αντικατάσταση των οχημάτων άνω των 15 ετών και όφελος για την εθνική οικονομία 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 1996-2004.
Tι κερδίζουμε από τα βαρέα οχήματα νέας τεχνολογίας • Οι εκπομπές ρύπων από τα βαρέα εμπορευματικά οχήματα καινούργιας τεχνολογίας έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% κατά τη διάρκεια της πενταετίας 1995-2000.
• Η μέση κατανάλωση καυσίμων φορτηγού 40 τόνων έχει μειωθεί περισσότερο από 33% από το 1970.
• 24 καινούργια φορτηγά δεν προκαλούν περισσότερο θόρυβο από 1 φορτηγό, κατασκευασμένο πριν το 1970.
• Μόνο κατά τη δεκαετία 1990-2000, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε ατυχήματα που εμπλέκονται φορτηγά, μειώθηκε κατά 20%, παρά την αύξηση των διανυθέντων χιλιομέτρων κατά 40%.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Για τα βαρέα οχήματα διαπιστώνουμε ότι η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων. Σε όλες τις χώρες, εξαιρουμένων της Ελλάδας και της Ιταλίας, τα ατυχήματα της κατηγορίας αυτής σημειώνονται κατά κύριο λόγο εκτός κατοικημένων περιοχών. Στα ελαφρά φορτηγά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία εμφανίζουν τα περισσότερα ατυχήματα. Στη μεν Ισπανία τα περισσότερα εξ αυτών σημειώνονται εκτός κατοικημένων περιοχών. Η Ελλάδα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, παρουσιάζει μικρό αριθμό ατυχημάτων με ελαφρά φορτηγά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων αυτών είναι εντός κατοικημένων περιοχών. Ο αριθμός των ατυχημάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μήκος του οδικού δικτύου, τον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων, τον αριθμό των διανυόμενων χιλιομέτρων και τον πληθυσμό.
Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς Η πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών Η χρήση ζώνης ασφαλείας και η τήρηση των ορίων ταχύτητας μειώνουν τις πιθανότητες για σοβαρούς τραυματισμούς
Η τήρηση των ωραρίων εργασίας από τους επαγγελματίες οδηγούς
Στην Ελλάδα εισάγεται μεγάλος αριθμός παλαιών βαρέων αυτοκινήτων, σύμφωνα με
την έρευνα, κάτι για το οποίο δεν ισχύουν περιορισμοί.
Oι πολλές ώρες οδήγησης και η κακή ποιότητα των δρόμων συμβάλλουν στην πρόκληση ατυχημάτων.
Ποιοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος, είναι ο ίδιος ο οδηγός, το όχημα και το λειτουργικό περιβάλλον.
1) Οδηγός:
Η οδήγηση των επαγγελματικών οχημάτων αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, που χρήζει περαιτέρω προσοχής. Τα φορτηγά και τα λεωφορεία, λόγω του μεγέθους τους, είναι δυσκολότερα στο χειρισμό από τα Ι.Χ. Εκτός αυτού, οι επαγγελματίες οδηγοί είναι αναγκασμένοι να οδηγούν πολλές ώρες, λόγω των εμπορικών δρομολογίων, οπότε η κούραση μειώνει δραματικά το χρόνο αντίδρασης.
2) Όχημα:
Λόγο της μάζας και του όγκου που διαθέτουν τα επαγγελματικά οχήματα, σε περιπτώσεις συγκρούσεων, οι πιθανότητες ύπαρξης νεκρών ή βαριά τραυματισμένων είναι πολύ υψηλές. Επίσης, λόγω του ύψους που διαθέτουν, είναι ευκολότερο να ανατραπούν. 3) Λειτουργικό περιβάλλον:
Η κατάσταση του οδοστρώματος αποτελεί σημαντική παράμετρο της επικινδυνότητας των βαρέων οχημάτων. Στην Ελλάδα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της κακής ποιότητας των δρόμων σε αρκετά μέρη. Τα ατυχήματα με λεωφορεία αποβαίνουν συχνότερα μοιραία εκτός κατοικημένων περιοχών και σε συνθήκες όπου το οδόστρωμα δεν είναι καλό. Οι συγκρούσεις με ένα τουλάχιστον εμπλεκόμενο ελαφρύ φορτηγό είναι σφοδρότερες εκτός κατοικημένων περιοχών και κατά τη διάρκεια της νύχτας.