ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Αφιέρωμα

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  6/4/2010
Αφιέρωμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι ελλείψεις θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα
Δυσεύρετό μου πάρκινγκ!
Διαβάστηκε από 2305 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:6/4/2010
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει να παρουσιάζεται το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές. Ας δούμε όμως πώς έχει η κατάσταση, όπως την απαθανατίσαμε στους δρόμους της Αθήνας, τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ για τη στάθμευση και φυσικά ορισμένα ακραία παραδείγματα παράνομου παρκαρίσματος, που συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό της ελληνικής πραγματικότητας.
Aκροβατούν οι οδηγοί αυτοκινήτων καθημερινά, μεταξύ μιας παράνομης θέσης στάθμευσης και των εξαιρετικά ακριβών ιδιωτικών πάρκινγκ, όπου πολλοί από εμάς καλούμαστε να καταβάλλουμε το 1/3 του μισθού μας σε μηνιαία βάση. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι λίγο ή πολύ σε όλους μας γνωστό. Απροσπέλαστοι δρόμοι και οδηγοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης συνθέτουν το άκρως ειδυλλιακό τοπίο της πρωτεύουσας. Φυσικά, όπως αποδεικνύουμε και παρακάτω, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις θέσεων στάθμευσης δεν οφείλονται μόνο σε όσους από τους συμπολίτες δεν αποχωρίζονται για κανέναν λόγο το Ι.Χ αυτοκίνητό τους. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οι οποίοι είτε δεν έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συγκοινωνιακές υποδομές, είτε δεν έχουν υποστηρίξει με θέσεις στάθμευσης τους σταθμούς του Μετρό (πρόβλημα για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω).
Απαγορευτικά τα ιδιωτικά πάρκινγκ
Ενισχύουν την άναρχη στάθμευση οι αποτρεπτικές τιμές των ιδιωτικών πάρκινγκ, όπου σε αρκετές περιπτώσεις- ιδίως στο κέντρο της Αθήνας- το κόστος για την 1η ώρα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 10 ευρώ. Ωστόσο, στα περισσότερα πάρκινγκ οι τιμές που θα συναντήσουμε κυμαίνονται περίπου στα 2,5 ευρώ για την πρώτη ώρα, κόστος το οποίο πέφτει στο 1,5 ευρώ για τις επόμενες ώρες. Με αυτόν τον τρόπο για κάποιον που θα χρησιμοποιήσει ένα ιδιωτικό πάρκινγκ με τις παραπάνω τιμές, το κόστος για ένα 8ωρο ανέρχεται στα 13 ευρώ σε ημερήσια βάση ή σε 286 ευρώ σε ένα μήνα, για τον κάθε εργαζόμενο. Δηλαδή, το 1/3 περίπου ενός μέσου μισθού.
Tι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τη στάση και στάθμευση;
Επειδή για αρκετούς από εμάς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε εξεταστήκαμε για απόκτηση άδειας οδήγησης, παρακάτω αναφέρουμε τους κανόνες που θέτει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 34. Να θυμάστε πάντα ότι, όταν παρκάρουμε κάπου παράνομα, είναι δυνατό να προκαλέσουμε μεγάλα προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Φυσικά, είναι περιττό να σχολιάσουμε φαινόμενα αποκλεισμού πεζοδρομίων και ραμπών για ΑμΕΑ, αφού, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τίθεται θέμα πολιτισμού.
1. Η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δε δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις.
2. Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται:
• Σε απόσταση μικρότερη από 5 μέτρα από τις διαβάσεις πεζών ή πάνω σε αυτές, όπως και στις διαβάσεις ποδηλατιστών.
• Σε απόσταση μικρότερη από 12 μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκινήτων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων.
• Σε εισόδους και εξόδους κόμβων και σε απόσταση μικρότερη από 10 μέτρα από τη νοητή προέκταση της πλησιέστερης οριογραμμής του κάθετου οδοστρώματος.
• Σε σιδηροδρομικές ή τροχιοδρομικές γραμμές ή πολύ πλησίον αυτών, ώστε να παρεμποδίζεται η κίνηση των σιδηροδρομικών ή τροχιοδρομικών οχημάτων.
• Σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα, που προορίζονται για πεζούς, όπως και σε ποδηλατόδρομους, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση.
• Πάνω και κάτω από τις γέφυρες, εκτός και αν υπάρχουν χώροι για στάθμευση ειδικά προορισμένοι.
• Πλησίον και πάνω σε κυρτές αλλαγές των κατά μήκος κλίσεων των οδών (ραχέων) και σε στροφές ανεπαρκούς ορατότητας για προσπέρασμα.
• Σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αν το εναπομένον πλάτος της λωρίδας μεταξύ οχήματος και απαγορευτικής γραμμής υπέρβασης είναι μικρότερο από τρία (3) μέτρα.
• Σε απόσταση μικρότερη από είκοσι (20) μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), ως και σε θέση στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών.
• Σε απόσταση πέντε (5) μέτρων από την τομή οικοδομικών γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών.
• Πάνω στις νησίδες ασφάλειας, ως και στις διαχωριστικές νησίδες.
• Στους αυτοκινητόδρομους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, εκτός των χώρων στάθμευσης, που καθορίζονται με σήμανση.
• Σε λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης.
•. Η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και:
• Σε απόσταση μικρότερη από δεκαπέντε (15) μέτρα προ και μετά τις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις.
• Μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παρόδιου ιδιοκτησίας, ως και απέναντι απ’ αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος και έξοδος οχημάτων εξ αυτής.
• Σε θέση απ’ την οποία παρεμποδίζεται όχημα που σταθμεύει κανονικά να εξέλθει από το χώρο που έχει σταθμεύσει.
• Εάν το ελεύθερο μέρος της οδού που απομένει είναι ανεπαρκές για την κυκλοφορία των οχημάτων.
• Παράπλευρα άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση, εκτός, αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Κατ’ εξαίρεση, τα δίκυκλα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς κάνιστρο μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρα στο άλλο σε διπλή σειρά.
• Σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα προ και μετά από πυροσβεστικά σημεία.
• Προ της εισόδου και εξόδου, της προοριζόμενης για τη διακίνηση ασθενών προς και από νοσοκομεία, κλινικές και σταθμούς και πρώτων βοηθειών γενικά.
• Εάν εμποδίζει τη χρήση χώρων στάθμευσης, που σημαίνεται κατάλληλα.
• Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑΧΙ).
• Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.
• Στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ως και πάνω σε αυτούς.
Χαοτική η κατάσταση στους σταθμούς του Μετρό
Σήμερα η Αττικό Μετρό λειτουργεί 4 σταθμούς πάρκινγκ. Στο σταθμό Συγγρού-ΦΙΞ λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 640 οχημάτων σε 6 επίπεδα, με δυνατότητα ο πολίτης να έχει άμεση υπόγεια πρόσβαση στο σταθμό. Στο Σταθμό της Λεωφόρου Κατεχάκη λειτουργεί υπαίθριο πάρκινγκ, χωρητικότητας 240 θέσεων. Στο Σταθμό Εθνικής ¶μυνας υπάρχειί χώρος 300 θέσεων, ενώ στη Δουκίσσης Πλακεντίας βρίσκονται δύο υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 630 αυτοκίνητα. Στην πράξη οι παραπάνω θέσεις στάθμευσης όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά τις περισσότερες φορές το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στις περιοχές γύρω από το Μετρό είναι αρκετά έντονο, λόγω της άναρχης στάθμευσης. Περιοχές όπως ο ¶γιος Δημήτριος, το Περιστέρι και το Αιγάλεω παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης στους σταθμούς Κατεχάκη, Δουκίσσης Πλακεντίας και Εθνικής ¶μυνας, όπου οι χώροι στάθμευσης είναι ελεύθεροι, η εικόνα που θα αντικρίσει κάποιος από τις πρώτες πρωινές ώρες είναι μάλλον αποκρουστική, αφού τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κλείνουν ολόκληρες λωρίδες κυκλοφορίας.

Πόσο θα πληρώσουν οι παραβάτες; Όσοι δεν τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, τιμωρούνται με ποινές που κυμαίνονται από 40 έως 150 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αφαιρούνται η άδεια οδήγησης και τα στοιχεία κυκλοφορίας για 10 ημέρες. Τέλος, υπάρχει και ενδεχόμενο ο παραβάτης να κριθεί σύμφωνα με άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα περί παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Αθήνα - Κέντρο
Αν και οι γερανοί της Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα δουλεύουν πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας, τα φαινόμενα άναρχης στάθμευσης δεν εκλείπουν. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες (από το Κολωνάκι, την οδό Χαλκοκονδύλη και Σόλωνος), οι παραβάτες των κανόνων στάθμευσης έχουν την τιμητική τους θέση. Φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις η σήμανση αγνοείται.

Οδός Ευελπίδων
Οδός Ευελπίδων, έξω από τα δικαστήρια. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σχηματίζουν τεράστιες ουρές, παράλληλα με τη διαχωριστική νησίδα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί, είδαμε μόνο ένα γερανό της αστυνομίας να απομακρύνει ένα αυτοκίνητο, που βρισκόταν ακριβώς πάνω σε στάση λεωφορείου (φωτό κάτω).
Σταθμός Αγίου Αντωνίου
Έως και πάρα πολλές ώρες μπορεί να περιμένει μερικές φορές κάποιος οδηγός, προκειμένου τα αυτοκίνητα που τον έχουν κλείσει να φύγουν, στο μοναδικό χώρο που μπορεί κάποιος να παρκάρει στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου.
Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας
Στο ελεύθερο πάρκινγκ της Δουκίσσης Πλακεντίας, όπως μπορείτε να δείτε, επικρατεί η αναρχία. Μερικοί οδηγοί, όπως διαπιστώνουμε, έχουν αποκλείσει και ορισμένες εισόδους του πάρκινγκ.
Σταθμός Λαρίσης
Ανάλογη η κατάσταση συναντήσαμε και έξω από το σταθμό Λαρίσης. Οι οδηγοί σταθμεύουν ακόμη και όταν υπάρχει η ανάλογη απαγορευτική σήμανση, ενώ δε λείπουν οι περιπτώσεις διπλοπαρκαρίσματος.
Σεπόλια
Δεν επαρκεί το ένα και μοναδικό πάρκινγκ στο σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια. Τα αυτοκίνητα είναι "στοιβαγμένα" το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ αποκλεισμένες είναι τις περισσότερες φορές οι διαβάσεις των πεζών. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε, ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, ευτυχώς δεν είδαμε φαινόμενα κατάληψης των ειδικών ραμπών για ΑμΕΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συμβαίνει σε αρκετά σημεία της Αθήνας.

Είναι περίπου 11 το πρωί και οι γύρω δρόμοι από το σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας είναι στο σύνολό τους "αποκλεισμένοι". Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, η μια λωρίδα κυκλοφορίας είναι κλειστή από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, παρ’ όλο που με σήμανση απαγορεύεται. Επομένως, για μια δυσεύρετη θέση στάθμευσης, οι οδηγοί παίρνουν το ρίσκο ακόμη και να πληρώσουν το πρόστιμο της Τροχαίας.